L’Ajuntament de Guardamar de la Safor ha organitzat la projecció del documental “Els últims guerrillers”

L’Ajuntament de Guardamar de la Safor ha organitzat la projecció del documental “Els últims guerrillers”. Aquest documental tracta sobre l’Agrupació Guerrillera de Llevant, que va combatre el règim de Franco els primers anys de la postguerra. Els guerrillers als quals se’ls denominaven com a  Maquis.

L’Agrupació de Guerrillers de Llevant va ser la més important que va tindre el partit Comunista en els anys de post guerra. Al principi estava estructurada en tres sectors, l’Agrupació guerrillera de Llevant (AGL.), que més endavant passarien a ser quatre a causa de la intensa activitat. Cada sector estava format per brigades, batallons i companyies, formant una vertadera jerarquia militar. El primer comandant de l’AGL., designat pel PCE va ser Vicente Galarza, que seria afusellat el juliol de 1947. Els sectors d’actuació eren: el 5é Sector cobria Cuenca, part de Terol i de Guadalajara, l’11é Sector actuava a Conca, València, Terol i Castelló, el 17é Sector comprenia la major part de la província de Terol, i Castelló y el 23é Sector, que actuava en part de Saragossa, Tarragona, Castelló i Terol, aquest va sorgir de la divisió del 17é sector. 

L’A.G.L. es distingeix per estar en continu moviment, tant d’homes com d’operacions militars. Els sabotatges, colps econòmics, requises, ajusticiaments i enfrontaments contra la Guàrdia Civil són constants. Per contra, el règim franquista no repara en mitjans humans ni materials per a contrarestar aquestes operacions, amb el que les baixes, les desercions i detencions per part dels guerrillers es fan sentir. Els caps de sector són nomenats pel cap de l’Agrupació o per ordres des de França o València.

La projecció d’aquest documental que vol recuperar una part molt important de la memòria històrica serà el divendres 28 de juny a les 20.00 hores al saló d’actes.

Et Pot Interessar