22.6 C
Gandia
Diumenge, 14 abril, 2024

Gandia impulsa ajudes per als camps en producció

  • Gandia posa en marxa una mesura pionera per a ajudar en les despeses dels camps en producció
  • Destinarà 250.000 euros per als llauradors en funció de les fanecades en producció que tinguen; i el pou o comunitat de regants en concret.

  • Qualsevol classe de despesa en matèria d’infraestructura, despeses de personal o electricitat, entre altres, i que estiga inclosa dins de l’any 2022 (de l’1 de gener al 31 de desembre) pot incloure’s dins d’aquestes ajudes.

  • Els requisits necessaris per a sol·licitar l’ajuda és que el pou o comunitat de regants produïsca al terme de Gandia i que estiga ubicat al mateix municipi o tinga la seu social en la ciutat.

  • «Som una ciutat capdavantera. Hem sigut de les primeres a posar els recursos a disposició dels sectors que estan patint les conseqüències de la inflació i de la guerra en Ucraïna», ha manifestat l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto.

  • «Segons els càlculs tècnics realitzats, amb els 250.000 euros es cobrirà pràcticament la totalitat dels camps en producció que té el municipi de Gandia. Podrem pagar el que seria el cost de l’aigua d’un any d’eixes 6 fanecades», ha explicar la regidora d’Agricultura, Alícia Izquierdo.

  • Se sumen a l’1,5 milió d’euros en ajudes a les famílies i als sectors productius que ha mobilitzat enguany l’Ajuntament de Gandia: xec escolar-cultural, xec Comerç i Xec La Bici.

 L’Ajuntament de Gandia destinarà 250.000 euros de diners públics perquè els llauradors de la ciutat puguen fer front a les despeses derivades del seu treball al camp. Tal i com han anunciat l’alcalde de la ciutat, José Manuel Prieto, i la regidora de Gestió del Territori, Agricultura i Medi Natural, Alícia Izquierdo, aquesta ajuda al sector primari es tracta d’una mesura pionera en el territori valencià. Naix del diàleg social a través de les diverses reunions amb els gerents dels pous de reg, les comunitats de regants, els sindicats agraris i el Consell Local Agrari.

Segons ha explicat Prieto, del total de 250.000 euros es deriven dos tipus d’ajudes: d’una banda, les que es destinen directament als llauradors en funció de les fanecades en producció que tinguen; i, d’altra banda, les dirigides al pou o comunitat de regants en concret. Aquestes obtindran al voltant del 15% del total d’ajudes directes concedides als llauradors que s’abasteixen d’eixos pous. L’Ajuntament de Gandia ingressarà directament als pous la quantitat corresponent, els quals descomptaran aquests diners a les despeses que genera cada llaurador. «Amb un rebut de 500 € i una corresponent ajuda de 400 €, el llaurador només pagarà 100 € al pou», ha exemplificat.

«Vam fer un estudi de l’últim registre que hi ha de fanecades en producció. Al municipi de Gandia en total hi ha 3.200 fanecades, de les quals 2.400 estan en producció. El 50% dels terrenys en actiu són propietaris d’un màxim de 6 fanecades. Per això s’estableix un màxim de 6 fanecades i de 100 euros per fanecada», ha detallat Izquierdo. D’aquesta manera, segons els càlculs tècnics realitzats, amb els 250.000 euros es cobrirà pràcticament la totalitat dels camps en producció que té el municipi de Gandia. «Podrem pagar el que seria el cost de l’aigua d’un any d’eixes 6 fanecades», ha afegit.

Qualsevol classe de despesa en matèria d’infraestructura, despeses de personal o electricitat, entre altres, i que estiga inclosa dins de l’any 2022 (de l’1 de gener al 31 de desembre) pot incloure’s dins d’aquestes ajudes. Prieto ha especificat que es pretén que cap a finals del mes d’octubre els gerents o presidents dels pous ja puguen sol·licitar-les i que entre el 15 i el 30 de novembre puguen rebre l’ingrés: «Reduïm al màxim els terminis de manera que amb un mínim de burocràcia aconseguim la màxima eficàcia de les ajudes».

Un dels requisits necessaris per a sol·licitar l’ajuda és que el pou o comunitat de regants faça producció al terme de Gandia i que estiga ubicat al mateix municipi o tinga la seu social en aquest municipi. Segons ha assenyalat la regidora, està pensada per a cobrir les despeses d’un any, per la qual cosa s’han de comprometre a continuar amb la producció en el terreny durant aquest temps. L’objectiu és donar suport als llauradors, però també contribuir en la conservació dels terrenys en actiu. «Es tracta d’una mesura que permet mantenir els cultius i preservar el paisatge natural», ha expressat Prieto.

Tal com han apuntat Prieto i Izquierdo, els possibles beneficiaris d’aquestes ajudes estan informats o se’ls informà detalladament sobre els tràmits i les bases per a poder accedir a elles, ja que els pous tenen l’obligació de comunicar-ho a cadascun dels seus regants. Així, els 250.000 euros se sumen al 1.550.000 € en ajudes a les famílies i als sectors productius que ha mobilitzat enguany l’Ajuntament de Gandia: xec escolar-cultural, xec Comerç, Xec La Bici. «En eixe aspecte som una ciutat capdavantera. Hem sigut de les primeres a posar els recursos a disposició dels sectors que estan patint les conseqüències de la inflació i de la guerra en Ucraïna», ha manifestat l’alcalde.

Articles relacionats