IU PLANTEJA FORMAR GRUP AMB COMPROMÍS AL CONGRÉS

IU es va quedar en les passades eleccions generals amb només dos diputats i un 3,67% dels vots a tot Espanya, lluny dels cinc parlamentaris i el 5% estatal que exigix el Reglament del Congrés per a poder constituir-se com a grup parlamentari.

Després de diverses converses, la possibilitat que cobra més força és la d’unir-se a Compromís, una vegada que PP, PSOE i Ciutadans, que tenen majoria a la Mesa del Congrés, han avançat que no tenen intenció de deixar que les tres candidatures territorials en les que participa Podem –En Marea, En Comú-Podem i Compromís-Podem– es constituïsquen com a grup parlamentari propi.

Tot i això, esta no és l’única opció que IU té sobre la taula i treballa també amb diputats d’altres formacions per a estudiar totes les possibilitats. A l’últim dels casos, podria optar per unir-se a Bildu i, junts, confiar en la bona voluntat de la Mesa de la Cambra, ja que no complirien el requisit del 5% i es quedarien en un 4,57% estatal.

Esta opció alleujaria a més la situació econòmica de la formació, ja que els partits amb grup parlamentari obtenen una assignació fixa mensual i tenen dret a subvencions pels diners gastat en ‘mailing’ durant la campanya electoral.

«Va a dependre de la interpretació de la Mesa, caldrà esperar a este dia i esperar a les converses els dies immediatament posteriors per a conèixer el resultat», ha dit sense voler avançar possibilitats.

Al marge d’estes converses, el diputat de Compromís Joan Baldoví ha insistit que la seua voluntat és que la candidatura valenciana puga constituir-se com a grup parlamentari per si sola. «Si ens haguérem volgut presentar com a Podem, ens haguérem presentat com a tal», ha rebatut.

«Entenem que tenim dret i ho reivindicarem, la vida no acaba ací i seguirem treballant amb la mateixa il·lusió», ha concedit en tot cas Baldoví, que durant la passada legislatura ha estat l’únic representant del seu partit al Congrés formant part del Grup Mixt.

Et Pot Interessar