El Grup Municipal de Més Gandia ha proposat a la Junta de Portaveus el nomenament d’Empar Brotons Olcina com a Filla Adoptiva de Gandia. Proposta que serà estudiada per la resta de grups i que es portarà, a través d’un dictamen, a la pròxima Junta de Portaveus.
“Amb Reme Lloret, vam iniciar el nomenament de dones com a Filles Predilectes o Adoptives de Gandia. Perquè pensem que és de justícia reconèixer el treball de moltes d’elles des dels seus àmbits, d’una forma discreta, silenciosa o silenciada en una societat patriarcal, que no fa molts anys les relegava a un segon pla. Empar Brotons ha estat una lluitadora incansable, activista social, feminista, en una època i en un món com el de les Falles on tots els llocs de responsabilitat eren ocupats per homes. Ella i altres han obert portes a les dones i la nostra ciutat havia de reconèixer l’orgull de tindre ciutadanes com Empar”, ha assegurat laportaveu, Lorena Milvaques.
Empar Brotons Olcina
Nascuda el 4/4/44 a Gorga, a la comarca del Comptat, molt jove es trasllada amb la família a Gandia per motius empresarials i s’instal·la al carrer Beat Joan de Rivera amb 17 anys. Allí coneix a la seua parella i actual marit, Facundo de Sanfélix Muñoz (Gesmil de diamant el 2013) i des d’aleshores s’uneix al món de les falles com la que més. Professionalment compagina la criança de 3 fills amb les seues obligacions familiars, es va traure el batxiller nocturn, per tal de poder ajudar als seus fills en els estudis i al mateix temps treballar en la floristeria Baladre. Dona avançada al seu temps, sempre ha sigut molt moderna i ha obert la porta a moltes dones en seguir la seua estela, mai ha rebutjat un compromís amb la societat, així doncs, va ser cuinera al grup Scout La Safor, associació juvenil de Gandia durant el campament d’estiu de 1984, va anar a netejar com a voluntària a les poblacions de La Ribera Alta durant la riuà de Tous el 1982, es va traure el títol de monitora de temps lliure i fa tallers i xerrades de flors desinteressadament per Nadal, va anar en les segones eleccions democràtiques a les llistes locals d’un partit polític, va ser presidenta de les Ampes de Gandia i de l’AMPA al col·legi Jesuïtes, mentre que els seus fills hi estudiaven.
Referent de les dones a les Falles
Fallera incansable, el 1964 fou reina de la falla de Corea. Però va ser de les primeres dones en rebre el Gesmil d’or de la Junta Local Fallera per mèrits fallers en 1995 i de les primeres dones en ser presidenta d’una comissió fallera, la de la Falla de Corea en l’exercici 1999-2000. Va ser durant la seua presidència quan es va comprar el local i fer la reforma del mateix. També va ser la promotora de la desfilada d’indumentària fallera en el Palau Ducal dels Borja, amb el gran modista valencià Enrique Marzal.Cuidadora de la indumentària valenciana, vestia als seus fills menuts de llauradors als anys 80 i va demanar a la junta vestir al seu fill de Torrentí en 1988, quan va ser acompanyant de la Fallera Major Infantil, la qual cosa li van denegar, però va seure les bases per tal de canviar l’estil de vestir faller.També va ser de les primeres pregoneres a les Falles de Gandia en 2007 amb un pregó escrit per Vicent Gregori Acosta.Familiarment, ha mantingut l’amor per les Falles dels seus tres fills, que enguany han rebut el Gesmil d’or de la Federació de Falles, tots tres junts.Modista amateur, per la seua formació de tall i confecció de jove, ella mateixa ha fet els vestits fallers i falleres als 3 fills, a l’home i als 4 néts, des d’un jupetí als vestits de valenciana a les netes.
Cultura
Dona que ha lluitat sempre per la igualtat de les dones, sempre ha mostrat gran interés cultural i l’edat no ha estat impediment. Llicenciada en humanitats a la Nau Gran de la Universitat de València, ha fet 2 màsters a la mateixa.Sempre ha estat relacionada amb el món del teatre amateur. Així, de jove participava com a actriu en els sainets de la falla i hui en dia és la directora de teatre d’AESCU.Gran devoradora de llibres, es llig un setmanalment, la seua passió per la vida, la família, Gandia, la falla i el feminisme, l’han fet una dona meravellosa i de valors inqüestionables.