22.5 C
Gandia
Dimecres, 4 octubre, 2023

La Vall Ens Uneix “regala” la Diputació de València al bloc format pel PP i Vox (ultradreta)

• Rodriguez aprofita la situació per a fer un “Tamallazo” a la Diputació de València i escenifica la “venjança” sobre Ximo Puig

• Vicente Mompó nou president de la Diputació de València amb el suport de Vox i el vot d’Ens Uneix a si mateix.

• El candidat del Partit Popular rep la vara de comandament de la corporació provincial en segona votació, amb el suport dels 13 representants del PP i els dos diputats de Vox

• La diputada d’Ens Uneix, Natalia Enguix, es vota a si mateixa en dos ocasions i no desfà un empat entre blocs que concedeix la Presidència de la institució al partit amb major representació

Vicente Mompó, candidat del grup popular, ha sigut elegit aquest divendres president de la Diputació de València amb els vots dels 13 representants del seu partit i dels dos diputats de Vox. El vot a si mateixa, en primera i segona ronda, de la candidata d’Ens Uneix, Natalia Enguix, no ha permés desfer l’empat entre el candidat socialista, Carlos Fernández Bielsa, i el mateix Mompó, que ha sigut investit president en liderar el grup amb major representació en la corporació provincial.

La sessió s’ha iniciat passat el migdia enmig d’una gran expectació. Al ple de constitució de la corporació provincial per a la legislatura 2023-2027 han assistit el nou president de la Generalitat, Carlos Mazón; la presidenta de Les Corts, Llanos Massó; la delegada del Govern en la Comunitat, Pilar Bernabé; l’alcaldessa de València, María José Catalá; la presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina; el futur màxim responsable de la d’Alacant, Toni Pérez; la presidenta del Consell Jurídic Consultiu (CJC), Margarita Soler, i diferents representants de la societat civil valenciana.

El primer ple del nou període legislatiu ha comptat amb el popular Paco Comes com a president de la taula d’edat i la seua companya Rocío Gil com a membre més jove. Una vegada finalitzat el jurament dels 31 diputats i diputades de la nova corporació, s’ha procedit a la doble votació que ha tingut idèntic resultat. 15 vots per al candidat del PP, Vicente Mompó, 15 vots per al socialista Carlos Fernández Bielsa i el vot d’Ens Uneix ha donat a la seua diputada i candidata, Natalia Enguix.

En el tram final del seu discurs d’investidura, Vicente Mompó ha declarat que no se sent “ni més ni menys que ningú”. “Soc un de vosaltres”, ha manifestat el president de la Diputació abans d’un ampli torn d’agraïments que ha iniciat amb la seua família i ha acabat amb La Vall ens Uneix, el partit que ha permés la seua investidura en aquesta dotzena legislatura provincial. “Gràcies per haver acceptat unes disculpes que van arribar tard, però que són sinceres, perquè el dolor que heu hagut de suportar no el mereix ningú. Ens heu donat una lliçó d’honestedat i alta política, i compte amb vosaltres i amb la resta de membres d’aquesta corporació per a posar-nos a treballar des d’ara mateix per cadascun dels veïns i veïnes dels nostres pobles”, ha conclòs Mompó.

Decepció en el PSPV i Compromís

El torn dels portaveus de cada grup l’ha obert Natalia Enguix, la diputada d’Ens Uneix, el partit de l’expresident de la Diputació Jorge Rodríguez que tenia la clau de la governabilitat provincial. Enguix ha lamentat, en al·lusió a les negociacions entre les forces progressistes que s’han prolongat durant les últimes setmanes, que a vegades “els egos i les lluites internes dels partits, més pròpies de jocs d’escacs que de la realitat que vivim, fan perdre el nord i el vertader objectiu de la política, que no és un altre que millorar la vida de les persones”.

La portaveu de Compromís, Dolors Gimeno, qui en primer lloc ha demanat disculpes a la ciutadania i els votants progressistes per “no trobar la fórmula màgica que segur existeix perquè la Diputació continuara fent possible polítiques d’esquerra”. Gimeno s’ha mostrat molesta amb el PSPV i especialment amb Ens Uneix, de qui ha qüestionat el seu progressisme, vaticinant que la seua decisió “li passarà factura entre el seu electorat en recolzar a un govern gris de la dreta i l’extrema dreta”.

La portaveu de Compromís ha lamentat que “les persones i els rancors hagen impedit aconseguir un acord amb responsabilitat i mirada llarga”, i ha assegurat que el grup que encapçala “plantarà cara enfront de l’odi”.

Per part seua, el portaveu del PSPV-PSOE i candidat a la Presidència de la institució, Carlos Fernández Bielsa, ha qualificat d’“error històric imputable a només un partit” la decisió d’Ens Uneix, assegurant que “no perden els socialistes sinó els ajuntaments i el conjunt de la societat valenciana, amb un vot personal d’un partit al qual consideràvem progressista i que dona pas al fanatisme i la crispació, el retorn al clientelisme, l’amiguisme i el besamans. Al temps”.

Bielsa no ha ocultat la seua decepció davant una “decisió imperdonable que ens impedeix prolongar una etapa de decència que es va iniciar en 2015 i que el president Toni Gaspar ha culminat convertint la Diputació en una institució digna, i que ara retorna de manera indigna el poder a les sigles de la infàmia i la indecència en aquesta casa”. El dirigent socialista ha lamentat la “pena” de milers de valencians progressistes i ha demanat al president de la Generalitat, Carlos Mazón, que mantinga el Fons de Cooperació que tant necessiten els municipis valencians. “Farem una oposició constructiva i útil, fent front a les postures extremistes dels quals volen recuperar un passat ominós”, ha conclòs Bielsa.

Articles relacionats