La jutgessa investiga el màster de Carmen Montón i Fiscalia s’oposa a obrir causa contra Casado

La jutgessa d’Instrucció número 51 de Madrid ha obert diligències d’investigació en relació amb el màster en Estudis Interdisciplinaris de Gènere de la Universidad Rey Juan Carlos (URJC) per una denúncia presentada contra l’exministra de Sanitat Carmen Montón pels presumptes delictes de suborn impropi i prevaricació.

Així consta en una interlocutòria, en la qual la jutgessa Carmen Rodríguez Medel acorda incoar diligències prèvies i demana a la universitat documentació sobre els estudis de postgrau de l’exministra socialista. Fonts jurídiques han assenyalat que es tracta d’una denúncia anònima.

Després d’esclatar el cas, Carmen Montón va presentar la seua dimissió com a ministra en el Govern de Pedro Sánchez defenent la seua «honestedat» i que no havia comès cap irregularitat.

En la resolució, datada a 21 de setembre, la magistrada també demana a la Fiscalia de Madrid si vol instar la pràctica d’algun tipus de diligència. Contra aquesta interlocutòria, cap recurs de reforma i d’apel·lació.

En concret, la instructora demana a la universitat la identitat del director de l’Institut de Dret Públic en el curs acadèmic 2010-2011, així com la directora del màster que va cursar l’exministra socialista.

També sol·licita un llistat de les assignatures del màster; dels professors assignats al mateix; i dels alumnes que ho van cursar. Reclama, a més, la normativa de la URJC reguladora del màster en eixe any acadèmic i la vida laboral de Montón.

Els jutjats de plaça Castilla van rebre una denúncia el passat 20 de setembre contra Montón, els fets del qual que resulten de «les anteriors actuacions presenten característiques que fan presumir la possible existència d’una infracció penal».

No obstant açò, la jutgessa subratlla que no es reuneixen requisits necessaris per a la seua tramitació conjunta amb els fets investigats dins del denominat cas màster, atés que es tracta d’uns estudis diferents al que va cursar Cristina Cifuentes.

Sense perjuí d’açò, assumeix la competència i ordena la pràctica d’una sèrie de diligències per a determinar la naturalesa i les circumstàncies del fet.

Fiscalia no vol obrir causa a Casado

D’altra banda, la Fiscalia del Tribunal Suprem ha informat en contra de l’obertura d’una causa penal al president del PP, Pablo Casado, per delictes de prevaricació i suborn impropi relacionats amb el títol del màster que va cursar en la Universidad Rey Juan Carlos de Madrid (URJC) en el curs acadèmic 2008-2009. Considera que els indicis de prevaricació «no són prou consistents ni aporten un nivell suficient de solidesa» mentre que el presumpte suborn hauria prescrit.

La Sala penal del Tribunal Suprem va preguntar al Ministeri Públic el passat dia 13 si compartia els indicis de delictes que va assenyalar en la seua exposició raonada la jutgessa que va iniciar la causa, la titular del Jutjat d’Instrucció número 51 de Madrid, Carmen Rodríguez-Medel.

En el seu informe, de 8 pàgines, la Fiscalia respon de forma contundent que els indicis en els quals es basa aquesta exposició raonada «no són prou consistents ni aporten un nivell suficient de solidesa que permeta aconsellar l’obertura d’un procediment, que seria merament prospectiu, al no existir indicis incontestables de l’existència de responsabilitat penal per part de l’aforat, ni haver quedat acreditat de forma alguna, ni tan sols indiciària, que existira concert del senyor Casado Blanco amb qualsevol dels altres investigats».

La Fiscalia tampoc troba en l’exposició raonada dada algun que avale, ni tan sols de forma indiciària -almenys en relació amb l’aforat-, l’existència d’un concert previ de l’exdirector de l’Institut de Dret Públic Enrique Álvarez Conde, principal investigat en el procediment que s’instrueix en el jutjat ordinari, amb el que es denomina en l’exposició raonada «un grup d’alumnes escollits» per a matricular-se en el master.

D’altra banda, i en relació amb el suborn impropi de l’article 426 del Codi Penal, el fiscal considera que la pena assenyalada per aquest delicte implicaria la ineludible prescripció del mateix, i només tindria transcendència penal si hi haguera un concurs medial amb el de prevaricació administrativa, i s’admetera la participació de l’aforat en règim de cooperació necessària. Aquesta qüestió es rebutja per les raons anteriorment exposades.

L’escrit del fiscal recorda els requisits exigits pel Tribunal Suprem en nombrosos pronunciaments per a justificar l’obertura d’un procediment penal en aquesta instància, i després d’analitzar l’exposició raonada, conclou que manca del substrat necessari com perquè puga ser tinguda en compte per l’alt tribunal.

L’escrit manté un criteri diametralment oposat a la jutgessa del cas, en l’exposició raonada del qual mantenia que Casado, al costat d’un grup d’alumnes amb vincles polítics o personals amb membres de la universitat, van poder aconseguir el títol com a «regal o prebenda sense mèrit acadèmic algun» per part del director d’aquests estudis, el catedràtic i exdirector de l’Institut de Dret Públic, Enrique Álvarez Conde.

El tribunal que va sol·licitar l’informe al Ministeri Públic està compost pel president de la Sala penal, Manuel Marchena, els magistrats Pablo Llarena, Francisco Monterde, Ana Ferrer i Miguel Colmenero, aquest últim ponent de la resolució que acorde si finalment Casado és investigat o no.

Et Pot Interessar