14 C
Gandia
Dilluns, 5 desembre, 2022

Gandia aposta pel Parc Arqueològic del Castell de Bairén per a potenciar el patrimoni i el turisme cultural

• Gandia potencia el seu patrimoni cultural i turístic amb el nou Parc Arqueològic del Castell de Bairén

• Finalitzen així les obres de restauració del jaciment de Bairén que van iniciar l’any passat Arqueologia i Patrimoni de Gandia, juntament el departament d’Urbanisme, potenciant l’atractiu de la marca Gandia tant a la comarca com a l’exterior.

• El Parc Arqueològic del Castell de Gandia compta ara amb una nova pàgina web (www.bairen.es) molt accessible, senzilla i intuïtiva perquè tota la gent puga conéixer més sobre aquest patrimoni mil·lenari (fotos, vídeo, informació històrica, documentació sobre els treballs realitzats fins ara al jaciment, etc.).

• Alícia Izquierdo: “L’accessibilitat a la informació que facilita la web és gratuïta i accessible i està pensada tant per a la ciutadania com per a la comunitat investigadora”.

• El conjunt del parc arqueològic es podrà visitar de manera guiada i amb totes les mesures de seguretat des del 10 de març (excepte l’alcassaba i l’interior del castell a partir del 15 de maig), si la situació sanitària és favorable. També estan previstes visites guiades a l’exterior del castell en Pasqua, sempre que la situació ho permeta.

• Vicent Mascarell: Aquest projecte “és una gran oportunitat per fer del nostre patrimoni un atractiu turístic més i incorporar la sostenibilitat i intel·ligència a la nostra destinació”.

Després que ahir l’Ajuntament de Gandia anunciara la reactivació cultural dels espais culturals i part d’aquells patrimonials a la ciutat, la regidora delegada de Patrimoni Històric, Artístic i Cultural, Alícia Izquierdo, acompanyada pel regidor delegat de Turisme, Vicent Mascarell, ha comparegut aquest matí en roda de premsa per a presentar la campanya promocional del Parc Arqueològic del Castell de Bairén de Gandia.

Després de presentar el vídeo d’aquest jaciment mil·lenari (també present a internet), Izquierdo ha mostrat i explicat l’itinerari de la nova pàgina d’aquest projecte (www.bairen.es), un espai virtual atractiu, accessible, intuïtiu i didàctic que posa a l’abast de tota la gent la possibilitat de visitar virtualment la fortalesa d’aquest patrimoni cultural i conéixer tota la seua història en una immersió en realitat augmentada: “La web està pensada per a fer una visita virtual de manera individual. Es pot perfectament des de casa preparar la visita.

Fins i tot els centres educatius, els professionals, els investigadors, les agències de viatge o els turistes poden fer tota una investigació prèvia i visitar el castell abans d’anar-hi. Però fins i tot estant en el mateix castell, un mateix pot buscar en el mòbil els diversos elements i passejar per dins del castell”.

Així, la regidora de Patrimoni ha destacat que “l’accessibilitat a la informació que facilita la web és gratuïta i està pensada tant per a la ciutadania com per a la comunitat investigadora”, un exercici de transparència que permet accedir a una gran quantitat de material gràfic i documental sobre el castell i el seu entorn que han sigut possibles gràcies a les intervencions arqueològiques en el jaciment del Bairén (vistes 3D, il·lustracions, plànols, memòries, informes fitxes històriques i informació específica, etc.).

D’altra banda, Izquierdo ha detallat que “les visites al jaciment de Bairén es gestionaran en tres fases per adaptar-se, per una part, a la situació actual de la pandèmia i, per altra, protegir el jaciment cultural de possibles actes vandàlics o entrades no autoritzades”. Així, el conjunt del Parc Arqueològic es podrà visitar de manera guiada a partir del pròxim 10 de març (l’única part que queda restringida és l’alcassaba fins al 15 de maig), amb totes les mesures de seguretat covid-19, mentre que l’interior del mateix castell serà accessible a partir del 15 de maig i “la programació s’estendrà a tots els caps de setmana de l’any si la situació sanitària serà favorable”, ha concretat la regidora.

A més, aprofitant les pròximes festivitats de Pasqua (dies 2, 3, 4 i 5 d’abril), l’Ajuntament de Gandia organitzarà, en funció de l’evolució sanitària, visites guiades en grups al voltant del castell i sobre les quals informarà pròximament.

Per la seua part, Mascarell ha emfatitzat que aquesta ampliació cultural de Gandia “és una gran oportunitat fer del nostre patrimoni un atractiu turístic més i incorporar la sostenibilitat i intel·ligència a la nostra destinació el Bairén, junt amb el Palau dels Borja, que es converteixen en atractius emblemàtics que complementen una magnífica jornada turística a la nostra ciutat”. Tant és així, ha afegit, que “el Castell de Bairén serà un dels atractius turístics estel·lars de Gandia que estarà present aquest any a la Fira Internacional de Turisme a Madrid i que formarà part de l’oferta habitual per a aquest estiu”.

Per a conéixer els horaris i les condicions de les visites es pot accedir a la web, on també hi ha un correu electrònic de contacte per a sol·licitar més informació.

Articles relacionats