19.6 C
Gandia
Diumenge, 24 setembre, 2023

La Mare Naturalesa fa un regal molt especial a la Platja de Gandia

 

• Una tortuga marina fa niu amb 62 ous la Platja Nord de Gandia

• És el segon niu registrat en les costes de la Comunitat Valenciana en les últimes 48 hores

• Aquestes actuacions ajuden a comprendre millor l’estudi de la Fundació Oceanogràfic sobre el fenomen de colonització de les tortugues marines en el Mediterrani occidental

Niu i ous a la Platja Nord de Gandia
Niu i ous a la Platja Nord de Gandia

Menys de 48 hores després del niu registrat a Dénia, una nova tortuga marina ha fresat aquesta matinada en les nostres costes. Aquesta vegada, l’animal ha triat la platja Nord de Gandia en la qual ha post 62 ous. Es tracta del segon niu que s’anota aquesta temporada en la Comunitat Valenciana.

De nou, la col·laboració ciutadana ha sigut fonamental en aquesta troballa. Els operaris del servei de neteja han vist a la tortuga en l’arena sobre les 06.00 i immediatament han avisat a la Policia Local, qui ha alertat als serveis d’Emergències, a través del 112, i s’ha posat en marxa la Xarxa de Varaments de la Comunitat Valenciana.

Veterinaris de la Fundacio Oceanografic Policia Local i professionals de la UPV junt amb la tortuga a la platja nord de Gandia
Veterinaris de la Fundació Oceanogràfic, Policia Local i professionals de la UPV junt amb la tortuga a la platja nord de Gandia

L’equip de rescat de la Fundació Oceanogràfic i els tècnics de la Universitat de València (UV) s’han desplaçat fins al lloc i, amb l’ajuda de la Policia municipal, han protegit la zona.

Per a garantir la salut i el benestar de la tortuga, els veterinaris de la Fundació Oceanogràfic li han realitzat una ecografia i una anàlisi de sang i, igual que va succeir amb la tortuga de Dénia del passat diumenge, els tècnics de la Universitat Politècnica de València i la UV li han instal·lat un emissor satel·litari que permetrà conéixer el seu seguiment en els pròxims mesos i ampliar el coneixement sobre la biologia i les rutes d’aquests animals.

Com és habitual en els casos d’implantació, part del niu -en aquest cas 7 ous- s’han traslladat a les incubadores de la Fundació Oceanogràfic on rebran la cura necessària per al seu desenvolupament. Una vegada facen eclosió, les cries formaran part del projecte “Headstarting”, l’objectiu del qual és augmentar la supervivència dels animals durant els primers mesos de vida i que aconseguisquen la grandària suficient que els permeta evitar a la majoria dels depredadors una vegada en la mar.

Els 55 ous restants s’han depositat en una platja protegida del Parc Natural de l’Albufera per a garantir la seua protecció i evitar el contacte de transeünts.

Les tortugues estan canviant la seua zona d’implantació

La tortuga babaua (Caretta caretta) és una de les set espècies de tortugues marines que existeixen actualment i la més comuna que habita en aigües espanyoles. Encara que la seua població es distribueix per tot el planeta, amb importants zones d’implantació en els oceans Atlàntic i Índic, al Mediterrani nia, principalment en la part més oriental, en països com Turquia, Xipre o Grècia.

Des de fa alguns anys, les costes d’Espanya, França o Itàlia han estat registrant una major presència de posades d’ous de tortuga babaua, per la qual cosa una de les hipòtesis de treball que duen a terme els investigadors de la Fundació Oceanogràfic és el de la colonització del Mediterrani occidental per l’espècie com una possible resposta al canvi climàtic.

Una línia d’investigació crucial per a entendre el fenomen de colonització i la conservació d’aquests animals és la fisiologia reproductora. Entendre com, quan i perquè es reprodueixen permet analitzar millor el context poblacional i treballar en conseqüència per a preservar-les.

Per aquesta raó, la Fundació Oceanogràfic es trasllada cada estiu a l’arxipèlag africà de Cap Verd de la mà del Projecte Tartaruga de Boa Vista, per a l’estudi de les tortugues marines durant la temporada de nidificació, a l’ésser una de les zones més important d’implantació de l’espècie en el món.

Des de l’organització Xaloc han destacat en xarxes socials el regal de la Mare Naturalesa

Segon niu de la temporada a la Comunitat Valenciana AIXÒ ÉS INCREÏBLE, PRIMERA VEGADA EN LES ÚLTIMES DECADAS!, estem enormement feliços, la mare naturalesa ens torna a fer un regal en forma de vida en aquesta campanya #AlertaTortuga2023.

A primera hora del matí  s’activava de nou el protocol de nidificació quan el servei de neteja albirava una tortuga marina niant. La Universitat de València acudia a la platja de Gandia.

En aquesta ocasió la tortuga depositava un total de 62 ous. Gràcies a la Universitat de València – UV i Universitat Politècnica de València UPV es col·locava un transmissor satel·litari per a seguir de prop el recorregut d’aquesta tortuga amb possibilitat de nova implantació els pròxims dies.

Ja a la Platja de la Punta, platja de protecció integral GVA Parc Natural de l’Albufera, esperava com de costum Juan Eymar de GVA Agricultura i Transició Ecològica que juntament amb Jesús Tomás (LIFE Medturtles) traslocaven 55 ous.

‼️La campanya segueix! Enguany estem tenint una altíssima interacció de tortugues en les nostres costes! Si veieu una tortuga eixint de la mar o el rastre en l’arena‼️ telefoneu al 112″. 

Més informació www.alertatortuga.org

Articles relacionats