La Jove Banda Simfònica de la FSMCV anticipa a Gandia el congrés Música a la Llum

La Jove Banda Simfònica FSMCV (Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana), baix la batuta de Saül Gómez Soler, ha anticipat este diumenge al Teatre Serrano el congrés Música a la Llum, que es celebra a la Universitat de València del 13 al 15 de desembre organitzat per l’Institut Valencià de Cultura GVA , la FSMCV, la Universitat de València  i Bankia. El concert celebrat diumenge al Teatre Serrano forma part del preludi del congrés.

L’Institut Valencià de Cultura, la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i la Universitat de València organitzen aquest congrés internacional dins de les activitats del programa Música a la llum, patrocinat per Bankia.
El fenomen de les bandes de música és un dels ingredients més característics de la societat i la cultura valencianes, del nord al sud de la nostra Comunitat, que acaba de ser reconegut com Bé d’Interès Cultural immaterial per la Generalitat Valenciana. A la quantitat de societats musicals i de músics implicats en la seua activitat cal afegir la notable antiguitat d’una part considerable d’elles. En el seu conjunt, les bandes custodien un patrimoni tan gran i valuós com a poc conegut.
El programa Música a la llum va sorgir en 2016 per a col·laborar amb les societats musicals en la conservació, posada en valor i difusió del patrimoni cultural que s’ha anat reunint entorn de les seues bandes, principalment a través de les eines pròpies de la descripció documental però també mitjançant un pla integral que contempla, entre altres activitats, el foment de la recerca sobre els fons de les societats musicals, amb iniciatives com aquest congrés.
L’estudi de la música per a banda està creixent i fent-se cada vegada més rigorós a Espanya, seguint un camí iniciat ja en els països del nostre entorn. La multiplicació de tesis doctorals i estudis, el primer congrés sobre bandes organitzat per la Societat Espanyola de Musicologia (SEdeM) a Madrid en 2017 o l’aparició de la revestisca Estudios Bandísticos, de l’Associació Nacional de Directors de Banda, són senyals dels canvis recents. Amb el congrés Música a la llum es vol contribuir a eixe creixement, i al mateix temps que subratllar les pròpies prioritats.
El congrés s’articularà entorn de tres tipus de contribucions. D’una banda, les conferències convidades, a càrrec de figures destacades en l’àmbit de la música, la recerca acadèmica o la gestió documental. D’altra banda, les taules redones, amb debats monogràfics. En tercer lloc, les comunicacions obertes, amb una durada màxima de 15 minuts.
Alguns dels temes sobre els quals es debatrà són, per exemple: la descripció dels fons musicals de les bandes i la seua visibilización; la vinculació entre compositors i directors i els arxius de les societats musicals; les transcripcions en el repertori de les bandes; les bandes com a centres recol·lectors de la memòria musical d’un municipi; la circulació del repertori; els projectes de recuperació de la música per a banda oblidada, i el patrimoni organológico, fotogràfic o documental en les societats musicals.

Et Pot Interessar