16.7 C
Gandia
Dijous, 23 maig, 2024

La Safor realitzarà 232 projectes d’infraestructures amb una inversió de 13,8 milions d’euros finançats per la Diputació

• L’àrea de Cooperació que dirigeix Carlos Fernández Bielsa ha donat llum verda a aquestes obres de millora d’infraestructures i serveis que decideixen els municipis en el marc del Pla d’Inversions 2020-21

• Les actuacions en instal·lacions municipals, zones verdes, equipaments culturals i esportius o sanejament tindran lloc en tots els municipis excepte Gandia, que com a gran ciutat tindrà una altra línia de subvenció al costat de Torrent, Paterna i Sagunt

Els municipis de La Safor poden executar ja els projectes de millora d’infraestructures i serveis inclosos en el Pla d’Inversions 2020-21 de la Diputació de València, que deixarà a la comarca 13.849.166 euros. La corporació provincial ha donat llum verda a 232 projectes sol·licitats pels ajuntaments, que amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les veïnes i veïns de La Safor seran una realitat en els pròxims mesos.

La capital de la comarca, Gandia, participarà en una altra línia de subvenció de projectes específics al costat de Torrent, Paterna i Sagunt, en la seua condició de gran ciutat.

Entre les sol·licituds dels municipis de la comarca, destaquen les 29 actuacions per a la creació o manteniment de zones verdes; les 28 obres de sanejament i xarxes d’aigua potable; els 26 projectes de millora en instal·lacions i equipaments municipals; i els 24 de construcció, ampliació o renovació d’espais esportius.

Entre les iniciatives locals a les quals va donar llum verda el ple de setembre de la Diputació també es troben una vintena d’actuacions d’eficiència energètica en enllumenat i instal·lacions municipals; 10 projectes encaminats a millorar l’accessibilitat en edificació i espais públics; i 7 intervencions per a millorar la mobilitat en diferents municipis de la comarca. En total, 89 actuacions que compleixen alguns dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) incentivats per la Diputació i que se sumen a altres obres en vials, recintes educatius i culturals, patrimoni, urbanització de carrers i places o equipaments i horts urbans.

Projectes destacats

El vicepresident i responsable de Cooperació Municipal i Coordinació Institucional, Carlos Fernández Bielsa, va avançar en el ple de setembre alguns dels projectes més ambiciosos que la Diputació finançarà a les comarques valencianes en el marc del Pla d’Inversions 2020-21. És el cas de la modificació de les noves dependències per a formació de la Policia Local d’Oliva, amb un pressupost de 700.000 euros.

A aquesta actuació se sumen, entre altres, la renovació de la xarxa d’aigua potable a Bellreguard (380.000 euros); la rehabilitació de les antigues escoles d’Almoines per a usos docents i culturals (350.000); la construcció d’una piscina semiolímpica i vestuaris a Miramar (360.000); el carril bici amb eix per als vianants al costat del Camí de la Mar de Guardamar (200.000); la multipista esportiva de Vilallonga (290.000): la construcció d’un pavelló cobert en el poliesportiu d’Alfauir (240.000) i el pavelló multiusos d’Almiserà (210.000); la renovació de les instal·lacions del camp de futbol Juan Peiró del Real de Gandia (370.000); la millora de l’accessibilitat al nucli històric de Piles (190.000); i la creació d’una zona verda al costat del poliesportiu de Rafelcofer (150.000).

En paraules del diputat de Cooperació Municipal, Carlos Fernández Bielsa, “les obres d’aquest nou Pla d’Inversions donen resposta a les necessitats dels municipis de la província, que són els que millor coneixen la seua situació i indiquen a la Diputació on han de destinar-se les ajudes”. En l’apartat tècnic, Fernández Bielsa destaca “la flexibilitat del programa, l’ampliació dels terminis per a facilitar l’execució de les obres i la possibilitat de suspensió dels mateixos per circumstàncies extraordinàries, l’assessorament per a reinvertir els romanents i garantir que els municipis disposen de l’import total que els correspon, així com l’avançament del 50% de l’anualitat en el moment de l’adjudicació”.

Un pla de valors

El responsable provincial destaca que aquest és “un pla de valors”, no sols quant al percentatge de projectes vinculats a la sostenibilitat. Un 54% dels municipis ha certificat la seua aposta per la mobilitat sostenible i un 76% dels ajuntaments, al voltant de 200, tindrà un pla d’igualtat en 2021, la qual cosa convertirà València en “la província més compromesa amb la igualtat, però també amb l’energia no contaminant, l’aigua neta i el sanejament, a l’avantguarda de ciutats i comunitats sostenibles”.

I dins d’aquest pla de valors juguen un paper important els plans urbanístics d’actuacions municipals (PUAM), una eina de previsió de creixement sostenible i estratègia de desenvolupament local amb la qual la Diputació incentiva als ajuntaments. En el cas de La Safor, fins a 30 projectes estan directament relacionats amb els PUAM.

En línies generals, el Pla d’Inversions 2020-21 donarà resposta a 2.284 sol·licituds dels ajuntaments de la província, ens locals menors i mancomunitats per a executar projectes de millora d’infraestructures i serveis en els municipis valencians, amb una inversió global de 144 milions d’euros. El 90% de les obres les gestionaran directament els consistoris i la resta la Diputació, a petició d’aquests.

Quant a les categories en les quals s’enquadren els projectes presentats pels ens locals, un 72% són obres de millora en infraestructures i espais públics, un 14% subministraments, un 12% plans urbans estratègics, els anomenats PUAM, i un 2% adquisició de terrenys. Un altre pilar d’aquest Pla d’Inversions és la sostenibilitat. Més de 900 projectes, un 40% del total, coincideixen amb objectius de desenvolupament sostenible com l’eficiència energètica (21% de les sol·licituds); xarxa de sanejament o distribució d’aigua potable (25% dels projectes); millora de l’accessibilitat en edificació i espais públics (15%); i noves zones verdes (14% de les actuacions previstes).

Articles relacionats