14.3 C
Gandia
Dissabte, 3 desembre, 2022

La UPV estudiarà el pas del segon animal més gran del planeta per les costes valencianes

– El projecte CaboRorcual analitzarà la presència, l’origen i les amenaces del rorqual comú al Cap de la Nau i el canal d’Eivissa.

– El projecte compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Democràtic.

– La Fundació Oceanogràfic durà a terme la presa de mostres biològiques i el marcat satel·litari dels animals

La Universitat Politècnica de València (UPV) posarà en marxa el projecte CaboRorcual, amb el qual es pretén estudiar el rorqual comú (Balaenoptera physalus), el segon animal més gran del planeta després de la balena blava, al seu pas pel Cap de la Nau i el Canal d’Eivissa, així com els factors que amenacen les seues poblacions, l’espècie de les quals està catalogada com en rang de vulnerable.

El projecte compta amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana, els ajuntaments de Dénia i Xàbia, la Fundació Balearia, l’associació EUCRANTE, l’Institut Espanyol d’Oceanografia i la Fundació Oceanogràfic, que participarà en alguns dels aspectes més nous del treball com la presa de mostres biològiques i el marcat satel·litari dels animals.

La importància d’aquest projecte deriva de la millora del coneixement sobre la presència del rorqual comú en les costes de Dénia i Xàbia, els caps de Sant Antoni i de la Nao, i s’ha erigit com un punt important per al seu pas entre els mesos de maig a setembre.

El pas d’aquests animals es dona fora de l’Àrea Marítima Protegida (APM) del corredor de migració de cetacis del Mediterrani i és freqüent la presència d’altres cetacis, especialment el dofí mular, espècie d’interés en el marc de la Xarxa Natura 2000. L’àrea d’estudi inclou diversos espais marins protegits d’aquesta Xarxa Natura 2000.

Mitjançant l’ús de tècniques d’acústica passiva, seguiment satel·litari, mostrejos visuals i fotoidentificació, aquest estudi té com a objecte analitzar la presència i origen de les poblacions del rorqual comú, l’ús de l’hàbitat, riscos associats a activitats humanes com el trànsit marítim o el soroll submarí i avaluar la idoneïtat de la zona per a la proposta d’una nova àrea marina protegida.

Accions a desenvolupar

Per a aconseguir els diferents objectius específics que es plantegen es realitzaran campanyes de monitoratge acústic passiu amb fondejos de diversos detectors acústics. També es durà a terme un projecte pilot per a marcar als animals amb emissors satel·litaris, que permetrà el seguiment de la seua trajectòria. Igualment, s’analitzaran els riscos que implica en els seus recorreguts el trànsit marítim existent.

Al llarg del programa, es desenvoluparan campanyes de mostreig mitjançant transfecto de detecció visual i foto d’identificació per a comprovar la presència del rorqual comú, del dofí mular i d’altres mamífers marins. Finalment, s’avaluarà la idoneïtat de la zona per a proposar-la com una nova àrea marina protegida o la modificació dels límits del Corredor de migració de cetacis al Mediterrani.

El projecte compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Democràtic.

Investigadors de la Universitat Politècnica de València

En el projecte participaran investigadors de l’Institut d’Investigació per a la Gestió Integrada de Zones Costaneres (IGIC) i de l’Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia (iTEAM) de la UPV, experts en les àrees d’ecologia, oceanografia costanera i acústica submarina.

Participació de la Fundació Oceanogràfic

Un dels aspectes més nous de l’estudi inclou un projecte pilot de marcatge satel·litari per a conéixer la ruta de migració dels rorquals. En aquest objectiu participarà de manera activa l’Oceanogràfic de València i la seua fundació, que també realitzaran la presa de mostres que permeten l’estudi genètic per a determinar les poblacions d’origen.

Cal recordar que l’Oceanogràfic i la Universitat Politècnica de València mantenen una intensa col·laboració des de fa 15 anys referida a l’estudi, la conservació i el seguiment d’animals marins.

Articles relacionats