18.9 C
Gandia
Dimarts, 26 setembre, 2023

Gandia dona a conéixer el significat del  color en el món en una exposició de fotografies de National Geographic

• La Fundació ”la Caixa”, en col·laboració amb l’Ajuntament de Gandia, presenta Colors del món, una mostra amb 42 instantànies de prestigiosos fotògrafs de National Geographic que plasmen en les seues imatges la gran paleta de colors que compon el nostre món.

• L’exposició aprofundeix en la importància de cada color i en les seues connotacions. En un lloc divers com el planeta Terra, els colors no tenen el mateix significat en totes les regions. A l’Índia i al Japó, el roig significa puresa, mentre que a Àfrica és color de dol i en altres països s’associa a potència i força.

• La mostra forma part del programa Art al carrer, a través del qual la Fundació ”la Caixa” vol acostar la ciència i l’art a les persones fora del marc habitual de museus i sales d’exposicions.

L’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto; la directora d’Àrea de Negoci de CaixaBank a Gandia, Elena Paula Durá; la responsable Territorial de la Fundació “la Caixa” en la Comunitat Valenciana, Soraya Casado; i la comissària de la mostra, Manuela Pedrón, han presentat hui en el Passeig del Port de Gandia l’exposició Colors del món, que ens acosta a l’enorme varietat de paisatges del nostre planeta i als colors que els caracteritzen.

A través de 42 instantànies de fotògrafs de National Geographic, la mostra organitzada per la Fundació “la Caixa”, en col·laboració amb l’Ajuntament de Gandia, convida a reflexionar sobre el color, un element que ens envolta en tot moment i que és capaç d’impactar en com ens sentim i omplir-nos de força, relaxar-nos o emocionar-nos. Per a evitar que ens passen desapercebuts tots els seus tons i matisos, aquesta exposició els converteix en protagonistes absoluts.

En les colpidores fotografies dels boirosos blaus de la llum del matí, dels vívids porpres i rojos de la posta de sol, dels intensos verds dels camps o dels daurats de les fulles de la tardor, els visitants trobaran una inspiradora reflexió sobre el significat dels colors, les seues qualitats i el seu simbolisme al llarg de la història.

De la mà de prestigiosos fotògrafs de National Geographic, entre els quals es troben els multipremiats com són Joel SartoreSteve McCurry, Michael NicholsLynn Johnson, Jodi Cobb, Paul Nicklen i Frans Lanting, es coneixerà les connotacions dels colors en les cultures de tot el món a partir de l’àmplia gamma de grocs, taronges, rojos, violetes, blaus, verds i blancs.

Una mínima diferència en la longitud d’ona lluminosa determina que vegem el color roig o el blau, i la psique humana ha dotat aquests colors de connotacions que s’han generalitzat en les cultures de tot el món. La humanitat s’ha sentit atreta pels colors des de temps immemorials. Un dels primers colors que es van buscar va ser el porpra de Tir, usat pels antics fenicis i extret de les glàndules d’uns caragols de la mar Mediterrània. Els costos de producció eren tan elevats que només els rics podien permetre’s tindre peces amb aquest tint, la qual cosa va generar per sempre un simbolisme al voltant d’aquest color, també anomenat porpra real.

Aquesta exposició forma part del programa Art al carrer, amb el qual la Fundació ”la Caixa” vol fer de Gandia un museu a cel obert. La divulgació és un instrument bàsic per a promoure el creixement de les persones. Per aquest motiu, a través d’aquestes exposicions l’entitat té l’objectiu d’acostar la cultura i la ciència a tota mena de públics.

VALORACIONS

Elena Paula Durà, directora d’Àrea de Negoci de CaixaBank a Gandia, ha volgut agrair al consistori la seua predisposició a l’hora d’acollir una vegada més les mostres que organitza “Fundació La Caixa”.

“La cultura per a Fundació La Caixa és una eina perquè la població s’acoste a ella siga com siga el seu àmbit. És la primera vegada que venim a Gandia amb una exposició d’art al carrer, en la qual veurem 42 fotografies de diferents fotògrafs de National Geographic preses en molts llocs del planeta que conten històries dels habitants, de la naturalesa, així com la sociologia i psicologia dels colors i com aquests són capaços d’influir en aquesta mirada que tenen tant els éssers humans com la mateixa naturalesa”.

Per part seua, Manuela Padrón comissaria de l’exposició ha afirmat que “Aquesta mostra ofereix una mirada cap a territoris molt llunyans a través dels colors. Podem acostar-nos als blaus i violetes dels fons marins o als rojos i grocs dels capvespres. Aquesta és la diversitat que ens aporta aquesta exposició. Algunes imatges han sigut preses a Xile i altres en Nova Guinea, llocs molt diferents els uns dels altres”.

Finalment, José Manuel Prieto ha destacat que la col·laboració amb la Fundació La Caixa “fa possible que hi haja una oferta més, una exposició de referència” i va fer valdre la importància de tindre “l’hàbit de la cultura a les destinacions turístiques i acostar-lo a tots aquells que resideixen ací a la platja de Gandia i als quals ens visiten”.

La primera autoritat municipal ha afirmat que “La Fundació La Caixa és un dels actors que més ha contribuït de manera històrica a engrandir els estius a la platja de Gandia” i sobre la mostra a declarat que “Molts dels colors que apareixen en l’exposició reflecteixen molt bé aquesta destinació, amb el seu port i la seua llum. Només per això val la pena que agraïm a la fundació el seu treball. Que seguisca aquesta aliança tan arrelada com aquesta fent que els estius de la ciutat siguen els millors per a viure i per a gaudir”.

ÀMBITS DE L’EXPOSICIÓ

La mostra dedica un àmbit a cadascun dels set colors triats i desgrana, a través de sis fotos per àmbit i xicotets textos introductoris, algunes consideracions sobre el significat d’aquests colors en el món.

GROC

Un granger rastellant el fenc en fileres en l’Estat de Washington (els Estats Units), o un xicotet *gelada subjecte a l’esquena de la seua mare al Parc Nacional de les Muntanyes Simien (Etiòpia), o el daurat d’una estàtua budista a Myanmar, són algunes de les fotografies que ens deixen veure aquest color en tota la seua esplendor.

El groc és goig. És el sol que il·lumina el planeta i proporciona creixement, calidesa i relaxació. És serenitat. El groc pot desaparéixer en els núvols i acostar-se tant al blanc que un es pregunta si el color efímer era allí. El groc pot simbolitzar l’intel·lecte, ja que la il·luminació d’aquest color brillant és paral·lela a la il·luminació de la ment humana, però també pot simbolitzar la malaltia i la curació.

TARONJA

El taronja és un color que sovint es passa per alt, perquè a vegades cedeix el protagonisme al roig o al groc. Existeix en el salt brillant cap als mesos més càlids, però també en la lenta transformació de l’estiu a l’hivern, on les fulles verdes es tornen daurades i ataronjades. El taronja mostra el seu poder en el crepuscle, com pot veure’s en la fotografia d’uns nyus caminant en les proximitats del riu Zambezi, o en la lava del volcà Mauna Ulu de Hawaii. Però també és un color seré, que ens pot recordar la tranquil·litat en el to suau de les túniques dels monjos budistes, com es veu en una altra foto d’un jove monjo a Cambodja.

ROIG

La naturalesa usa el roig per a seduir i per a mostrar poder i fortalesa. És un color que persevera al llarg de totes les estacions; fins i tot a l’hivern, quan tot mor, el roig viu en el grévol brillant i les baies d’hivern. Les verinoses granotes dard adverteixen de la seua letalitat als depredadors amb un color roig brillant. El roig no és subtil. En la nostra cultura és l’amor, la passió i el foc. A l’Índia, d’on podem veure una imatge de la tribu Fakirani, significa puresa; no obstant això, a Àfrica és color de dol.

BLAU

En el nostre planeta estem constantment envoltats de tons de blau: en un llac resulta relaxant i en el cel dona bon compte de la seua immensitat. En l’oceà, en canvi, ens dirigeix cap al fons, cap al desconegut. Un exemple d’això últim són les fotografies d’un gòbid que descansa sobre una cloïssa gegant en el llit marí d’Indonèsia o el parell de foques cangreixeres que fan la migdiada sobre un bloc de gel flotant a l’Antàrtida. Des de l’antiguitat, el blau s’ha entrellaçat amb la religió. Es veu en el seré taulell turquesa que es troba en les mesquites i també el brillant que crepita entre els dits de Zeus en la mitologia grega. El blau és poderós i místic.

VIOLETA

El morat és misteriós. Lavanda, pruna, albergínia, tots els tons de porpra són sorprenentment diferents. El porpra és suau però insistent. Existeix en les primeres hores del matí abans que el sol emergisca en l’horitzó, com en la imatge protagonitzada per una foca de Groenlàndia que descansa sobre el gel del Golf de Sant Lorenzo, al Canadà, sota el cel crepuscular, i també, en una altra tonalitat, en els colors de la tardor que veiem en la panoràmica del riu Mississipí als Estats Units. El porpra retrata la reialesa en els rics tons vellutats de les túniques i corones reials, o en els centres brillants de les gemmes.

VERD

El verd és una manifestació de vida. És un ressorgir, una renovació. El primer brot d’una planta de color verd en una extensió de terra significa el renaixement que segueix a l’hivern. En les fotografies, veiem l’esplendor del verd al voltant d’un llaurador collint el primer te de l’any al Japó. En el món animal, els verds també són presents, com pot veure’s en la imatge d’un mascle de *quetzal guatemalenc.

L’existència de verd mostra salut i vitalitat. El verd ens manté vius a tots. La vasta xarxa verda del nostre planeta exhala l’oxigen que inhalem els humans i forma una relació cíclica de vida i mort que ha de ser protegida i preservada.

BLANC

En l’exposició, una núvia i els seus convidats ballen al carrer en Skopie, a Macedònia. I és que el color dels començaments i els finals és el blanc. El color de la puresa. Eteri, immaculat i pristí.

La seua delicadesa pot veure’s en el pelatge d’alguns animals —com el lèmur de Madagascar que protagonitza una de les fotografies de la mostra. Però també pot ser aclaparador, perquè absorbeix tots els altres colors, com en la imatge de l’iceberg antàrtic per on passegen uns pingüins. És el color del no-res i del tot.

Sobre la National Geographic Society

La National Geographic Society és una organització global sense ànim de lucre que utilitza el poder de la ciència, l’exploració, l’educació i de contar històries per a il·luminar i protegir les meravelles del nostre món. Des de 1888, National Geographic ha superat els límits de l’exploració, invertint en persones audaces i idees transformadores, atorgant més de 15.000 beques per a treballar en els set continents, arribant a 3 milions d’estudiants cada any a través de la seua oferta educativa i involucrant a públics de tot el món a través experiències exclusives, històries i continguts. Per a obtindre més informació, pots visitar www.nationalgeographic.org o seguir-los en Instagram, Twitter *and Facebook.

Articles relacionats