18.6 C
Gandia
Diumenge, 25 febrer, 2024

Gandia rep 148.000 euros per a la segona fase d’un programa d’inclusió sociolaboral

Els regidors de Polítiques Econòmiques i Innovació i Responsabilitat Social de l’Ajuntament de Gandia, Alícia Izquierdo i Nahuel González, respectivament, han expressat la seua satisfacció pel fet que la Generalitat torne a reconèixer la tasca que es realitza des dels dos departaments en un programa municipal de reinserció sociolaboral de persones en risc d’exclusió social. Concretament, la Conselleria d’Inclusió Social, que dirigeix la vicepresidenta Mónica Oltra, ha atorgat 148.000 € per a la contractació de personal que duga endavant la realització de la segona fase del programa experimental “Incorpora’t” de l’Ajuntament.

D’aquesta manera, fins al mes de desembre es treballarà amb 100 famílies de dos barris grans com Corea i Raval amb problemes per accedir al mercat laboral (falta d’estudis primaris, famílies desestructurades, dones maltractades, dones immigrants, etc…).

I és que el projecte Incorpora’t pretén proporcionar una intervenció integral mitjançant la prestació de manera efectiva i constant de serveis que condueixen al desenvolupament d’itineraris integrats d’inserció. Amb accions d’orientació i assessorament per a la cerca d’ocupació, acompanyament social, pedagògic i tutories per al desenvolupament personal i formació per a l’ocupació per, finalment, establir ponts entre les persones participants i el mercat laboral.

L’experiència està funcionant amb èxit, ja que fins al mes de novembre encara està funcionat la primera fase de l’Incorpora’t, que va rebre una ajuda de 200.000 €, centra’t en Beniopa i la plaça El·líptica.  

Es treballa amb itineraris individualitzats d’inserció sociolaboral que s’estan desenvolupant per a l’ocupació en els àmbits:

Orientació laboral, encaminada a familiaritzar les persones participants amb les diverses tècniques de cerca de treball i a proporcionar un coneixement del mercat laboral.

Prospecció i intermediació laboral. Enfocada en la detecció i generació d’oportunitats en el mercat de treball com a element facilitador de l’ocupació.

Alfabetització digital. Desenvolupament de les competències digitals i d’habilitats tècniques, socials i i ètiques relatives a l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació…

Acompanyament, en forma de tutories individual i/o col·lectives a llarg de tot el procés, amb l’objectiu de potenciar l’empoderament de la persona participant, de forma que s’implique activament en el disseny i l’avaluació de les diferents fases de l’itinerari.

Pràctiques d’aprenentatge i inserció en empreses. Per a aquelles persones que hagen realitzat un nivell competencial adequat en el desenvolupament del seu itinerari d’inserció sociolaboral. En la primera fase han col·laborat empreses del sector hostaler i hoteler.  

Izquierdo ha agraït el reconeixement de la Generalitat al treball que realitza l’Ajuntament de Gandia per donar una primera oportunitat de formació, de treball a moltes persones en la nostra ciutat. “També cal destacar la col·laboració de les empreses. Cal acabar amb l’estigma de les persones en risc d’exclusió social. Estem parlant de veïnat nostre que no ho ha tigut fàcil des del mateix instant del seu naixement, perquè provenen de famílies desestructurades, sense cap estudi, dones víctimes de la violència masclista, dones immigrants que ni parlen el nostre idioma, perquè no se’ls ha permés eixir de casa… Gràcies a la primera fase, hem pogut conèixer moltes situacions personals, des d’alumnes que el primer certificat d’estudis que tenen és el que els hi donem nosaltres o que, a pesar de viure a Gandia, no coneixen la ciutat, perquè no han eixit de sa casa, etc… Moltes d’aquestes persones quan accedeixen a la seua primera oportunitat de treball estan molt agraïdes i els empresaris reconeixen la seua dedicació i esforç. Malauradament, els prejudicis socials impedeixen que es donen aquestes situacions”.

Per la seua banda, per a González si 2016 va ser l’any de majors ajudes socials de la història de Gandia, 2017 serà el de la reinserció sociolaboral. “Aquestes ajudes demostren que la col·laboració entre departaments dóna resultats positius i ha agraït la tasca dels tècnics municipals i personal docent, la confiança de la Generalitat i l’empresariat, sobretot de l’hostaleria i els hotels, que s’hi ha implicat. Malauradament, hi ha molta feina per fer, molt de camí per recórrer. Però amb programes com aquest i d’altres ajudes i iniciatives que aniran sorgint, el compromís del govern de rescatar persones s’està complint”.    

Articles relacionats