18 C
Gandia
Diumenge, 25 febrer, 2024

Investigadors del Campus de Gandia de la UPV i la Fe desenvolupen un nas electrònic capaç de detectar malalties

e nose

Investigadors del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València i de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe han desenvolupat un prototip de nas electrònic capaç de distingir entre pacients amb malaltia de Crohn i colitis ulcerosa. El sistema està sent provat per a altres aplicacions mèdiques, com la detecció de càncer de pròstata
Igual que els gossos són capaços de ser entrenats per a detectar algunes malalties mitjançant l’olfacte, la tecnologia també pot ajudar a crear dispositius electrònics capaços de realitzar aquesta funció. És el que ha aconseguit l’equip d’investigadors del campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València i de l’Institut de Recerca Sanitària La Fe, que han desenvolupat un prototip de nas electrònic que pot distingir entre pacients amb malaltia de Crohn i colitis ulcerosa. 
El dispositiu –denominat Moosy 32 eNose-detecta a més si la malaltia està activa, amb una precisió propera al 90%. Segons els investigadors, “en un futur es podria disposar d’aquest tipus d’equips en les consultes de digestiu i, mitjançant una senzilla anàlisi de femta realitzat en tres minuts, determinar l’estat del pacient”.

Detecció no invasiva 

En l’actualitat és freqüent la utilització de proves invasives per a diagnosticar i valorar l’activitat inflamatoria de patologies del còlon, com la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa, ambdues denominades malalties inflamatories intestinals (EII). Amb el prototip desenvolupat, l’equip de la UPV i el IIS La Fe vol contribuir a la generació de sistemes diagnòstics no invasius. S’estima que unes 200.000 persones pateixen la malaltia a Espanya i l’augment en la seua incidència seguisca a l’alça amb quasi un 3% més anualment,
El nas ideat pels investigadors valencians pot detectar compostos orgànics volàtils i aquests actuar com a marcadors diagnòstics o d’intensitat de l’activitat de la malaltia. “Els components orgànics volàtils s’originen per processos fisiològics del metabolisme en el cos humà i són expulsats com a deixalla a través de la femta. La concentració d’aquests components pot ser un marcador diferencial en determinades malalties intestinals i la seua detecció precisa a través de dispositius no invasius com el nas electrònic seria un gran avanç per a la detecció i seguiment de l’evolució d’aquestes malalties’, afirma la doctora Pilar Ens, Cap de Servei de Medicina Digestives de l’Hospital LaFe.

Els investigadors han realitzat proves amb 445 mostres i han obtingut uns resultats satisfactoris. “Les conclusions de la recerca són positives; no obstant açò, és necessari continuar treballant per a millorar els algorismes de detecció”, afig José Pelegrí, pertanyent al grup de sensors i magnetisme del IGIC, Institut de Recerca del Campus de Gandia.
El desenvolupament d’aquest prototip ha sigut finançat per la Generalitat Valenciana. A més, la part inicial del projecte -l’estudi de viabilitat que va servir per a establir les bases del sistema- va ser finançat per l’Inbio, estructura de col·laboració científica entra la UPV i La Fe. 
A més de la doctora Pilar Ens i del professor José Pelegrí, en el projecte han participat també la Dra. Belén Beltrán, responsable del laboratori de Recerca en EII en l’Institut de Recerca Sanitària i l’Hospital La Fe i Lluís Torse, infermer en la part mèdica del projecte i Enric Climent, Juan Talens i Tomás Sogorb, per part del IGIC del Campus de Gandia de la UPV.

Altres aplicacions del nas electrònic 
El sistema està sent provat per a altres aplicacions mèdiques, com la detecció de càncer de pròstata. També s’estan realitzant estudis, amb resultats satisfactoris, per a la detecció de la contaminació microbiana de l’aigua o el grau de maduresa de fruits, amb importants aplicacions per a la indústria agroalimentària.

Articles relacionats