La culpa de que es cremaren cases a Marxuquera és dels propietaris, segons Compromís

«S’han cremat cases que estaven situades al costat del bosc i no tenien les mesures que fa 20 anys estaven aprovades de selvicultura al voltant de zones urbanitzades al voltant del bosc, si les urbanitzacions privades hagueren tingut eixes mesures, segurament eixos habitatges no s’haurien cremat», ha declarat el diputat de Compromís Juan Ponce, qui ha defensat la gestió realitzada pel Consell en l’incendi que a principi d’agost va afectar a la Safor i la Vall d’Albaida, un incendi, ha dit, «de considerables proporcions» però que no arriba a la magnitud dels d’Andilla i Cortes de Pallars de 2012, que van calcinar prop de 50.000 hectàrees i en els quals Compromís va demanar explicacions al llavors Consell d’Alberto Fabra.
A més, ha assenyalat que «el que no s’ha fet en 20 anys no es pot fer en 3» i ha posat com a exemple que «no s’havia complit amb el pla de prevenció d’incendis» que data de 1997 i no s’havien impulsat els plans de prevenció d’incendis en municipis forestals, mentre enguany 300 localitats han demanat ajudes per a elaborar-ho. «El Botànic sí ha fet els deures que en 20 anys no havia fet el PP», ha dit.
Segons ha dit, és responsabilitat dels propietaris prendre aquestes mesures i secundàriament dels municipis tenir el seu pla de prevenció d’incendis aprovat que contemple una sèrie de mesures entre elles l’autoprotecció de zones urbanes al voltant dels boscos.

Diputació permanent

El president de la Generalitat, Ximo Puig, compareixerà divendres davant la Diputació Permanent dels Corts per a explicar l’actuació del Consell respecte a l’incendi de Llutxent, que va calcinar 3.000 hectàrees a principis de mes, després que la Junta de Portaveus haja aprovat aquesta convocatòria a petició del PP, que ha aconseguit el suport de Ciutadans i Podemos.
Puig, o la persona en qui decidira delegar, havia sigut cridat a comparèixer el 31 d’agost i el propi president ha confirmat a través de Twitter que acudirà a aquest òrgan «per a posar en valor la gestió del 112 i la bona coordinació de tots els cossos i administracions en l’incendi Llutxent».
A més, dimarts 4 de setembre, es reunirà el ple del Consell en sessió extraordinària per a abordar precisament les ajudes als afectats per aquest foc.
Els populars havien plantejat en la Junta altres dues compareixences que no han sigut acceptades, la de la vicepresidenta, Mónica Oltra, per a parlar de política social, i la del conseller d’Educació, Vicent Marzà, per a informar de l’informe d’Intervenció sobre incompliment de la llei de contractes en Ciegsa.
La portaveu del PP, Isabel Bonig, ha lamentat que eixes altres dues compareixences no hagen tirat endavant i sobre Llutxent ha indicat que «és necessari que algú responga i done la cara per l’incendi tan devastador» en el qual es va posar de manifest «la falta de gestió, la descoordinació i una improvisació evident».
«Només hem vist un Consell que aireja en públic les seues baralles i que pateix una gran falta de comunicació», ha dit, per a agregar que el PP demana responsabilitats i coherència política, «el mateix que demanaven ells» als populars, amb la diferència que els consellers del PP «compareixien i donaven explicacions a petició pròpia i, de moment, ningú de la Generalitat ha donat explicacions del que ha fallat a Llutxent i de les mesures que es van a adoptar».
Ha posat l’accent que «no ha sigut el PP, sinó els serveis d’extinció d’incendis els que han posat en relleu la falta de coordinació i l’endollisme en l’Agència de Emergències», i després del «terrible incendi» cal prendre mesures urgents i cal portar una política de gestió forestal. Per açò, ha instat al Govern central i al Consell a aprovar un paquet de mesures «concretes i amb pressupost» per a pal·liar els danys ocasionats per l’incendi.
«Ens haguera agradat que de la mateixa manera que el Govern de Sánchez s’ha donat molta pressa a aprovar un decret per a altres coses, haguera aprovat un altre per als afectats d’un dels pitjors incendis de la Comunitat», ha indicat.
La portaveu de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, ha coincidit en la necessitat que el president «done explicacions» sobre l’actuació tant de prevenció com d’extinció en si mateixa, i César Jiménez (Podemos) ha considerat que era «oportú» recolzar aquesta petició perquè si no es realitzava en la Diputació Permanent es demoraria massa la compareixença i ara «és el moment de parlar d’aquestes qüestions».
En tot cas, ha considerat que no era preceptiu tractar aquest tema en la Diputació Permanent perquè la campanya d’estiu no ha acabat encara.

El portaveu socialista, Manolo Mata, ha coincidit que no creu en la necessitat d’aquesta convocatòria, encara que ha assenyalat que «serà positiva».
Mata ha posat en valor la «gestió impecable des de tots els punts de vista» del foc de Llutxent i ha valorat que no hi ha hagut que lamentar pèrdues humanes i «tot el que es paga amb diners és barat» i s’articularan mecanismes per a pal·liar els danys materials «sense culpables».

Et Pot Interessar