5.8 C
Gandia
Dijous, 2 febrer, 2023

Gandia torna a la Mancomunitat de Municipis de la Safor

· Una sentència del TSJ anul·la l’eixida de l’Ajuntament de l’ens comarcal, acordada per la majoria absoluta del PP en un ple de 2013, per incomplir la legalitat en els tràmits

· L’alcaldessa Diana Morant i el president Voro Femenía comparteixen la seua alegria en considerar que Gandia mai degué abandonar la Mancomunitat

Sentencia nº 181.20 de 24 de abril TSJ CV SCA S1,

Gandia es reincorpora a la Mancomunitat de Municipis de la Safor. Una sentència de la Sala contenciosa administrativa Secció Primera del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha revocat la sentència de febrer de 2018 dictada pel Jutjat contenciós administratiu número 9 de València. Així, anul·la els acords del ple del Consistori gandià del 13 de març i 4 de juliol de 2013 “per ser contraris a dret” en incomplir els tràmits legals previstos en la Llei 8/2010 de Règim Local de la Comunitat Valenciana. El primer disposava la “separació voluntària” de Gandia de l’ens comarcal i el segon rebutjava el requeriment de la Mancomunitat per a complir els requisits per a l’eixida de la Mancomunitat.

Aquests acords plenaris van ser objecte de recurs contenciós administratiu interposat per la Mancomunitat, que en primera instància va veure desestimada la seua pretensió, en dictaminar en Jutjat Contenciós-Administratiu núm. 9 de València a favor de l’Ajuntament. Apel·lada aquesta sentència per la Mancomunitat davant el TSJ de València, ha obtingut una sentència estimatòria, i amb això l’anul·lació de l’eixida de Gandia de la Mancomunitat.

Amb l’anul·lació de l’acord del ple de l’Ajuntament del 13 de març de 2013 -un acord adoptat per la majoria absoluta del PP-, procedeix acomplir  la sentència amb el retorn a l’ens comarcal.

La decisió unilateral de l’Ajuntament de Gandia de separar-se de la Mancomunitat l’any 2013 ha mantingut a la capital de la Safor fora d’ella fins que, després de set anys de litigi, s’ha dictat pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana que no es va actuar correctament.

Els Serveis Jurídics municipals i de la Mancomunitat tenen prevista una reunió de treball per a demà, a fi de coordinar el compliment de la sentència i la comunicació al Jutjat dels tràmits procedents.

Alegria compartida

La Mancomunitat de Municipis de la Safor i l’Ajuntament de Gandia han rebut amb satisfacció la sentència del TSJ. Des del Consistori gandià, l’alcaldessa Diana Morant ha expressat que aquesta és una “magnífica notícia” tant per a Gandia com per a la comarca de la Safor, i que Gandia “mai havia d’haver eixit de l’ens comarcal”. Morant ha recordat que el govern municipal sempre ha expressat la seua voluntat de tornar a la Mancomunitat.

Per part seua, el president de la Mancomunitat de Municipis de la Safor, Voro Femenía, ha indicat que sempre ha entés que la comarca és la Mancomunitat “i que la Mancomunitat són els 31 pobles de la Safor; per tant, no hi ha Mancomunitat comarcal sense Gandia ni Gandia sense Mancomunitat comarcal”.

Tant les forces polítiques del govern local (PSPV-Compromís Més Gandia Unida) com de la Mancomunitat han compartit l’alegria que Gandia puga tornar a l’organisme comarcal.

Articles relacionats