20.9 C
Gandia
Dimecres, 21 febrer, 2024

La Safor rebrà 3.946.499 euros d’una aportació extraordinària de la Diputació al Fons de Cooperació d’enguany

La Diputació aprova per unanimitat la injecció de 180 milions d’euros als ajuntaments valencians

• El ple d’abril dona llum verda als 140 milions del pla bianual d’inversions i a l’aportació extraordinària al Fons de Cooperació Municipal, que en total superarà els 60 milions d’euros
• Tots els grups celebren les noves aportacions per a garantir la liquiditat dels municipis davant la crisi de la COVID-19. Els consistoris tindran més recursos per a inversions i despesa corrent
• El president, Toni Gaspar, recorda a les víctimes de la pandèmia en un ple que arranca amb un minut de silenci i agraeix “el sacrifici dels qui ens estan ajudant a sobreviure a aquest malson”

La Diputació de València ha aprovat en el ple d’abril una injecció de 180 milions d’euros als ajuntaments de la província. D’una banda, la corporació dona llum verda al Pla d’Inversions 2020-21, dotat amb 140 milions d’euros, i per una altra, a l’aportació extraordinària de 40 milions que completarà els 20,6 milions ja ingressats als municipis a través del Fons de Cooperació, el mecanisme en el qual la Diputació participa al costat de la Generalitat i que, en el context actual, pretén dotar als municipis de recursos econòmics, a lliure disposició, per a afrontar les conseqüències de la crisi de la COVID-19.

La sessió, celebrada per videoconferència, s’ha iniciat amb un minut de silenci en record dels milers de persones que no han pogut superar el virus, al que ha seguit l’agraïment del president, Toni Gaspar, a totes les persones que amb el seu sacrifici “ens estan ajudant a sobreviure a aquest malson”, i el ja habitual missatge de repulsa a la “miserable violència masclista”, que en els últims dos mesos i pese al confinament s’ha cobrat la vida de Concepción, MónicaKarina, Miren i Encarnación. A totes elles ha homenatjat Gaspar abans de donar pas a l’ordre del dia.

El president ha instat a no fomentar l’enfrontament i ha agraït l’actitud col·laborativa als grups que formen la corporació, en la línia de “treball discret, silenciós i eficaç” que han adoptat els responsables de la institució des de l’inici de la crisi. Aquest treball ha fructificat en l’aprovació per unanimitat d’aquesta injecció de 180 milions d’euros als municipis celebrada per tots els grups, així com en diferents modificacions de crèdit per a la compra de material sanitari com a mascaretes, que ja han començat a distribuir-se entre els ajuntaments de la província.

Suport unànime

El diputat Carlos Gil, en representació del PP, ha mostrat la seua satisfacció tant per l’aprovació del Pla d’Inversions com per les aportacions extraordinàries al Fons de Cooperació, que ve a donar resposta a “la liquiditat que necessiten els ajuntaments”. El responsable popular ha agraït igualment la inclusió d’una esmena presentada pel seu grup per a facilitar l’assessorament tècnic als consistoris que decidisquen posar en marxa plans d’ocupació locals i ha instat a continuar utilitzant el mecanisme del Fons de Cooperació per a reactivar l’economia local, en la línia avançada pel mateix Gaspar, que considera aquest Fons “la millor eina per a agilitar els recursos que posem a la disposició dels ajuntaments”.

També la portaveu de Ciutadans, Rocío Gil, ha considerat que “invertir és créixer, riquesa i ocupació”, en al·lusió al nou pla d’inversions, al mateix temps que recolza la modificació pressupostària per a dotar als ajuntaments de major liquiditat a través del Fons de Cooperació. Un fons que també ha comptat amb el vot “crític però favorable” del portaveu de Compromís, Xavier Rius, satisfet per la “incorporació de la ciutat de València”. La socialista Pilar Sarrión ha insistit en la importància de totes aquestes ajudes per a “reactivar l’economia dels municipis, especialment dels més xicotets”.

El representant de VOX en la cambra provincial, Joaquín Alés, ha valorat molt positivament el ple de hui, en el qual s’ha aprovat “ajudar als municipis de manera més decidida que mai”, i s’ha referit al Pla d’Inversions com “un vector fonamental en la revitalització de l’ocupació”. Mentrestant, el diputat de la Vall ens Uneix, Joan Sanchis, ha mostrat el seu compromís amb la política que posa als ajuntaments i les seues veïnes i veïns en el centre de la gestió provincial i ha tingut paraules d’ànim per a “totes i tots els que estan patint de manera més greu aquesta crisi sobrevinguda”.

Pla d’Inversions

En paraules del vicepresident i diputat de Cooperació Municipal, Carlos Fernández Bielsa, el Pla d’Inversions aprovat este dimarts és “un programa modern que permetrà pal·liar molts dels obstacles i febleses històriques dels nostres pobles, i que cohesiona el territori”. Bielsa ha destacat que el pla “respon al diàleg permanent amb els alcaldes i alcaldesses” i “simplifica el procediment anterior per a ser més eficaços”.

Quant a les novetats, el responsable de Cooperació Municipal i Coordinació Institucional ha fet valdre elements afegits a la fórmula de repartiment de les ajudes com els plans estratègics urbans, els d’Igualtat i els de mobilitat sostenible, al mateix temps que es tenen en compte els objectius de l’Agenda 2030 “per la justícia social i la lluita contra el canvi climàtic”.

La Diputació no ha interromput el seu treball durant l’estat d’alarma, pese a l’ajornament dels terminis, perquè els projectes presentats pels ajuntaments dins d’aquest Pla d’Inversions puguen començar a executar-se al final d’aquesta situació d’excepcionalitat. Com afig Gaspar, l’organisme provincial “centra també els seus esforços en l’escenari posterior a la fi de l’estat d’alarma”.

El Fons per comarques

Quant al Fons de Cooperació Municipal, la dotació extraordinària de 40 milions d’euros se suma als 20,6 que la Diputació ha ingressat ja en els 266 ajuntaments i les 3 entitats locals menors de la província, a través d’un programa que compta amb altres 20,6 milions de la Generalitat i que permet destinar els recursos a les necessitats de cada municipi, sense justificació prèvia i evitant tràmits administratius, la qual cosa millora la suficiència financera dels consistoris per a fer front a la crisi causada per la pandèmia.

Les quantitats que rebran els municipis valencians amb aquesta aportació extraordinària de la Diputació al Fons de Cooperació oscil·len entre els 1,5 milions que li corresponen a València, que ja va ingressar altres 1,6 milions en el primer pagament de la institució provincial, i els 41.000 euros de Sempere.

Per comarques, l’Horta té assignats 11.683.923 euros, dels quals 5.234.792 pertanyen als 23 municipis de l’Horta Nord i 6.449.131 euros a les 20 localitats de l’Horta Sud. A la Ribera arribaran altres 7.294.977 euros, 5.281.867 euros per als municipis de la Ribera Alta i 2.013.110 euros per als de la Ribera Baixa i les seues dues entitats locals menors.

A la comarca de La Safor li corresponen 3.946.499 euros en aquesta aportació extraordinària de la Diputació al Fons de Cooperació d’enguany, mentre que la Vall d’Albaida rebrà 3.083.430 euros i els 19 municipis de La Costera es repartiran 2.113.911 euros.

Per aquest mateix mecanisme que concedeix ajudes incondicionades i evita la burocràcia arribaran 3.236.513 euros al Camp de Túria, 1.928.791 euros al Camp de Morvedre, 1.263.564 euros a La Serranía, 1.212.372 euros a la Hoya de Buñol-Chiva i 1.070.836 euros als 9 municipis de la comarca Requena-Utiel.

Finalment, i en referència a les zones d’interior de la província, La Canal de Navarrés té assignats 746.135 euros en aquest lliurament extraordinari del Fons de Cooperació, el Valle de Ayora-Cofrentes 562.090 euros i els municipis del Rincón de Ademuz 356.957 euros.

Articles relacionats