Espectacular la Festa de Moros i Cristians 2019 d’Ador

El passat cap de setmana, dies 9, 10 i 11, es va celebrar la festa de Moros i Cristians a Ador. Festa que ja ha complit 20 anys com dues de les filades que encara es mantenen des dels inicis: els Contrabandistes i El Trabuc, filada cristiana i mora respectivament. Una altra de les filades, els Masers, del bàndol cristià, està de celebració també perquè compleix 10 anys des de la seua creació. Junt amb la resta de filades, tant les cristianes, Pirates, Almogàvers i Arqueres, com les mores, Alagolavà, Al-afiesfàh i Marràqueix, van desfilar en les tradicionals entradetes del divendres, després d’assistir a l’emotiu acte oficial d’inici de la festa que és el Pregó i la interpretació a càrrec de totes les bandes de l’Himne d’Ador, composició del mestre Vicent Valdés, músic local tristament desaparegut. L’Himne va ser dirigit aquesta vegada pel prestigiós director Enrique Alborch Tarrassó, nascut a la veïna població de Castelló de Rugat i que ha desenvolupat la seua carrera professional com a professor en diferents conservatoris d’arreu del territori així com a director de diverses bandes; actualment dirigeix l’Associació Unió Musical de Bocairent. Ha compaginat aquestes ocupacions, a més, amb la composició i ha obtingut diferents premis per aquestes obres.

Dissabte va tindre lloc l’acte central de la festa, la tradicional entrada, que tant de públic acull arribat de la comarca i d’altres
parts del territori. Una entrada, primer del bàndol cristià amb les bandes que acompanyen les diferents filades i que omplin de música i color els carrers del poble. Cavalls i ballets completaven el seguici. El públic aplaudia amb emoció les evolucions dels i de les caps d’esquadra.

L’últim dia, diumenge, van tindre lloc les ambaixades a la plaça de la Font, on s’instal·la des de fa anys el castell per al Pregó i des d’on es dirigeixen també les bandes que interpreten l’Himne d’Ador. Aquesta representació recuperada i adaptada de l’antiga que es conserva de 1894, atrau nombrós públic que s’apropa a la plaça per gaudir d’ella, a ritme de trabucades de representants de les diferents filades que acompanyen al text que va interpretant-se. Els actors i actrius, components de diferents filades i altres voluntaris, representen la història i aquesta acaba amb l’aparició de Jaume I que ordena que s’acabe la guerra i que es convisca en pau i harmonia. 

Les festes, malgrat les dificultats i els entrebancs que es presenten al llarg dels anys, continuen amb molt de vigor. Pel camí s’han quedat algunes filades: Al-Nahar o Tuàregs. Algunes perillen, però la il·lusió i la força que provoca en els adorers i adoreres i veïnat de Palma de Gandia (que també forma part de diferents filades) la celebració d’aquesta festa, aconsegueix que any rere any tinga lloc aquest esdeveniment cultural els primers dies d’agost i esperem que per molts anys més.

Et Pot Interessar