19.6 C
Gandia
Dissabte, 3 juny, 2023

Gandia s’adhereix a la campanya del Dia Mundial de la Hipertensió Pulmonar

El Dia Mundial de la Hipertensió Pulmonar (HP) és un esdeveniment mundial dedicat a crear consciència sobre aquesta patologia, una afecció greu i progressiva que posa en perill la vida dels pulmons i el cor, i a què s’ha acollit Gandia per a la seua celebració durant la jornada de hui.

El 5 de maig de cada any, les organitzacions i grups d’HP de tot el món participen en una gran quantitat d’activitats per mostrar el seu suport i ajudar a millorar la vida de les persones amb HP. Per aquest motiu, la façana de l’Ajuntament de Gandia es va il·luminar ahir de blau per tal de conscienciar la ciutadania sobre aquesta malaltia.

El Registre Espanyol d’Hipertensió Arterial Pulmonar (REHAP) ja ha inclòs a més 3.640 pacients amb hipertensió arterial pulmonar de tot Espanya. Habitualment, aquesta malaltia afecta persones d’una edat relativament jove, d’entorn dels 45 anys. I és rara, ja que, a Espanya, la prevalença és d’1,5 casos per 100.000 habitants i any i la incidència de 0,3 nous casos diagnosticats per cada 100.000 habitants i any.

Així, s’ha vist que el 28% han desenvolupat HAP per una causa tromboembòlica; el 21% són de tipus idiopàtica; el 18% són deguts a una cardiopatia congènita; el 16% per una connectivopatia; el 7% per hipertensió portal; el 5% per infecció per VIH, el 3% per una malaltia venooclusiva pulmonar o hemangiomatosis capil·lar pulmonar el 6% per altres etiologies.

L’any 2021 l’ANHP organitza diferents activitats online a causa de la situació d’emergència sanitària mundial en la qual ens trobem des del 30 d’abril fins a l’1 de juny. Les persones interessades a participar en aquestes activitats poden consultar el programa a https://www.hipertensionpulmonar.es.

Articles relacionats