13.7 C
Gandia
Dijous, 22 febrer, 2024

Una festa reivindica la dignitat de l’educació en valencià i condemna els atacs als docents

Escola Valenciana ha celebrat aquest dissabte una “gran festa” en la plaça de la Mare de Déu de València per a reivindicar “la dignitat de l’educació i l’ensenyament en valencià”, amb un model basat en “la convivència ciutadana, el foment del debat i el plurilingüisme, amb el valencià com a llengua vehicular”.
L’entitat cívica havia llançat aquest “convocatòria multitudinària” -a la qual s’han sumat organitzacions, partits polítics i sindicats- sota el lema ‘L’educació ens dignidica. Sí al valencià’ i en la qual s’ha oferit un espectacle familiar conduït per la periodista Amàlia Garrigós i el director artístic Francesc Burgos ‘El Triangulista’, i ha comptat amb les actuacions musicals de Dani Miguel i La Fúmiga.
A través d’aquesta “gran festa”, EscolaValenciana pretén, d’una banda, posar en valor el model educatiu basat en l’ensenyament en valencià que va nàixer “gràcies a la implicació de les comunitats educatives”. “A més, volem expressar el nostre suport a les persones i professionals que formen la comunitat educativa i han sigut víctimes d’agressions i assetjament per part d’un sector de la societat, que rebutja un model d’educació basat en la convivència ciutadana, el foment del debat i el plurilingüisme, amb el valencià com a llengua vehicular”, ha apuntat.
Quatre eixos motiven la concentració, que pretén ser un “espectacle familiar” que busca aconseguir “una societat que aspira a ser més lliure i més democràtica”. D’una banda, “la dignitat de les xiquetes i xiquets”, perquè “tenen dret a formar-se com a persones amb esperit crític, amb capacitat de pensar, d’investigar, d’experimentar i d’extraure conclusions, amb maduresa emocional i amb habilitats socials”, ha indicat.
Moreno ha destacat que el segon d’aquests eixos és “la dignitat de les famílies”, ja que “són el teixit viu de les comunitats educatives, que confien en l’equip docent per a acompanyar-los en el camí de l’educació dels seus fills”. També ressalten “la dignitat de l’ofici d’educar”, atès que “es tracta d’un ofici complex, en contínua evolució i que respon a reptes continus, que requereix molt esforç, experiència, il·lusió i implicació”.
“Un ofici constructiu, humanitzats i emocionant, que necessita comptar amb el suport de qui exerceix responsabilitats polítiques i el reconeixement social de la seua labor”, ha manifestat.
Finalment, aquesta entitat cívica també vol posar en valor “la dignitat d’una societat que aspira a ser més lliure, més autocrítica, més habitable, i que aposta per un model d’educació que siga font inesgotable de creixement individual i col·lectiu i germen de la convivència ciutadana”, ha explicat el president de Escola.
Tant Vicent Moreno com el president de Col·lectius de Castelló per la Llengua – EscolaValenciana, Natxo Badenes, han condemnat “les acusacions infundades i els atacs de partits com el PP, Ciutadans o Vox contra la professionalitat dels docents” que, al seu judici, “intenten censurar i perseguir el model de qualitat de la nostra escola”. “A voltes l’excusa és un llibre o un mapa”, ha lamentat Vicent Moreno.
En aquesta línia, tots dos responsables d’aquestes entitats han alertat que “aquesta intoxicació incita a l’odi”. “Disparen a l’educació que conrea el pensament lliure”, ha valorat el president de Escola Valenciana, qui ha destacat que “igual que no li diem a un metge o a un mecànic el que han de fer, cal deixar treballar als docents”.
Natxo Badenes, per la seua banda, ha assegurat que “no podem permetre que l’educació dels xiquets s’utilitze com a arma política” i ha assenyalat que “les principals víctimes d’aquesta situació són les nostres filles i fills”. 

Articles relacionats