Gandia i Fano ja són ciutats germanes. Així ho ha proclamat aquest dimarts l’alcaldessa de la Ciutat Ducal, Diana Morant, durant l’acte en el qual s’ha signat el Pacte d’Agermanament juntament amb el primer edil de Fano, Massimo Seri. A través d’aquesta signatura, que ha tingut lloc al Palau Ducal, es tenen en compte els llaços de fraternitat instaurats des de 1989 entre aquestes localitats. La rúbrica va comptar amb l’assistència de representants municipals i culturals de Fano; les Falles; la Setmana Santa i edils del consistori gandiense.
L’alcaldessa ha destacat que “els Borja, la família valenciana més universal, és una de tantes coses que ens uneixen”.
Sobre els punts d’unió entre tots dos municipis, Diana Morant ha destacat que ambdós van comptar amb Papa i que César Borgia, besoncle de Sant Francesc de Borja, fill d’Alexandre VI i germà del segon duc de Gandia, va conquistar Fano en 1502.
“Parlar de cultura és parlar d’història, de tradicions i també de Falles, la nostra festa valenciana per excel·lència. Hui posem punt i final a un cicle, que començarà de nou demà. Aquests dies en què us heu submergit de ple en els festejos, haureu comprovat la transformació que es dóna a Gandia en tots els sentits. Gandia és música, pólvora, art, vida i felicitat”. Morant ha recordat d’aquesta forma que, gràcies a les Falles, es va restablir una relació molt estreta entre Fano i Gandia quan van ser declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.
D’altra banda, gràcies a la Universitat Politècnica de València, es va iniciar la col·laboració entre tots dos municipis en el projecte europeu anomenat ‘Carnaval Project’ que aglutina expressions artístiques efímeres de diferents municipis europeus.
L’alcaldessa ha recordat durant la seua intervenció la visita que la corporació gandiana va realitzar a la ciutat italiana amb motiu de la signatura del Pacte d’Amistat durant el Carnestoltes de Fano. Unes celebracions, les falles i el carnestoltes de Fano, que Morant ha qualificat com “molt semblants”, ja que ambdues compten amb desfilades multitudinàries, utilitzen la sàtira en les festes, a més de cremar els monuments una vegada finalitzen les celebracions.
Altres aspectes que ha posat en comú Morant han sigut la presència del mar, comptar amb platja, un port pesquer a més d’un centre històric ric en arquitectura.
“Fa trenta anys es van iniciar els primers contactes. Va ser quan l’italià i saforenc d’adopció, Mauro Tallevi, es va posar en contacte amb el llavors alcalde de Fano, Francesco Baldarelli. Ací, va començar a germinar la llavor. I, ara, recollim el millor fruit. Creiem fermament que germanar-se reforça els llaços d’amistat. Durant la present legislatura, Gandia ha pogut culminar aquest pacte i estem ja a les portes de finalitzar un altre amb la ciutat búlgara de Pleven. I també hem pogut celebrar els primers quaranta anys d’agermanament amb el municipi francés de Laval”, ha finalitzat Diana Morant.
Citant a Emmanuel Levinas, l’alcalde de Fano, Massimo Seri, ha afirmat que “aquell que es troba amb un altre, aprén a conéixer-se a si mateix. Vull agrair-vos l’hospitalitat i amistat amb la qual ens heu acollit en aquests dies. Una amistat que naix no solament entre les dues ciutats sinó per damunt de tot entre les dues comunitats, entre els ciutadans. Ciutadans que creen en el valor d’aquest extraordinari instrument de trobada que permet als pobles conéixer-se i construir junts valors comuns”.
“La fórmula de l’agermanament és un element fundador per a la construcció de la identitat comuna dels ciutadans europeus, i per tant d’una comunitat forta, conscient dels seus propis drets. També crec que el nostre xicotet camí contribuirà a la construcció d’un profund sentiment de pertinença a una casa comuna europea anomenada a afrontar qüestions de gran emergència mundial”, ha afegit
“Hui dia, l’instrument d’agermanament continua sent molt rellevant perquè és l’únic capaç de permetre que les dues comunitats realment es coneguen, impregnant-se en tots els sectors de la societat”, afirma Seri, qui finalitzr la seua intervenció agraint la “meravellosa benvinguda i crec que el correcte és dedicar aquest moment de celebració i reunió a la possibilitat que al llarg dels anys ens coneguem millor”.