GANDIA PRIVATITZA LA GESTIÓ DE LES INFRAESTRUCTURES VERDES I CENTRES D’INTERPRETACIÓ

Sota el nom de Xivega, l’Ajuntament de Gandia ha presentat una xarxa d’infraestructures verdes que serà gestionada per l’empresa privada amb l’objectiu, segons el regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavier Ródenas, de profesionalitzar la seua explotació. La novetat és que algunes de les infraestructures, com ara els centres d’interpretació, seran de pagament. El PP, a l’oposició, ha criticat la mesura i ha expressat la seua sospita de que la privatització s’aprofite per a “col·locar endollats”. 

 

Per a Ródenas, Xivega és, “sens dubte, una de les apostes mediambientald més important del govern per als pròxims anys”. Es tracta de la Xarxa d’Infraestructures Verdes de Gandia que connectarà tots els espais naturals de la ciutat, dotant-los de recursos i activitats. La Xivega inclou el Paratge Municipal Parpalló-Borrell, el Centre d’Interpretació de la Marjal de Gandia, l’Anella Verda de la ciutat, l’Espai Natural de l’Auir, la Xarxa de Miradors (en 3-4 anys podran haver-hi al voltant de 15), la Xarxa de Sendes (el Pla de Senders aposta per un mínim de 10 senyalitzats) a més de dos espais com la Cova del Parpalló i el Castell de Bairén.

“L’objectiu és doble: d’una banda, generar un producte turístic d’interés potent i ben comunicat. I d’altra, professionalitzar la gestió dels espais naturals amb una programació estable d’activitats i garantint una oferta a l’alçada de la nostra ciutat”. Ròdenas ha recordat que fins ara els espais naturals, sobretot els centres d’interpretació, estaven gestionats en precari per becaris d’universitat, empreses que no cobraven, treballadors dels plans d’ocupació que no sempre reunien els coneixements necessaris, etc… Així, el que es busca és preparar durat els pròxims tres mesos una contracta perquè una empresa gestione tota la xarxa durant dos anys, prorrogable a dos més, perquè el servei siga autosuficient i no li coste diners a l’Ajuntament, donada la seua situació econòmica crítica. Per aconseguir-ho es cobrarà entrades als centres d’interpretació i s’oferiran activitats com tallers, visites guiades, etc… Fins a eixe moment, i com a experiència pilot, l’empresa Ideari gestionarà la xarxa durant tres mesos per un contracte menor d’entre 4.000 i 5.000 €.

Programa especial de visites als espais naturals de Gandia
Així, la Xivega s’estrena aquestes festes amb un programa especial de visites per als dies de Setmana Santa i Pasqua. D’aquesta manera, s’oferiran visites al Centre d’Intepretació Marjal de Gandia, del dijous 24 al dilluns 28 de març i del dissabte 2 al dilluns 4 d’abril, a les 11 hores, 12 hores i 13 hores. Les visites són per un màxim de 25 visitants per sessió (es recomana reserva prèvia per a grups) i un preu de 2 € per visitant, gratuït per a menors de 6 anys, i amb un 50% de descompte de 7 fins a 12 anys. A més, per un preu global de 3€ (amb els descomptes anteriors) s’ofereix també la possibilitat de realitzar una visita guiada als Ullals.
Durant aquests dies personal de guarderia rural anirà informant per l’espai. També s’habilitaran noves zones d’aparcament als voltants dels ullals, que seran tancats per evitar l’accés de vehicles.

També s’oferiran visites guiades a la Cova del Parpalló, del dijous 24 al dilluns 28 de març i del dissabte 2 al dilluns 4 d’abril, a les 11 hores. Les visites són amb reserva prèvia, per a un màxim de 25 persones per sessió i un preu de 4 € (2 al centre d’interpretació i 2 a la Cova): Gratuït per a menors de 6 anys. Amb un 50% de descompte de 7 fins a 12 anys. El Centre d’Interpretació Parpalló-Borrell, punt d’eixida per les visites a la Cova del Parpalló, romandrà obert aquests dies en horari de 10 a 14 hores.

La Xivega anirà creixent amb la creació d’una agenda trimestral amb totes les activitats que s’hi programen, però també estarà oberta a les accions que realitzen els col•lectius mediambientals de la ciutat.
Finalment, el regidor de Més Gandia ha animat autònoms, empreses, cooperatives del sector, etc… a interessar-se per la contracta. En aquest sentit, ha anunciat que es realitzarà pròximament un acte públic per explicar les condicions de gestió de la Xarxa d’Infraestructures Verdes de Gandia.

Crítiques de l’oposició

El Grup Municipal Popular ha denunciat que s’haja “lliurat a dit” la gestió de les visites als diferents paratges naturals de la ciutat, i afirmen que el fet de privatitzar una cosa que fins ara era pública, “és una excusa més per a trobar un treball on puguen recalar amics i simpatitzants de Més Gandia, amb generosos emoluents de l’erari públic”.

Per al regidor del PP Vicent Gregori, “ens sembla bé que es realitze inversió pública i millores en els nostres espais, però no que es privatitze”. L’edil popular ha lamentat “la falta de transparència, doncs ens assabentem per la premsa de que ja ha sigut adjudicat a dit el servei”.

Els populars denuncien que dins del Govern de Gandia, hi ha una “vertadera competició per veure qui endolla a més”, en clara al·lusió a PSOE, Més Gandia i Ciutadans. El PP ha sol·licitat que es recupere la gestió i municipalitze, sent gestionada la mateixa per funcionaris propis.

Et Pot Interessar