• El Departament de Salut de Gandia i AISSA han organitzat la seguida jornada de Donació d’Òrgans
• Per primera vegada s’ha entregat el Premi Vida, que ha recaigut en Ismael Mayor, trasplantat bipulmonar, i ponent en aquesta edició
• Han participat experts de l’Organització Nacional de Trasplantaments, de la coordinació autonòmica i d’altres hospitals
L’Equip de Coordinació de Trasplantaments de l’Hospital Universitari Francesc de Borja de Gandia i l’Associació per a la Investigació Sanitària de la Safor (AISSA) han organitzat la segona Jornada de Donació d’Òrgans a la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós de Gandia.
En la jornada han participat experts de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), de la Coordinació Autonòmica de Trasplantaments i d’altres hospitals, com el Doctor Peset, el Clínic de València i el General d’Alacant.
La directora general d’Assistència Sanitària de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Marian García Layunta, ha inaugurat la jornada, al costat de la regidora de Sanitat i Polítiques Saludables de l’Ajuntament de Gandia, Liduvina Gil, i la gerent del Departament de Salut, Rosa Andrés.
Des de l’equip de coordinació de Trasplantaments de l’Hospital de Gandia, Manuel Solera, també president d’AISSA, i Rebeca Ivars, han sigut els encarregats de presentar i conduir la jornada, estructurada en dues taules redones.
En la primera taula, moderada per Jesús Torres, de l’equip coordinador de Trasplantaments de l’Hospital de Gandia, sobre el procés de donació d’òrgans, Rafael Badenes, de la Coordinació Autonòmica de Trasplantaments de la Comunitat Valenciana i cap de servei d’Anestèsia de l’Hospital Clínic de València, ha parlat sobre el paper d’Espanya com a líder mundial en la donació d’òrgans.
Rebeca Baix, infermera coordinadora de l’ONT, ha explicat el treball de l’Organització Nacional de Trasplantaments. A continuació, José Luis Tato, infermer d’UCI i coordinador de Trasplantaments de l’Hospital de Gandia, ha especificat les tasques pròpies d’un equip coordinador de trasplantaments hospitalari.
Tot seguit, Carlos Santiago, coordinador de Trasplantaments de l’Hospital General Universitari d’Alacant, ha parlat sobre la relació entre l’eutanàsia i la donació d’òrgans.
En la segona taula, moderada per Alejandra Guglieri, de l’equip de coordinació de Trasplantaments de Gandia i titulada ‘Tots podem ser donants’, Julia Kanter, especialista en Nefrologia de l’Hospital Dr. Peset de València, ha argumentat la possibilitat de donar òrgans entre familiars.
Premi
Després de finalitzar, Ismael Mayor, periodista esportiu i trasplantat bipulmonar, ha comptat la seua experiència com a receptor d’òrgans. Finalment, Joan López, responsable del Servei Atenció al Pacient (SAIP) de l’Hospital de Gandia, ha detallat els passos a seguir per a registrar-se com a donant d’òrgans.
Abans de la clausura de l’acte, l’equip de Coordinació de Trasplantaments de l’Hospital Francesc de Borja ha entregat el Premi Vida 2023 a Ismael Mayor, per “donar visibilitat al procés de trasplantament, per ajudar als qui afronten aquesta experiència i transmetre-ho amb energia i positivitat”.
La jornada ha sigut avalada per la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries (SEMICYUC), la Societat Valenciana de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries (SOVAMICYUC) i l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT).