22.9 C
Gandia
Dilluns, 29 maig, 2023

La Fe posa en marxa un protocol per a assegurar la fertilitat de les pacients amb esclerosi múltiple

– Aquest protocol permet minimitzar els riscos associats a la malaltia i els seus tractaments

– Proposa una metodologia de treball multidisciplinari per a oferir una atenció adaptada a les circumstàncies clíniques i personals de cada pacient

L’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València ha posat en marxa un protocol per al maneig de la reproducció en pacients amb esclerosi múltiple amb l’objectiu de minimitzar els riscos associats a aquesta malaltia i els seus tractaments. Nuria García Camuñas, especialista de la Unitat de Reproducció Assistida, i Sara García Gil-Perotín, especialista de la Unitat de Neuroimmunologia, han sigut les encarregades d’impulsar-ho.

“S’han definit els recursos i la metodologia per a preservar la fertilitat d’aquelles dones que han vist retardat el seu desig de ser mare pels efectes gonotòxics dels fàrmacs per a tractar la seua malaltia i per alteracions hormonals associades a aquesta”, ha explicat García Camuñas.

García Gil-Perotín ha indicat que s’han marcat tres objectius: “Determinar i previndre l’efecte en la fertilitat dels tractaments i altres factors relacionats amb la malaltia; dur a terme gestacions a terme i disminuir el temps a gestació en les pacients; i aconseguir un millor control neurològic previ a la concepció i durant la gestació”.

En aquest sentit, ha explicat el cap de secció de la Unitat de Reproducció Assistida, José María Rubio, “la coordinació entre els serveis involucrats permetrà un tracte individualitzat i multidisciplinari perquè les pacients se senten ateses segons les seues circumstàncies clíniques i personals”.

“L’objectiu central de la nostra unitat és potenciar al màxim el desenvolupament dels projectes vitals de les persones amb esclerosi múltiple, i molt especialment el de les dones i concretament en l’àmbit de la maternitat i la lactància, en estreta col·laboració amb la Unitat de Reproducció”, ha assegurat Bonaventura Casanova, coordinador de la Unitat de *Neuroimmunologia.

Així, es pretén realitzar un ús racional dels tractaments d’alta eficàcia, reduint al màxim la interrupció dels mateixos o substituint-los per alternatives compatibles que permeten el control de la malaltia abans, durant i després de la gestació.

Unitat d’Esclerosi Múltiple de l’Hospital La Fe

Aquest protocol forma part de l’atenció personalitzada pròpia de la Unitat de Reproducció Humana Assistida i del Pla d’Atenció a la Dona amb esclerosi múltiple que es desenvolupa en la Unitat de Neuroimmunologia i que també preveu el desenvolupament d’un Protocol de Maneig de la Disfunció Sexual associada al mal neurològic en esclerosi múltiple amb la finalitat d’optimitzar l’ús de les opcions terapèutiques disponibles.

L’esclerosi múltiple és una malaltia autoimmune crònica del sistema nerviós central que afecta més comunament a dones joves en edat fèrtil. Aquestes pacients poden veure compromesa la seua fertilitat per un retard en la maternitat, pels efectes gonotòxics dels fàrmacs per a tractar la seua malaltia i per alteracions hormonals associades a aquesta.

La Unitat d’Esclerosi Múltiple de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe és unitat de referència nacional CSUR i de la Xarxa Europea de referència-ERN RITA. Atén anualment més de 500 dones amb esclerosi múltiple entre 18 i 45 anys.

Articles relacionats