LA DIPUTACIÓ HA INVERTIT 38.000 EUROS EN FER ARRIBAR L’ELECTRICITAT AL CENTRE DEL PARPALLÓ-BORRELL

Xavi Ródenas, regidor de Gestió Responsable del Territori de l’Ajuntament de Gandia, ha informat de que el Centre d’Interpretació Parpalló Borrell funciona ja amb electricitat en substitució d’un motor de gasoil.
Es tractava d’un punt negre en la gestió dels espais naturals municipals, ja que aquest centre es va realitzar fa set anys però mai va aplegar a tindre servei elèctric. El fet de mantenir el Parpalló Borrell suposava no solament un problema de contaminació sinó que a més feia que s’hagués d’estar sempre pendent de no quedar-se sense el gasoil per fer funcionar les instal•lacions.

El projecte de posada en marxa de l’electricitat en el centre ha tingut un cost de 38.000 euros que ha sigut sufragat per la Diputació. Suposa tot un seguit de millores com el fet de deixar d’usar el gasoil com a font d’energia que suposava una despesa de 5.000 euros anuals i a més el fet que a les nits el centre quedava desprotegit atés que el subministre de gasoil s’apagava i no funcionava i, en conseqüència, les alarmes tampoc. Actualment s’han ficat al dia totes les llums d’emergència, s’ha fet una revisió de tot el Centre d’Interpretació per tal de corregir totes les deficiències que tenia i ara, en paraules de Ródenas, «sí que podem dir que tenim un centre amb llums d’emergència enceses a la nit, com obliga la normativa, amb alarmes posades per a assegurar la seguretat del patrimoni públic i amb una despesa mensual molt inferior al que suposava una factura important de gasoil». A tot açò se suma un increment de l’activitat dins del centre el que haguera provocat un augment en el preu del gasoil si no s’haguera procedit a la instal•lació de la xarxa elèctrica.
El regidor ha destacat que ha sigut un projecte complex, el qual també ha influït en el fet que els anteriors governs no el dugueren a terme, a més de suposar una despesa econòmica important, però també ha remarcat la funció dels polítics de buscar solució als problemes més complicats.

Plaques solars
El següent pas energètic dins del centre serà treballar en la instal•lació de plaques solars, amb les quals van a realitzar-se proves en els setmanes vinents. Ródenas ha informat que actualment en tenen algunes en estoc i al centre ja hi ha una preinstal•lació que “esperen que siga bona per a suportar aquestes plaques. Ara s’ha d’estudiar si el personal propi de l’Ajuntament pot realitzar aquesta feina, el qual no suposaria cap despesa i alleugeraria el procés, o si s’ha de contractar a alguna empresa externa, cosa que retardaria l’operació i encariria la instal•lació. Si la primera opció fos viable, en mes i mig es podria comptar també amb energia solar al Centre d’Interpretació Parpalló Borrell, però si s’ha d’optar per la segona, el regidor ha informat de la necessitat de recerca de finançament per a poder-ho dur a terme” finalitzà el regidor.

Et Pot Interessar