GANDIA REFINANÇA TOT EL DEUTE I L’OPOSICIÓ CONSIDERA AJUSTAT EL PERIODE D’AMORTITZACIÓ

El govern de Gandia ha anunciat que ha aconseguit refinançar tot el seu deute bancari a llarg (150 milions aproximadament) i mitjà termini. Este dimecres mateix s’ha amortitzat més d’1 milió d’euros en pòlisses de tresoreria, situant-les per baix del 20 per cent (el topall legal és del 30% dels ingressos corrents), segons ha declarat el coordinador d’Economia i Hisenda, Salvador Gregori, per a qui és “una bona notícia econòmica, ja que posarem en ordre els comptes municipals i, a més a més, el refinançament del deute financer ens permetrà també estalviar-nos 22’7 milions d’euros en interessos amb els bancs”.

Això permetrà, segons el Govern, treballar amb normalitat i centrar-se en el següent repte, que és el deute comercial o amb els proveïdors. En aquest sentit, Gregori ha anunciat que “en qüestió de 2 ó 3 setmanes podrem anunciar una altra bona notícia, perquè podríem estar en disposició d’injectar una quantitat econòmica important” per fer front a les factures de 2015 amb les empreses subministradores de l’Ajuntament de Gandia.
Pel que fa als pressupostos de 2016, el portaveu econòmic del Govern també ha anunciat que les pròximes setmanes s’iniciaran les comissions d’Economia i Hisenda, les reunions amb els regidors del govern i l’oposició per enllestir el document que haurà de remetre’s al Ministeri d’Hisenda (està subjecte a un Pla d’Ajust) abans de sometre’l a la seua aprovació definitiva pel Ple de l’Ajuntament de Gandia.

El PP augura noves tensions financeres

El PP, per la seua banda, interpreta que el que s’ha finalitzat és el procés de refinançament del “deute bancari socialista” i per tant l’adhesió al Fons d’Ordenació Bancària de l’últim crèdit sindicat de l’empresa pública IPG amb l’ICO (Institut de Crèdit Oficial).

El regidor popular Guillermo Barber afirma que “ens sembla una bona notícia que s’haja aconseguit completar la fase de refinançament. Som coherents, nosaltres també treballàvem per a dur-la a terme i l’haguérem portat avant”. Ara bé, Barber ha matisat que “la solució passava per refinançar a 30 ó 40 anys, no a 10 ó 20 anys, com l’actual govern reconeix. Eixa solució la teníem a mà, però estàvem negociant ampliar el període d’amortització, perquè d’aquí a uns anys l’Ajuntament de Gandia tornarà a patir tensions de tresoreria per les elevades quotes d’amortització dels préstecs bancaris socialistes”.

Els populars, açò sí, en veu de Guillermo Barber, s’han mostrat preocupats: “En entrar en els límits permesos, després del refinançament, l’Ajuntament de Gandia podria tornar a endeutar-se amb noves operacions de tresoreria, una cosa que sincerament ens preocupa”. I és que per a Barber, “no hi ha garanties de que els socialistes, els qui van endeutar a Gandia, ara puguen tornar a fer-ho. Per açò recomanem al Govern de Gandia, que siga auster i pague”.

D’altra banda, Guillermo Barber ha tornat a preguntar-se si sent que “IPG solia tenir un deute comercial estable entre els set i nou milions d’euros, i en l’últim trimestre de 2015 s’ha doblat disparant-se de set a més de 14 milions d’euros, què ha passat en IPG just abans d’iniciar-se la liquidació”.

Et Pot Interessar