GANDIA REUBICA LA PLATJA DE GOSSOS A 365 METRES DELS EDIFICIS DESPRÉS DE DIVERSES NEGOCIACIONS

El regidor de Gestió Responsable del Territori de l’Ajuntament de Gandia, Xavier Ródenas ha anunciat la nova ubicació de la platja de gossos, a 365 metres dels darrers edificis de la platja Nord, fora de la zona més sensible de la platja de l’Auir. Abans la distància era de 770 metres. Este era, segons el regidor, un compromís polític de les formacions del pacte de govern (PSPV i Més Gandia) que s’ha pogut complir en part.

 

Ródenas també ha informat de les raons del retard del muntatge de les instal•lacions per a gossos. Ha recordat, en primer lloc, que la diferència entre l’anterior model de gestió i l’actual és el caràcter legalista. “L’anterior govern feia les coses de manera accelerada, sense informes dels tècnics, ni permisos de les autoritats. I això, en moltes ocasions provocava sancions administratives que havia de pagar la ciutadania. Nosaltres hem esperat a tindre tots els permisos per explicar la reubicació. Això provoca que no estaguera en el moment que haguérem desitjat, però és responsabilitat dels bons gestors respectar les lleis i les normatives i esperar als informes de Costes del Ministeri i la Conselleria de Medi Ambient”. De fet, a hores d’ara s’espera encara un informe de la Conselleria d’Obres Públiques per avalar el traslladat de la Platja Ca. “Sabem que és positiu, però fins a demà no el tindrem de manera oficial. Per tant, amb tota probabilitat iniciarem el muntatge entre dijous i el divendres pròxim”.
El regidor ha recordat que el projecte és fruit del consens i un procés de negociació llarg. Però en tot moment Costes el va veure amb bons ulls. “El Ministeri de Medi Ambient avalava la idea d’allunyar la instal•lació del cor de l’Auir. També la Conselleria de Medi Ambient”. La reubicació ha estat acompanyada d’un profund anàlisi per part del govern i dels tècnics municipals, “que abans no eren consultats”, per tal d’evitar errades d’etapes anteriors que van generar problemes de difícil resolució. Així, en un primer moment, es va instal•lar al límit amb la platja de Xeraco, sense comptar amb l’ajuntament veí, el que va ocasionar un conflicte entres administracions locals. Després es va muntar al costat de la platja naturista, amb 30 anys d’història, i en el cor d’un espai protegit que afavoreix l’oferta turística de la platja i genera economia. “Es van crear molts conflictes entre naturistes i propietaris de gossos. A més de moltes queixes pel mal ús i la falta de control dels animals que accedien a les dunes i afectaven la fauna i la flora. La Platja Ca tenia un relatiu èxit, però ni s’estava gestionant ni ubicant correctament”.
Finalment, el govern va descartar l’opció de moure-la de lloc, almenys enguany, i es va optar per reubicar-la i encetar converses amb l’escola de Surf, el col•lectiu de Kitesurf i el veïnat, seguint criteris tècnics i d’estratègia territorial que és concentrar els usos per tal de gestionar-los millor i, alhora, minimitzar l’impacte sobre l’ecosistema habilitant un únic espai.

Nova ubicació
Seguint els criteris tècnics anteriors, es deixa els marges legals entre l’escola de surf, el kitesurf i la Platja Ca, que quedarà instal•lada a 365 metres (abans a 770 metres) del que és el final de la platja Nord, mantenint la seua amplada de 300 metres. “Pensem que la nova ubicació és molt més accessible, esperem que la gent hi acudisca a peu, i evitem també problemes al camí rural de l’Auir i el mal ús de l’aparcament”. En aquest sentit, el regidor de Més Gandia ha recordat que a pocs metres de la instal•lació hi ha un gran aparcament públic i gratuït (al final del carrer Ribera Baixa). Des de l’Ajuntament s’editarà un fullet informatiu amb la nova ubicació, les normes d’ús, recomanacions d’acudir a peu, així com la ubicació de l’aparcament per a les persones que no tinguen més remei que traslladar-s’hi en cotxe.
També es va iniciar converses amb el veïnat del carrer Ribera Baixa, preocupat per l’afecció de la nova instal•lació. “Sempre hi ha conseqüències favorables i desfavorables d’una reubicació, però des del punt de vista dels tècnics no van a notar gran diferència perquè hi ha suficient espai per aparcar. Estem treballant també amb la Policia Local perquè, per primera vegada, es faça un bon ús del carrer Ribera Baixa i s’eviten infraccions, col•lapses…” En aquest sentit, hi haurà una reunió pròximament entre el veïnat i la Policia Local.

Et Pot Interessar