19.9 C
Gandia
Dissabte, 25 març, 2023

Experts aconsellen mantindre els hàbits de somni per a evitar el cansament o la somnolència associats al canvi horari

– La Comunitat Valenciana compta amb 18 unitats o consultes de somni

– Els diferents nivells assistencials van atendre 656.500 consultes per trastorns del son en 2022

Les persones expertes aconsellen mantindre els hàbits de somni per a evitar el cansament o la somnolència associats al canvi d’hora del pròxim diumenge 26 de març, quan toca avançar els rellotges per a entrar en l’horari d’estiu.

En aquest sentit, els experts en somni alerten que dormir una hora més i tindre més temps de llum natural pot afectar el descans i causar uns certs desajustaments a determinats col·lectius, especialment a persones d’edat avançada, menors d’edat, els qui ja pateixen trastorns com la síndrome de cames inquietes o l’insomni, o professionals que treballen a torns.

En la majoria dels casos, com aclareix el cap del Servei de Neurofisiologia i de la Unitat del Somni de l’Hospital Universitari de la Ribera, Javier Puertas, es tracta d’un problema passatger parangonable al qual pot patir qualsevol persona que travessa ràpidament diversos fusos horaris. Els símptomes, de fet, són els mateixos que en el ‘jet lag’: dificultat per a agafar el son a la nit, somnolència pel dia, cansament, irritabilitat o falta de concentració.

Per a intentar alleujar i corregir com més prompte millor aquestes molèsties, Manuel d’Entrambasaguas, especialista del Servei de Neurofisiologia de l’Hospital Clínic Universitari de València, recomana fer una transició marcada des del final del dia fins al moment d’anar-nos a dormir.

“Cal posar un límit al temps de treball, les tasques i fins i tot a l’oci, perquè el cervell es relaxe i puga aparéixer el somni. És recomanable ficar-se al llit només quan tinguem son i sobretot mantindre una hora regular d’alçar-nos, i exposar-nos a plena llum per a activar-nos”, detalla Entrambasaguas.

Articles relacionats