L’amaxofòbia, la por de posar-se al volant

Halloween és moment per a parlar de pors. Pors de tot tipus. Són nombroses les pel·lícules de terror que s’han alimentat de les pors més comunes i universals, com la por als espais tancats, a les altures o a les aranyes, per a construir els seus arguments o part d’ells. Però el món de la por, i en concret de les fòbies, va molt més allà de la ficció. En el cas d’Espanya, un 6% de la població pateix algun tipus de fòbia.
No cal oblidar que, a diferència d’una por, una fòbia consisteix en un temor incontrolable, persistent i excessiu que porta a la persona a evitar certes situacions relacionades amb l’objecte del seu pànic. Senten, per tant, una dolència que els incapacita i limita. Més enllà de les fòbies comunes, existeixen fòbies estranyes molt menys conegudes que afecten a milers de persones i influeixen en la seua vida diària.
Entre elles, es pot nomenar la somnifòbia, una por irracional i excessiu davant l’acte de dormir; la crematofòbia, la por als diners; la tripofòbia, por als forats, o l’amaxofòbia, el temor o la incapacitat que senten algunes persones quan condueixen o saben que han de fer-ho. I és que, mentre quasi un 30% dels conductors a Espanya reconeix sentir por o ansietat en conduir i, en alguns casos, eviten circular per certes vies o en certes situacions, un 7% dels conductors sent una por molt més extrema, que arriba a produir incapacitat per a asseure’s al volant i porta als afectats a abandonar la conducció de forma radical.
Els símptomes es manifesten en forma d’atac de pànic mentre s’està conduint, falta de control, pensaments negatius reiterats, sudoració, taquicàrdies, tremolors, molèsties estomacals o esgotament muscular.
Per a conscienciar sobre l’existència d’aquesta fòbia, la marca automobilística ŠKODA ha aprofitat el context de Halloween per a llançar un anunci en clau de terror. L’anunci és solament el tret d’eixida d’una iniciativa que a més, pretén obrir la conversa al voltant de l’amaxofòbia sota el hashtag #VenceALaAmaxofobia i aportar solucions per a combatre la por que senten els que la pateixen. Per a açò, la marca s’ha unit a la Fundació CEA, del Comissariat Europeu de l’Automòbil, especialitzada entre altres coses, a tractar casos d’amaxofobia.
A través de la web www.skodacontralaamaxofobia.es és possible reservar plaça per a realitzar un curs de conducció gratuït pensat específicament per a superar la por a conduir. Tal com afirma la Fundació CEA, «per a superar l’amaxofobia, és necessari que els afectats prenguen consciència sobre el seu problema, entrenant estratègies de regulació emocional per a poder abordar-ho de forma eficaç amb tècniques d’exposició al volant».
Els cursos combinaran la psicoeducació referent a la fòbia a conduir al costat de pràctiques controlades en circuit tancat per a l’aprenentatge de la conducció més efectiva en situacions difícils. En total, es realitzaran 4 cursos gratuïts amb places limitades a Madrid, Barcelona, Bilbao i Sevilla impartits per professionals de la Fundació CEA, psicòlegs i experts.
Una solució que, en definitiva, pretén ajudar a superar una fòbia que afecta el dia a dia de moltes persones. I és que, afortunadament, tal com indica Ignacio Calvo, de la Fundació CEA, «les fòbies cal tractar-les com un problema seriós, no com una simple por, identificar-les i començar a tractar-les com més prompte millor.»
Amb aquest projecte, la marca que porta ja 2 anys preguntant als espanyols «per a què volen un cotxe» pretén contribuir al fet que la resposta siga, en tots els casos, positiva, i transmetre que un vehicle no només és un mitjà per a anar d’un lloc a un altre, sinó també un espai on viure experiències i gaudir. I és que, per a ŠKODA, les millors històries comencen en un cotxe. I vol assegurar-se que per a ningú, en cap cas, les històries viscudes siguen històries de terror.

Et Pot Interessar