• La crisi sanitària ha suposat una “oportunitat” per a Càritas Gandia, ja que ha incrementat l’acció i dotat de major qualitat els serveis d’atenció, com per exemple, el Centre de Dia per a Persones sense Llar, que s’ha traslladat a un edifici independent al CAI.
• En la Setmana de la Caritat, Càritas Gandia ha organitza aquest dijous 3 una taula redona sobre “Història i reptes de la caritat a Gandia” en la qual han participat els últims 5 directors de l’entitat
2020 ha sigut un any complicat per a tots, especialment per als més vulnerables: La crisi que vivim és molt més que sanitària, és una crisi econòmica i social especialment devastadora per a qui ja ho estava passant malament.
“Tal com ja avancem, la pandèmia ha tret a la llum nous perfils en Càritas Gandia com a autònoms en fallida i treballadors temporals sense estalvis, que han sol·licitat suport d’alimentació i pagament de subministraments de la llar”.
Del total de les 458 famílies ateses en Càritas Gandia, 218 han acudit per primera vegada en 2020 a l’entitat i 186 ja havien acudit prèviament als Serveis Socials de l’Ajuntament de Gandia. Un total de 1588 persones han rebut atenció en l’àrea d’Intervenció Comunitària de Càritas Gandia durant 2020.
Quant a Persones sense Llar, 432 han fet ús dels serveis de Càritas Gandia en 2020. Els espais s’han reconvertit per a generar noves oportunitats d’atenció mantenint un servei de qualitat i amb garanties de seguretat i protecció enfront del coronavirus. Del total de persones ateses, una mitjana de 50 viuen al carrer o en infrahabitatges; 350 han fet ús del Centre de Dia i 32 han residit temporalment en el CAI.
Quant a la inserció, Càritas Gandia ha realitzat durant l’any passat a prop 40 cursos i tallers de formació tant en l’àmbit ocupacional com de competències laborals, dels quals s’han beneficiat un total de 248 persones. De totes elles, 76 van aconseguir un treball a través del programa d’Inserció Sociolaboral que té com a finalitat orientar, assessorar, acompanyar en la cerca d’ocupació, dotar de formació laboral i habilitats a persones en risc d’exclusió, perquè s’incorporen al mercat laboral amb les característiques d’ocupabilitat necessàries.
LA CRISI SANITÀRIA COM UNA “OPORTUNITAT”
La crisi sanitària ha sigut, d’altra banda, una “oportunitat” per a Càritas Gandia, tal com ha destacat el subdirector de Càritas Gandia, Enrique Orihuel, ja que ha incrementat l’acció i dotat de major qualitat els serveis d’atenció, com per exemple, el Centre de Dia per a Persones sense Llar, que s’ha traslladat a un edifici independent al CAI.
A més, hem readaptat el programa d’Inserció Sociolaboral incorporant noves eines: la formació teòrica i pràctica (no laboral) en empreses que permet adquirir habilitats per a l’ocupació; convenis de col·laboració amb empreses; ajudes específiques a les persones perquè mantinguen el seu ús.
D’altra banda, el programa “A Bona Companyia” s’ha adaptat a la situació sanitària amb l’acompanyament telefònic a persones soles durant els mesos de confinament. En aquests moments s’està formant al voluntariat que es farà càrrec del programa per a la seua posada en funcionament de manera continuada.
Finalment, les empreses de la comarca s’han implicat amb Càritas Gandia per a aconseguir una societat més justa, col·laborant en el desenvolupament dels programes en el temps, a través del projecte d’“Empreses i Entitats amb Cor” que promouen la Responsabilitat Social Corporativa al mateix temps que col·laboren amb l’entitat realitzant aportacions econòmiques, en espècie o de servei.
SETMANA DE LA CARITAT
Si 2020 ha sigut un any complicat per a tots, per a les persones en exclusió encara ha sigut més dur, i estar al seu costat no sols és una responsabilitat per a Càritas, sinó també una satisfacció, ajudar i acompanyar a les persones en el camí de la seua recuperació. En aquesta línia, Càritas Espanyola celebra enguany la setmana de la Caritat amb el lema “Allarga la mà”, com un gest amable d’amor. I és que el compromís de Càritas, explica el director de Càritas Gandia, Francisco Carrió, no consisteix únicament en accions o programes de promoció i assistència, sinó que “ens preocupem per la persona, per acollir-la i acompanyar-la: allargar la mà al pobre és posar l’amor en acció”.
Allargar la mà és un signe que recorda la proximitat, solidaritat i l’amor, alguna cosa que cobra més sentit amb la pandèmia en un any que ha portat dolor i mort però que ha comptat amb moltes mans (com el del personal sanitari) per a desafiar al virus i a la por, per a donar suport i consol. “Allargar la mà fa descobrir, a qui ho fa, que dins de nosaltres existeix la capacitat de realitzar gestos que donen sentit a la vida” (papa Francesc).
ACTES SETMANA CARITAT
Enguany, dins dels actes de la Setmana de la Caritat, Càritas Gandia organitza una taula redona que porta per títol “Història i reptes de la caritat a Gandia”. Serà el dijous 3 de juny a les 20.30 hores al Pati d’Armes del Palau Ducal. Participen el president de Càritas Gandia, Juan José Monfort, els exdirectors de Càritas Gandia José Miguel Borja, José Matoses, Javier Roche, Eduardo Mahíques i l’actual director Francisco Carrió.