19.3 C
Gandia
Dimecres, 27 setembre, 2023

Gredos ret homenatge als muntanyers de Gandia morts en l’allau de 1979

• Aquest cap de setmana es va celebrar un acte homenatge a Gredos per a instal·lar una placa commemorativa en la seua memòria.

• A l’acte van assistir tant el Club Alpí Gandia com el Centre Excursionista, membres del col·lectiu A un tir de pedra, familiars dels morts i representants de l’Ajuntament de Gandia.

El dissabte 8 d’abril a les 11.30 en Guisando, membres del Centre Excursionista, del col·lectiu A un tir de pedra i del Club Alpí assistiren, al costat de familiars dels joves morts a Gredos a l’acte d’homenatge organitzat per a instal·lar una placa commemorativa en memòria dels sis muntanyencs que van morir per una allau l’any 1979.

Els seus noms eren: Maite Vilaplana, Pep  Camarena,  Carlos RománIgnacio Hernández, Juanjo i Ximo Martínez i el madrileny Esteban Altieri. Un accident així, on es va perdre la vida de sis joves d’entre 18 i 25 anys, un d’ells nebot del recentment nomenat alcalde de Gandia ens pot donar una idea de com de multitudinari i sonat va resultar el sepeli en el seu moment a la nostra ciutat.

Aquest acte ha sigut preparat pels companys de Gandia amb l’objectiu del fet que perdure en el temps la seua memòria, però també en agraïment a les poblacions pròximes a Gredos per les enormes tasques de cerca que van realitzar en el seu moment fins a trobar els cossos sense vida dels joves.

L’Allau

El dissabte 14 d’abril de 1979 un grup de muntanyencs de Madrid que es dirigia al refugi Victory es va veure sorprés per una allau que va provocar l’augment de les temperatures, despreniment de neu que va sepultar al jove Esteban Altieri a la vista dels seus companys, que no van poder fer res per ajudar-lo.

Quan es va posar en marxa el dispositiu de cerca del muntanyenc soterrat per l’allau es va descobrir que en l’aparcament de la Noguera del Barranc, lloc de partida de les excursions que pugen cap al refugi Victory i “Los Galayos”, hi havia dos cotxes, matrícula de València, en els quals havien arribat a Gredos sis muntanyencs valencians (de la localitat de Gandia) als quals la seua família va trobar a faltar perquè no havien tornat en la data prevista i no havien rebut cap notícia d’ells.

Les pitjors previsions es van complir quan es va descobrir que aquests sis muntanyencs, Carlos RománIgnacio Hernández, José Camarena, Maite Villaplana i els germans José i Joaquín Martínez, havien sigut engolits per la mateixa allau que va posar fi a la vida d’Esteban Altieri.

Aquest descobriment va posar en marxa un gran operatiu de cerca, en el qual van participar més de dues-centes persones, entre els quals es comptaven muntanyencs avilesos, membres de la Guàrdia Civil i la Unitat Alpina de la Creu Roja, amb el suport d’un helicòpter del Servei Aeri de Rescat.

Huit dies després que es produïra a l’allau, després de moltes hores d’intens i perillós treball en els quals van col·laborar muntanyencs d’Àvila, Arenas, Guisando, Madrid i altres poblacions i membres de la Guàrdia Civil, la Unitat Alpina de Creu Roja i la Guarderia Forestal d’Icona, s’aconseguia finalitzar l’operació de rescat dels set cadàvers de la neu que els va sepultar.

El muntanyenc madrileny va morir mentre pujava cap a la muntanya, mentre que els sis escaladors valencians ho van fer dins de les seues tendes de campanya, on l’allau els va sorprendre mentre dormien; sobre ells hi havia cinc metres de neu que havien cobert quasi tota la superfície de l’estreta gola de l’obertura.

Articles relacionats