11.6 C
Gandia
Dimecres, 6 desembre, 2023

LA MEITAT DELS PERIODISTES DEIXARIEN LA SEUA PROFESSIÓ SI POGUEREN

 l’informe ‘Crisi al sector de periodistes i periodistes gràfics a la Comunitat Valenciana (2007-2016)’, que ha presentat lSergi Pitarch, president de la Unió de Periodistes Valencians, ha presentat al Col·legi Major Rector Peset la primera investigació que s’ha fet sobre l’efecte que la crisi ha tingut en la professió al nostre territori. Un treball de recerca i investigació que mostra xifres molt clarificadores de l’estat de salut de la professió pel que fa a llocs de treball destruïts, baixes incentivades, prejubilacions, precarietat laboral, disminució en la qualitat dels continguts, ajust de salaris o disminució dels mateixos amb major càrrega de treball.

Entre les dades que es poden consultar a aquest informe figuren les facilitades pel Servei Valencià d’Ocupació (SERVEF) que situa el nombre de periodistes aturats en l’any 2015 en 1.129, encara que en els primers mesos d’enguany s’ha experimentat un lleu descens de l’atur d’un 3%.La desocupació és majorment femenina. A l’àmbit valencià l’atur entre les periodistes se situa en el 64%, açò suposa les dues terceres parts dels periodistes aturats.

A més de les dades aportades pel SERVEF, l‘enquesta realitzada per aquest estudi entre els membres de les diferents associacions professionals de tota la Comunitat Valenciana reflecteix xifres preocupants com a conseqüència de la crisi. La mostra situa l’atur entre els periodistes valencians en el 36,8%, d’aquesta xifra, un 35,3% fa més de dos anys que està aturat.

D’altra banda, l’atur també afecta durament els fotoperiodistes. S’han comptabilitzat 158 fotoperiodistes aturats, a més les empreses mantenen només a 15 amb contracte, la resta treballa com a autònom.

En quina mesura les condicions laborals afecten el lliure desenvolupament del periodista és un altre punt que arreplega aquest treball. Un percentatge important de periodistes (72,7%) considera que sí es veu condicionada la seua llibertat d’expressió. I un 46,7% de professionals assenyala que canviaria de professió si tinguera la possibilitat. De fet, el 63,1% de periodistes aturats afirma haver-se vist forçat a canviar d’àrea laboral, sent la docència una oportunitat laboral per la qual ha optat quasi el 21% dels enquestats.

Abans d’arribar a les conclusions, l’informe fa una parada en la premsa local o de proximitat per a reflexionar sobre com ha patit els efectes de la crisi i la marginació per part dels governs així com la discriminació publicitària de les institucions públiques. Però també per a parlar de les alternatives de futur, com l’associacionisme, exemplificat a l’Associació Premsa Comarcal Valenciana i a la xarxa d’emissores municipals valencianes.

Articles relacionats