23.2 C
Gandia
Dijous, 30 novembre, 2023

La Unitat de Prevenció de Càncer de Mama de Gandia ha detectat 878 casos en 22 anys

• Els casos positius suposen quatre de cada mil, i només un 6% de les usuàries requereix proves addicionals per a completar l’estudi

• L’ampliació progressiva del programa permetrà que en cinc anys s’incloga en el mateix a les dones de fins a 74 anys

La Unitat de Prevenció de Càncer de Mama del departament de salut de Gandia ha diagnosticat 878 casos des que es posara en marxa fa 22 anys. Des de principi d’any 2023 s’han detectat 23 nous casos de càncer de mama.

La majoria d’aquests casos s’han detectat en estadis precoços, la qual cosa permet l’aplicació de tractaments menys agressius, millorant la supervivència i la qualitat de vida de les dones que afronten aquesta malaltia.

El Programa de Prevenció de Càncer de Mama es va iniciar en el departament de salut de Gandia el juliol de 2001. Actualment, s’està realitzant l’onzena ronda de cribratge, en la qual s’ha convidat a 31.014 dones d’entre 45 i 69 a realitzar-se les mamografies.

D’altra banda, tan sols un 6% de les usuàries va requerir alguna prova addicional per a completar el seu estudi, i en aproximadament quatre de cada mil de les participants es diagnostica càncer de mama que no havia produït cap símptoma prèviament. És a dir, una taxa de detecció del 4,6 per mil.

Entre les principals novetats cal destacar l’ampliació progressiva del programa de cribratge de càncer de mama, que arribarà fins als 74 anys de les participants en cinc anys, per a donar resposta així a la major supervivència de la població, millor qualitat de vida i l’increment d’incidència en aquest grup d’edat en els últims anys.

És a dir, cada any, les dones que complisquen 70 anys continuaran en el programa i seran convidades cada dos anys. D’aquesta manera, les usuàries nascudes en 1953, es mantenen en el programa en 2023; les nascudes en 1954, es mantenen en el programa en 2024; les nascudes en 1955, en 2025; les nascudes en 1956, en 2026, i les nascudes en 1957, en 2027.

No obstant això, es recorda que, independentment de l’edat, davant qualsevol símptoma sospitós de patologia mamària, el Departament activa el Circuit Ràpid Oncològic de la Conselleria, al qual tenen accés els equips mèdics d’Atenció Primària, per a accelerar el procés diagnòstic i terapèutic.

Cribratge

El cribratge es duu a terme mitjançant la realització de mamografies cada dos anys, per a això es remeten periòdicament a totes les dones d’aquesta franja d’edat cartes on se’ls dona cita perquè acudisquen a fer-se la prova en la Unitat de Prevenció de Càncer de Mama, que depén del Centre de Salut Pública de Gandia i està situada en la planta baixa de l’Hospital.

Aquesta unitat es coordina amb altres serveis, com ara Radiodiagnòstic, Anatomia Patològica, Cirurgia i Oncologia, per a assegurar l’adequat tractament i seguiment dels casos detectats en el menor temps possible.

A més, en breu s’incorporarà també el servei de Radioteràpia per al tractament de processos oncològics gràcies a la posada en marxa del nou accelerador lineal a l’Hospital de Gandia, evitant així que les pacients hagen de desplaçar-se a centres sanitaris de València.

“El programa té gran acceptació, prova d’això és que la participació ha anat augmentant amb els anys i la gran majoria de les dones que acudeixen a fer-se la prova continuen en el programa amb una taxa d’adhesió del 84%”, explica Alejandra Canet, responsable de Programes de Prevenció i Promoció de la Salut del Centre de Salut Pública de Gandia.

Addicionalment, el departament compta amb un Comité de Tumors de Mama, format per un equip multidisciplinari que revisa cada cas per a decidir de forma consensuada i individualitzada el tractament a seguir.

Articles relacionats