Escribano: «Si les polítiques es feren pensant des d’un centre com el CAI de Gandia serien més socials i inclusives»

La teòloga i doctora en Filosofia Montserrat Escribano ha protagonitzat l’últim “Cafè amb èxit” organitzat per Càrites Gandia, i ha parlat als beneficiaris del Centre d’Atenció Integral (CAI) de les dificultats per a una dona per a desenvolupar la seua professió en un camp majoritàriament d’homes. La doctora internacional en Filosofia, màster en Ètica i Democràcia, Neuroteología fonamental i premi extraordinari de doctorat 2016-2017, ha narrat com en els seus anys d’estudianta universitària havia de justificar que sent dona estudiava una carrera en la qual la majoria eren homes. En eixos anys, encara que ha destacat que en la Universitat Pontifícia Comillas, dels jesuïtes, a Madrid, “tenien la ment més oberta”, a València, no obstant açò, va passar algunes experiències com que estant en un grup d’estudiants, només a ella, per ser dona, li van demanar que anara a fer unes fotocòpies.”Constantment et recordaven que t’estaven acollint en un lloc que no és el teu”, segons ha declarat Escribano.
Sobre la professió de teologia, assegura que “fem poc. Ens dediquem a estudiar la dignitat de les persones, en com de grans que som els éssers humans”.
En aquest sentit, ha explicat que “si a Gandia es pogueren realitzar les polítiques socials, ambientals, educatives… pensades des d’un centre com el CAI, serien més inclusives i també més creatives. També seria diferent des de la realitat de l’Església”.
Escribano també ha parlat de l’èxit i què suposa ara per ara aconseguir-ho. «La societat actual –explica-, ens porta a pensar que tenim èxit si tenim diners, família, una casa, fills…», i es pregunta què passa quan no s’aconsegueix. Respon que “el nostre èxit està en una altra part” i que “no només és important la família biològica sinó les xarxes que formem amb altres persones, i que ens uneixen”. I és que, la teòloga considera que “vivim en un món que necessita esperança ja que mentre que les grans empreses ens diuen que l’èxit és personal, en Càrites, l’èxit és social: importen les persones i la vida, i recorden que no és bo viure al carrer. I en aquest sentit, assegura que “el CAI és un entorn en el qual les vides poden florir. Potser aquesta casa fa que Gandia siga millor. I açò ho ha de saber tothom”.
La teòloga ha enviat un missatge als beneficiaris del CAI: “paga la pena seguir tirant cap a avant i seguir vivint malgrat les nostres experiències. Hem de tornar a connectar amb nosaltres mateixos perquè estem perdent eixa capacitat”.
Una vegada realitzada la xarrada, Escribano, igual que els altres protagonistes del “Cafè amb Èxit”, ha deixat el seu missatge en l’arbre del menjador del CAI: “Som els/les que transformarem i farem un món millor”.

Et Pot Interessar