Des del primer moment que Gandia fou declarada Capital Cultural Valenciana del 2017, aquesta Societat de Foment d’AIC va reconéixer la importància de l’esdeveniment i va posar els socis i les instal·lacions a la disposició de l’alcaldia i del regidor de Cultura i, aleshores, va decidir aportar iniciatives que contribuïren a l’exaltació de la capitalitat.
La creació del Premi a la Trajectòria Cultural d’una persona o d’una entitat de la comarca de la Safor fou la primera d’elles i ve a omplir un buit en l’espai de guardons i de premis que s’atorguen anualment en la nostra ciutat perquè a Gandia es premia els qui destaquen en les diverses activitats.
Hi ha edicions d’aquests premis que tenen categoria veterana, com la Gala de l’Esport o els Premis Empresarials de FAES, d’altres guardons tenen un gran impacte social, com els premis multidisciplinaris del Grup Ràdio Gandia, uns altres tenen àmbit internacional com el Concurs de la Fideuà i destaquen, els Premis Literaris Ciutat de Gandia: el Premi de Poesia Ausiàs March, el Premi de Narrativa, Joanot Martorell, als quals es va afegir el mateix any 2017, el Premi Roís de Corella. Els quadres d’honor de tots aquests premis impressionen.
Però, fins ara, no hi havia cap que guardonara, específicament, la Cultura, a la Cultura amb caràcter general.
Foment d’AIC ha creat aquest Premi. Una comissió, nomenada per la Junta Directiva de Foment creà les bases del guardó, les quals foren aprovades a principis del mes de juny del 2017, aleshores, va quedar instaurat el nou premi, es va informar a les autoritats municipals de la seua creació i fou presentat en societat.
El nom del guardó és “Premi a la Trajectòria Cultural d’una persona o d’una entitat de la Comarca de la Safor”. Es tracta d’un premi honorífic. No té dotació econòmica. El guanyador rep un trofeu, una estàtua, original, dissenyada per l’escultor Arturo Fenollera, del departament artístic de Bronces Jordà, l’empresa que la realitza.
Es tracta d’una al·legoria de la Cultura en la qual, l’escultor ha modelat, en marbre blanc, una ballarina clàssica en la posició de l’arabesc núm. quatre de l’escola russa, en la qual la primera de les cames es recolza sobre les pàgines d’un llibre obert mentre l’altra, formant l’angle acadèmic de 90 graus, travessa l’espai del dit d’una paleta de pintor.
Llibre i paleta són de bronze. La ballarina acarona amb una de les seues mans la clau de sol d’un pentagrama musical feta amb acer inoxidable, conformant, tot el conjunt, una construcció al·legòrica i multiestructural.
Aquest és el guardó que rebrà, a les 19 hores del dijous dia 11 de novembre de 2021, el president de la Junta Major de Germandats de la Setmana Santa de Gandia, l’entitat guanyadora de la V Edició del Premi de l’any 2021.