13 C
Gandia
Dimarts, 5 desembre, 2023

Gandia inverteix 48.000 euros en la recuperació de les alqueries del PAI de les Foies

L’Ajuntament de Gandia ha iniciat recentment les obres de  recuperació i consolidació de les alqueries de les Foies, al Grau, on s’executa un PAI, amb un pressupost de 48.000 €.  A aquesta quantitat cal sumar els 180.000 € que va invertir l’agent urbanitzador, dins el compromís de mantindre i evitar l’enderroc de les alqueries del Gall i de les Boles, que quedaran dins un parc, i en un futur acolliran espais públics.  

La intervenció a l’Alqueria del Gall consisteix a evitar que caiga la coberta. Així ho han anunciat aquest matí el regidor de Patrimoni, Xavier Ródenas, i el coordinador general d’Urbanisme, Vicent Mascarell. “Malgrat que la partida per a iversions és reduïda, atesa la situació econòmica de l’Ajuntament, mantenim una sensibilitat elevada cap al nostre patrimoni històric”, ha assegurat Mascarell, qui també ha apuntat que en breu es podrà obrir ja el sector Les Foies.

La intervenció ha estat menys costosa, ja que s’ha aprofitat l’andamiat que encara hi havia a l’Alqueria del Gall. Cal recordar que fa aproximadament un any l’agent urbanitzador va invertir 180.000 € en diferents treballs de manteniment i consolidació de les alqueries del Gall i de les Boles. Aquest, juntament amb la cessió a la ciutat, va ser el compromís que l’Ajuntament va arrancar de l’agent urbanitzador en el seu dia com a condició per a l’adjudicació del PAI. L’objectiu és poder donar-li un ús públic futur a les dues alqueries, que quedaran emmarcades dins un parc.

“Aquest govern local té una aposta ferma pel nostre patrimoni. A poc a poc, estem protegit-lo, donant prioritat al que es troba en perill, bé siga mitjançant la compra o permutes, en el cas de les propietats privades. Un procés generalment lent i complicat. En el cas de les alqueries, el primer objectiu és evitar que continue el deteriorament i que caiguen. Posteriorment, hem d’aconseguir recursos d’altres administracions per a la seua restauració i dotar-les de contingut públic”, ha recordat Ródenas.

Segons l’article “Les alqueries de les Foies Gandia” publicat al web A un tir de pedra, signat per Òscar Martí,“L’alqueria del Gall compta amb una planta quadrada d’uns 10 metres distribuïda entre planta baixa, alta, altell i el típic miramar, una torre amb la qual els propietaris de les alqueries gaudien de les vistes. L’edifici es troba coronat per un penell amb forma de gall, que possiblement atorgara el nom al conjunt. A l’exterior destaca, a la façana principal, un rellotge de sol. Adjacent i a la part posterior hi ha una corralissa, amb la data gravada de 1856, i una pallissa. Dins de les 30 fanecades de que consta la finca existeix una bassa de reg de 12×15 que s’alimentava d’una antiga sènia de sang, que va ser substituïda per l’actual motor. Va pertànyer a dona Ana Martínez de Vallejo, vídua del secretari de Calvo Sotelo, i va passar als seus fills, malgrat trobar-se gestionada en règim d’arrendament per Vicente Figueres. Forma part del Catàleg de la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià i del Patrimoni Verd de l’Ajuntament de Gandia”

Articles relacionats