11.1 C
Gandia
Diumenge, 21 abril, 2024

Gandia col·labora amb l’Institut Geogràfic Nacional per a la instal·lació d’una estació de monitorització de l’activitat sísmica

  • Lydia Morant: “Aquest tipus d’estacions de seguiment tenen l’objectiu de traslladar l’adequada informació a la població, als serveis d’emergència i protecció ciutadana, en cas que siga necessari”

L’Ajuntament de Gandia ha autoritzat la instal·lació, a la comissaria de la Policia Local de Gandia, d’una nova estació permanent pertanyent a la xarxa d’accelerògrafs SILEX que pertany a l’Institut Geogràfic Nacional (IGN). Es tracta d’un aparell que ja està en funcionament,  que s’integra dins de la Xarxa Sísmica Nacional, i que monitoritzarà l’activitat en la zona calculant diversos paràmetres sísmics.

Actualment, l’IGN compta amb dues xarxes principals repartides per tot el territori nacional; en primer lloc, la xarxa de sismòmetres que mesuren la velocitat del sòl i amb què s’obtenen els paràmetres focals d’un terratrémol i, en segon lloc, la xarxa d’accelerògrafs que permeten mesurar l’acceleració del sòl.

A aquesta xarxa d’accelerògrafs s’hi afegeix una xarxa complementària, la xarxa d’accelerògrafs SILEX, composta per instruments que serveixen per a densificar i cobrir les zones desproveïdes d’instrumentació.

Per tant, amb la xarxa d’accelerògrafs SILEX, l’IGN pretén densificar la xarxa d’accelerògrafs, cosa que permet millorar tant la capacitat d’avaluar ràpidament els danys d’un terratrémol com el coneixement de la sismicitat a la zona. Tot això ajudarà a crear documents d’interès com els mapes de sacsejada que puguen ser utilitzats per la comunitat científica.

La regidora delegada de Seguretat, Lydia Morant, ha explicat que aquesta iniciativa s’emmarca dins de la col·laboració entre institucions i que la instal·lació d’aquesta nova estació de seguiment permet “monitoritzar la sismicitat de la zona amb l’objectiu de traslladar la informació adequada a la població, als serveis d’emergència i protecció ciutadana, en cas que siga necessari“.

Articles relacionats