19.8 C
Gandia
Dilluns, 20 març, 2023

Guardamar de la Safor acull la presentació del llibre “Els Ganyans”

Guardamar de la Safor acollira aquest divendres, 21 de gener, a les 20.00 hores al Saló de Plenaris de l’Ajuntament la presentació del llibre “Els GANYANS, La història que no es va contar Pego 1844-1883″ a càrrec del seu escriptor Manel Arcos.

Guardamar de la Safor Els ganyans 1

Una història de roders.

Si ets de Pego, o no ho ets, i t’agraden les històries de roders, aquest llibre és, ben segurament, el que buscaves i volies llegir.

¿Et sonen els cognoms Marco, Sena, Almela, Bolta, Bordes, Cabrera, Cambrils, Cardona, Colubi, Cots, DominguisDurbàFaraigFemeniaFerrando, Garcia, González, Guitart, Hortolà, Llodrà, Maçanet, Mas, Mengual, Miralles, Morell, Morera, Nadal, Piera, Pineda, Ribera, Sanxis i Sendra?

¿Coneixes algun d’aquests malnoms: el Ganyà, l’Agre, Baixterra, el Bombo, BorroscoCaldetes, Cabut, Cama, Cassola, Cataplau, Ceba, Cotna, el Curro, el Guitarrer, el Mellat, Oronella, PanxetaPetós, Sidra, Sort, el Tongo i el Xocolateret?

¿Has sentit parlar del Blanc del Guitarrer, el Bord d’Estela, el Coixo de Muralla, el Nano de Franch, el Roig de Baixterra o el Tort de Sellés?

Manel Arcos torna a firmar un treball metòdic i rigorós. Una obra imprescindible tan ben escrita, trepidant, fresca i àgil com totes les seues anteriors. En «Els Ganyans: la història que no es va contar (Pego, 1844-1883)», l’investigador d’Oliva s’endinsa en els escenaris més llòbrecs d’una societat rural desigual i totalment posseïda per una poderosíssima i devastadora follia homicida; i ho fa descrivint uns personatges que, en contraposició als típics «herois» populars que viuen dels robatoris i del saqueig, més aïna semblen ser el fruit malèvol i inevitable de la concurrència temporal, en un lloc determinat, de diferents fenòmens socials que ocasionaren un dels còctels més explosius ocorreguts en la història del nostre país.

Articles relacionats