15.6 C
Gandia
Dissabte, 20 abril, 2024

La iniciativa 3 de March comença este divendres

 

  • Balbina Sendra: “Una vegada més Gandia tornarà a demostrar que està orgullosa del seu llegat i que mira al futur reivindicant-se com la capital cultural que és”

Arriba a la Safor la cinquena edició del 3 de March, amb un programa d’actes literaris per al cap de setmana de l’1 al 3 de març.

Com cada any, l’Ajuntament de Gandia i Saforíssims Societat Literària han preparat una setmana dedicada a la poesia en commemoració de la data de la mort del gran poeta Ausias March, fet ocorregut el 3 de març de 1459. Com a novetat, anunciem que enguany s’afegeix al 3 de March l’Ajuntament de Beniarjó, el senyoriu de l’escriptor de la Safor.
La programació està disponible al web de Saforíssims: https://saforissims.org/3demarch/, així com a les webs de l’IMAB i de l’Ajuntament de Gandia.

“Ausiàs March, és un dels grans gandians de la història i ens referència com la ciutat literària que som. El 3 de March serveix per a fer valdre el seu llegat i en aquest sentit hem d’agrair el treball que fa Saforíssims“, ha declarat la regidora delegada de Cultura, Balbina Sendra, que ha convidat la ciutadania en general a participar en les activitats programades. “Una vegada més Gandia tornarà a demostrar que està orgullosa del seu llegat i que mira al futur reivindicant-se com la capital cultural que és”.

Les activitats començaran el divendres 1 de març, amb una conversa sobre traducció literària al Palau Ducal dels Borja: “Les traduccions d’Ausiàs March”, un acte dedicat a la memòria de Costanzo Di Girolamo -que va ser el traductor a l’italià de la poesia completa d’Ausiàs March-, a càrrec de l’acadèmica i traductora Donatella Siviero, i del traductor de l’obra de March al castellà, José María Micó. L’acte començarà a les 19 hores.

El dissabte 2 de març, a les 12 h, amb la Presentació del poemari Els enyoooors, de Jun Komura, guanyador del Certamen Art Jove de poesia Salvador Iborra 2023, amb Sebastià Portell, president de l’AELC, Teresa Pascual, vicepresidenta de l’AELC-PV, i l’autor, Jun Komura. La presentació anirà seguida d’un Vermut-recital amb la participació dels joves poetes finalistes del mateix certamen Art Jove de poesia Salvador Iborra, organitzat per l’AELC, els quals, com ja és tradició, són rebuts i acollits per la ciutat de Gandia per tal de participar i viure la celebració del 3 de March. Per això, tindrem l’oportunitat d’escoltar-los en aquest recital tipus “vermut literari”, al pati de la biblioteca Central de Gandia. Participaran els poetes: Ànnia López Cueto, Andrea Monteneri, Laura Taltavull, Víctor Benavides, Andreu Blai, Joan Rotger, Carme Alegre, Ismael Sempere, Sergi Olivet, Oriol Pascual, i el guanyador, Jun Komura.

A la vesprada hi ha unatrobadaa les 16:30 a Beniarjó, per fer un Passeig pel senyoriu d’Auiàs March. És una notícia importantíssima que l’Ajuntament de Beniarjó enguany s’unisca a la programació saforíssima amb aquesta activitat didàctica i a l’aire lliure on tindrem l’oportunitat, també, d’escoltar versos al vol, al carrer, del senyor de Beniarjó. Tothom està convidat a gaudir d’aquest passeig per l’antic senyoriu de l’escriptor amb una visita guiada, acompanyada de versos, pels indrets culturals més rellevants de l’antic feu del poeta valencià. (No caldrà reserva prèvia). L’inici serà a la Plaça Ausiàs March de Beniarjó, a les 16:30 hores.

I a la nit, l’acte central de la festa: el Recital nocturn del 3 de March. Enguany proposem un gran espectacle, en memòria del més gran poeta de la nostra llengua. Amb tres poetes de prestigi al ple centre del Carrer Major de Gandia, es crearà una atmosfera poètica inoblidable. Aquests tres poetes han estat guanyadors i guanyadores dels premis Ausiàs March de Poesia de la Safor.

En un escenari envoltat de ciris que ens recorden la nit de la mort del poeta, versos i espai dialogaran per crear un espectacle únic i irrepetible. Per això, comptarem amb la presència de Jaume Coll Mariné, Premi Ausiàs March de Gandia 2018; Isabel Garcia Canet, Premi Senyoriu d’Ausiàs March de Beniarjó 2006; i Anna Gual, Premi Senyoriu d’Ausiàs March de Beniarjó 2016. L’acte tindrà lloc al Carrer Major, 38, davant de la Cafeteria Moreno, a les 23 hores.

Com a tancament i en commemoració del dia de la mort del poeta, el diumenge 3 de març recorrerem el Camí de Cotalba, una ruta literària de Marxuquera a Sant Jeroni de Cotalba. L’eixida serà a les 11 hores, a l’Ermita de Marxuquera, amb hora prevista d’arribada a les 12:30 hores aproximadament, al Monestir de Sant Jeroni de Cotalba, on es conserva la cripta de la família dels March.

Hi haurà una visita guiada, oferida per Abel Balbastre, de la cripta i algunes parts del Monestir. Acabada la visita, hi haurà un dinar de cabasset al Pavelló Municipal de Ròtova. Serà imprescindible confirmar l’assistència per correu electrònic (nom i DNI), a saforissims@gmail.com. Data límit d’inscripció: 29 de febrer. Caldrà portar aigua, dinar i calçat adequat.

Articles relacionats