5.3 C
Gandia
Dimecres, 1 febrer, 2023

La Generalitat i la Universitat de València presenten el Pla Director Turístic de Palau Ducal de Gandia

· L’alcaldessa i la directora de Palau assisteixen a l’acte en el qual s’han donat a conéixer deu publicacions sobre recursos turístics i estratègies territorials de la Comunitat

· Diana Morant: “El Pla Director Turístic és una eina més que la ciutat, i en concret al Palau, tindran a partir d’ara per seguir treballant en la posada en valor dels recursos patrimonials de primer nivell des del punt de vista turístic”

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, i la directora de Palau Ducal de Gandia, Balbina Sendra, han assistit aquest matí a la presentació de les deu publicacions relacionades amb recursos turístics i estratègies territorials, que ha llançat la Universitat de València (UV) a través d’un conveni de col·laboració amb Turisme Comunitat Valenciana-Generalitat Valenciana. L’acte ha tingut lloc a l’auditori Joan Plaça del Jardí Botànic, en el qual han intervingut el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, i el vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla.

Entre les publicacions presentades destaca la referent al Pla Director Turístic de Palau Ducal dels Borja de Gandia, que ha estat elaborada pel catedràtic de la Facultat de Geografia i Història, Emili Aura; les catedràtiques de la Facultat d’Economia, Haydée Calderón i Amparo Cervera; i la professora associada Berta Tubillejas.

Cal recordar que tant la Universitat de València com el Consell són patrons de la Fundació de Palau Ducal, una institució creada l’any 2010 i que presideix l’alcaldessa de Gandia. L’antecedent directe d’aquest Pla Director de gestió turística va ser el Pla Director d’Intervencions i Usos.

El nou document estratègic que s’ha presentat aquest matí, segons ha explicat Diana Morant, pretén convertir els recursos en productes turístics. “Servirà com una eina més que la ciutat, i en concret, al Palau, tindran a partir d’ara per seguir treballant en la reivindicació dels recursos patrimonials de primer nivell (com és l’edifici que va veure nàixer a Francesc de Borja) des del punt de vista turístic”. Tal com ha afegit l’alcaldessa, aquest és el resultat dels últims anys de treball conjunt entre administracions, com són l’Ajuntament de Gandia, la Fundació de Palau Ducal, Turisme Comunitat Valenciana i la Universitat de València.

Segons destaca aquest treball en la seua introducció, “aquest document pretén ser un punt d’inflexió en la planificació de la preservació i ús de Palau, un conjunt arquitectònic i espacial amb més de nou segles d’història i usos que l’han dotat d’una gran complexitat històrica, arquitectònica i funcional. Els objectius d’aquesta anàlisi han d’ajudar a establir un equilibri que contemple tant la millora de la conservació de Palau com a bé cultural com la seua millora com a bé turístic, implementant la seua funcionalitat social i econòmica”.

El Pla Director Turístic, d’aquesta manera, analitza el Palau com bé patrimonial i recurs cultural (origen i antecedents, perfil institucional, dependència administrativa, fins, organització funcional de l’edifici i continguts o la proposta museogràfica). També aborda el seu ús turístic i anàlisi de comunicació turística (contingut de les webs turístiques institucionals, xarxes socials i fòrums); una anàlisi DAFO; i les línies estratègiques per a la seua implementació, entre d’altres.

Colomer ha reconegut el gran treball realitzat per la Universitat de València i ha destacat “la importància del que es presenta hui com a forma de reconstruir entre tots el model de base territorial del turisme que busquem”, al mateix temps que ha incidit que aquestes publicacions són el resultat d'”anys de treball i d’anar junts amb la universitat per poder desenvolupar, recopilar i compartir aquest coneixement”. Colomer ha recalcat que “hui comença una acció de promoció especialitzada per divulgar la riquesa del nostre territori”.

Concretament, s’ha presentat un catàleg de recursos territorials turístics valencians i 9 publicacions sobre el patrimoni cultural.

Catàleg de Recursos territorials turístics valencians

El Catàleg de Recursos territorials turístics valencians estableix 11 categories diferents: manifestacions festives amb la declaració d’interés turístic; platges; recintes de congressuals i firals; esdeveniments esportius amb projecció nacional i internacional; festivals de música amb projecció nacional i internacional; la gastronomia de la Comunitat; paisatges agraris i industrials; aigües termals i balnearis; béns declarats Patrimoni Mundial de la Humanitat; béns Patrimoni Cultural Valencià; i espais naturals i territorials protegits.

Nou publicacions sobre el patrimoni cultural

El vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV, Jorge Hermosilla, ha explicat que, al costat del Catàleg de recursos territorials turístics, “hui presentem nou publicacions sobre com fer valdre el patrimoni cultural” i ha afegit que aquestes tenen “implantació a pràcticament tota la Comunitat, proposant experiències dirigides al turista”. Les publicacions presentades són:

1. Ceràmica tradicional valenciana;
2. Terres de Frontera: Ruta senderista pel paisatge dels castells de les Valls d’Aiora-Cofrents i Vinalopó;
3. Els ibers a la Comunitat Valenciana;
4. Parc Natural del Túria;
5. L’art rupestre de l’arc mediterrani com a valor cultural i turístic;
6. Museu tèxtil de la Comunitat Valenciana. Ontinyent;
7. Turisme Industrial; La Reial Fàbrica de l’Alcora. El Port de Sagunt;
8. Desenvolupament territorial turístic de la Via Augusta;
9. Palau Ducal dels Borja. Gandia.

Articles relacionats