12.8 C
Gandia
Dimarts, 5 desembre, 2023

La Generalitat ha aconseguit ja 1.303 milions de liquiditat per a atendre l’emergència

– La Generalitat ha aconseguit ja 1.303 milions de liquiditat per a atendre l’emergència i negocia per a rebre com més prompte millor el FLA extraordinari

– El president subratlla que aquests 1.303 milions suposen el 60% del total quantificat per al semestre i que a més el FLA extraordinari suposarà fins a 1.550 milions

– La Comunitat Valenciana té així garantit un escenari de liquiditat per a fer front a la crisi del coronavirus durant aquests mesos

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que la Comunitat Valenciana ha aconseguit ja 1.303 milions d’euros de liquiditat per a afrontar aquest semestre l’emergència de la COVID-19, una quantitat que representa quasi el 60% del total quantificat pel Consell com a necessari per a aquests mesos, i ha afegit que el Govern valencià està negociant amb l’Executiu central per a rebre “com més prompte millor” el FLA extraordinari, que suposarà fins a 1.550 milions d’euros.

Puig ha mantingut una reunió de treball per videoconferència amb el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, per a conéixer amb detall la situació de la Tresoreria de la Generalitat per a fer front en aquests moments a la urgència provocada per la pandèmia de SARSCoV-2, després de l’anunci que va fer aquest diumenge el president del Govern, Pedro Sánchez, d’injecció de liquiditat a les comunitats autònomes i el treball realitzat en les últimes setmanes amb la Presidència del Govern i també amb els ministeris d’Hisenda i d’Economia.

El president, després de recordar que va identificar unes necessitats de liquiditat de 2.200 milions per a fer front a les actuacions enfront de la pandèmia en aquest semestre, destaca que ja s’ha aconseguit 1.303 milions, quasi el 60%, al que s’afegirà el que s’aporte a través del FLA extraordinari, via que suposarà fins a 1.550 milions.

Per tant, “encara que la insuficiència financera de la Comunitat Valenciana és un problema estructural que patim els valencians i valencianes, en aquests moments tenim garantit un escenari de liquiditat per a atendre durant aquests mesos les actuacions d’emergència”, ha dit.

“Les comunitats autònomes hem de ser part de la solució i no un problema”, ha indicat el president, que ha remarcat que la Generalitat pot així contribuir a millorar la situació de les empreses i el pagament a proveïdors.

En concret, tal com ha exposat, la Tresoreria de la Generalitat disposa ara mateix de 1.231 milions de liquiditat avançada, que se sumen a altres 72 milions d’ingressos addicionals transferits pel Govern per a actuacions enfront de la COVID-19 en sanitat, serveis socials, alimentació infantil i lloguer d’habitatge. En total, 1.303 milions per a atendre la urgència ara.

Els 1.231 milions incorporen 128 milions d’euros corresponents al FLA ordinari del primer i segon trimestre d’enguany. Precisament aquest dilluns s’ha signat amb l’Institut de Crèdit Oficial el préstec.

A més, el divendres es va cobrar el segon pagament de l’actualització dels lliuraments a compte, que, en total, suposa altres 223 milions. I, finalment, ja s’ha aconseguit, entre transferències directes i una operació financera, que s’avance quasi el 50% de la liquidació del sistema de finançament, que normalment es paga al juliol, la qual cosa suposen 880 milions d’euros de liquiditat avançada.

Puig ha destacat en concret l’operació a tres bandes entre la Conselleria d’Hisenda, la Tresoreria General de l’Estat i les entitats financeres per a disposar ara de 650 milions per als mesos entre abril i juliol. Ara, es continua negociant el pagament “com més prompte millor siga possible” del FLA extraordinari, que normalment s’abona en el segon semestre i que per a la Comunitat Valenciana representarà altres 1.550 milions d’euros.

Articles relacionats