El Grup de Periodistes Ramon Barnils, en col·laboració, entre altres de l’associació valenciana Ciutadans i Comunicació, acaba de publicar l’Anuari dels Silencis Mediàtics Media.cat 2018, un exercici que resumeix, pel que fa al món de la comunicació, com l’any de les querelles: querelles contra humoristes, periodistes, actors i internautes. Querelles que, a més, en un gran nombre de casos han estat acceptades.
L’Anuari es va presentar en el marc de la Fira del Llibre de València dijous 2 de maig.
Altre dels apartats és el Mapa de la Censura, que ha registrat al voltant de 190 vulneracions de tot tipus al llarg del 2018. Denúncia i amenaces a Dani Mateo per un gag en què es mocava amb la bandera espanyola. La Guàrdia Civil fa un tuit considerant-ho una ofensa. Mateo rep amenaces a les xarxes, retirada de patrocinadors i cancel·lacions del seu espectacle. Un sindicat policial el denuncia, però al gener el jutge arxiva la causa.
La batalla mediàtica de l’empresa Agbar, que gestiona gran part de la xarxa d’aigües potables a Catalunya, és altre dels reportatges inclosos a l’anuari on es descriu com la companyia multiplica les seues inversions en publicitat a mesura que pren força la proposta de fer un referèndum per a municipalitzar l’aigua potable a Barcelona.
D’altra banda, recull com grups d’extrema dreta llancen substàncies irritants als periodistes el 9 d’octubre a València. A l’inici de la manifestació de la Diada del País Valencià, intenten trencar el cordó policial de la capçalera i llancen substàncies contra els informadors que cobrien l’esdeveniment.
També apareix reflectida l’agressió a un càmera de TeleMadrid en una concentració de Ciutadans contra els llaços grocs, pensant-se que era de TV3. Les agressions a periodistes per part de ciutadans a les manifestacions, especialment en les de caire espanyolista, es repeteixen al llarg de l’any.
Un dels casos més cridaners dels que es fa ressò l’anuari és la persecució al documental valencià que destapa una trama de xantatges i condicions de semiesclavitud en el cultiu de la xufa africana, amb què es produeix bona part de les orxates industrials dels supermercats. L’empresa en el punt de mira, Tigernuts Traders, ha portat a judici els seus autors i ha amenaçat els festivals on s’ha projectat i els mitjans de comunicació
que se n’han fet ressò. Tot i parlar d’un producte tan valencià com és la xufa, les institucions de València han donat poc suport al documental. Per contra, llauradors valencians denuncien que l’entrada de xufa forana és “competència deslleial” que els perjudica en preu perquè “abusa” de les treballadores africanes, segons informa Raquel Andrés en el seu reportatge a l’Anuari.
L’Anuari dels Silencis Mediàtics Mèdia.cat és un projecte de periodisme d’investigació que cada any aporta llum a temes silenciats pels grans mitjans de comunicació. Presenta un recull de reportatges en profunditat sobre temàtiques que durant l’any anterior no han estat portada de cap diari ni han obert cap informatiu. L’objectiu de l’Anuari és aconseguir situar aquests temes en l’agenda dels mitjans i donar-los veu per tal que arriben al coneixement de la societat.
És una iniciativa de l’Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat, impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils i la Fundació Catalunya. Compta també amb el suport del Col·legi de Periodistes de Catalunya, de l’Ajuntament de Barcelona i de sis universitats: la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Lleida, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Ramon Llull, la Universitat de València i la Universitat de Vic. La primera edició de l’Anuari Mèdia.cat es va publicar el 2011 i recollia els silencis mediàtics de 2010. El projecte pren com a model la iniciativa periodística nord-americana Project Censored, de la Universitat de Sonoma (San Francisco), que des de fa gairebé quaranta anys s’encarrega de fer un seguiment dels mitjans de comunicació dels EUA per detectar-ne els silencis i les omissions més importants.