9.9 C
Gandia
Dimarts, 23 abril, 2024

Gandia presenta el cicle “Les Dones de la II República”

• Conferències i exposicions que es desenvoluparan a la Casa de la Cultura i la Sala Tossal de Gandia des del 31 de març fins al 5 de maig.

• El cicle pretén fer valdre i recordar el paper que van tindre les dones durant aquest període i la contribució que han tingut a molts dels àmbits de l’actualitat.

• Està organitzat pel Centre de Gandia de la Universitat de València i pels departaments de Cultura i Memòria democràtica, amb la col·laboració de l’àrea d’Igualtat, Diversitat i Polítiques inclusives, de l’Ajuntament de Gandia.

El regidor de Memòria Democràtica i Cultura, Nahuel González; juntament amb Carme Melo, directora Centre de Gandia UV; i Cristina Escrivà, investigadora, documentalista i presidenta de l’Asociación Cultural Instituto Obrero, ha presentat  el cicle de conferències i exposicions “Les Dones de la II República”. Aquestes activitats es desenvoluparan a la Casa de la Cultura i la Sala Tossal de Gandia des del 31 de març fins al 5 de maig.

“Molta gent no coneix el paper important que van tindre moltes dones en el període republicà i la posterior resistència”, ha destacat González. Aquest cicle va orientat a aquest col·lectiu, que va quedar relegat a un segon lloc dins de la tasca de memòria democràtica, entre altres. “Estem orgulloses de reivindicar la seua memòria; de recordar per a no oblidar i, sobretot, millorar la nostra democràcia”, ha puntualitzat el regidor.

“Volem donar visibilitat a tota aquella efervescència i la contribució que feren les dones en una conjuntura de dificultats marcada pel patriarcat i el masclisme”, ha explicat Melo, qui també ha volgut remarcar que en la situació jurídica actual moltes de les pedagogies docents que emprem i els drets que tenen les dones “són conquestes d’aquella època. Hem de mantenir viva aquesta memòria i fer que les generacions més joves en siguen conscients”.

La inauguració serà el pròxim 31 de març a la Sala Tossal, amb una exposició dedicada a l’educadora gandiana, Pilar Coll Alas, i les seues coetànies a Gandia. “Aquesta dona visibilitat a vora 600 dones que van aportar el millor d’elles mateixes perquè tot funcionara durant la guerra”, ha declarat Escrivà. “Hem tret per primera volta a la llum imatges d’aquestes dones, a més de les fotografies de l’exili de la mateixa Pilar Coll, que passaran a formar part del Patrimoni de Gandia”, ha conclòs.

A banda d’aquestes exposicions, el cicle el completaran 4 conferències repartides durant els mesos d’abril i maig. El cinema, la pedagogia i la figura de la dona, tant en l’àmbit estatal, valencià, com local, seran els eixos principals que s’abordaran a aquestes activitats modulades per docents de la Universitat de València i Barcelona.

Cartell dones vertical

Programació:

• Exposicions (del 31 de març al 30 d’abril)

– Dones i resistència. Fotografies de Luis Vidal (Casa de Cultura).

– L’educadora Pilar Coll Alas i les seues coetànies a Gandia (Sala Tossal).

• Cicle de conferències (Casa de Cultura 19.00 h)

– 7 d’abril: Roges, ciutadanes i antifeixistes, a càrrec de Mary Nash (Universitat de Barcelona).

– 21 d’abril: Les Mestres Republicanes, a càrrec de Carme Agulló (Universitat de València).

– 29 d’abril: Espanyoles als dos costats de la gran pantalla, a càrrec de Marta Garcia-Carrión (Universitat de València).

– 5 de maig: Debat i cloenda de les jornades: Dones republicanes de la Safor. Modera: Carme Melo (directora del Centre Internacional de Gandia – UV). Ponents: Cristina Escrivà, Rosa Mascarell i Antonio Calzado.

El cicle està organitzat pel Centre de Gandia de la Universitat de València i pels departaments de Cultura i Memòria democràtica, amb la col·laboració de l’àrea d’Igualtat, Diversitat i Polítiques inclusives, de l’Ajuntament de Gandia.

Articles relacionats