17.1 C
Gandia
Dissabte, 9 desembre, 2023

Es decreta dol oficial amb un sentit homenatge de record a totes les víctimes de la pandemia de la Covid-19

Aquest pròxim diumenge, dia 19 d’abril, ha sigut decretat com dol oficial i es faran tres minuts de silenci com un sentit homenatge a les víctimes provocades per la pandèmia del Covid-19. Pràcticament la totalitat d’institucions de la comarca de la Safor, ja han confirmat que s’han adherit a aquest dia de condol.

Diariserpis.com també es suma a aquest dol i homenatge a les víctimes que malauradament ja no són amb nosaltres i que no han pogut ser acompanyades pels seus familiars i amics.

En el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, de data 17 d’abril, va ser publicat el següent:

ACORD de 17 d’abril de 2020, del Consell, d’aprovació de la declaració institucional de dol per les víctimes de la Covid-19. [2020/2969]

La societat valenciana està commocionada pels greus efectes en la salut pública provocats per la Covid-19 a la Comunitat Valenciana, en el conjunt d’Espanya i en els països més colpits per aquesta pandèmia global.

L’elevat nombre de víctimes que el coronavirus està deixant a la nostra terra –centenars de persones a la Comunitat Valenciana i milers en tot Espanya–, ens ha situat en un escenari desconegut per a les actuals generacions.

La reacció de la societat valenciana ha sigut admirable des del primer moment. És un exemple de responsabilitat, esforç i unitat. Des de les persones més exposades en la lluita contra el virus –com és tot el personal de la sanitat o dels serveis socials–, fins als treballadors, les treballadores i les empreses que estan garantint el funcionament dels serveis públics essencials: cossos i forces de seguretat, serveis d’emergències, alimentació, logística, neteja o farmàcies, entre molts altres.

Tota la ciutadania, a més, ha complit el confinament domiciliari decretat per l’estat d’Alarma del 14 de març d’una manera immensament majoritària, i està donant una lliçó de gratitud, serenor i esperança eixint cada vesprada a aplaudir al balcó i mantenint viu l’«Esperit de les Huit de la Vesprada» com a símbol d’unitat i responsabilitat.

Amb tot, la societat valenciana sent, amb profunda tristesa, el dolor i el patiment que està sembrant la pandèmia global de la Covid-19. Dolor i patiment en les persones que han perdut la vida, en les que estan lluitant per superar la malaltia i, sobretot, en les famílies que han perdut les seues persones estimades amb un final especialment difícil i de soledat per raons de seguretat sanitària.

A aquesta desgràcia –extraordinària en la nostra història, com ho van ser la pesta negra al segle XIV, el còlera en 1885 o l’anomenada «grip espanyola» en 1918– mai serà indiferent la Generalitat Valenciana, que està adoptant mesures i accions per combatre i pal·liar els efectes sanitaris, socials i econòmics de la pandèmia.

Per tot això, per solemnitzar el pesar de tot un poble i de la seua institució d’autogovern, el Consell, a proposta conjunta, i després de deliberar, en la reunió de 17 d’abril de 2020:

ACORDA

Primer
Declarar el dol oficial en tota la Comunitat Valenciana el diumenge 19 d’abril.

Segon
Com a mostra de respecte, condol i reconeixement per les persones que han perdut la vida a causa de la Covid-19, l’esmentat dia les banderes oficials onejaran a mitja asta a l’exterior dels edificis públics de la Generalitat Valenciana.

Tercer
Convidar el conjunt de les institucions valencianes a secundar aquesta mesura i que l’esmentat dia deixen les banderes a mitja asta en tots els edificis oficials.

Quart
Per a recordar a les víctimes d’aquesta pandèmia i honrar la seua memòria, convocar tres minuts de silenci el diumenge 19 d’abril a les dotze del migdia, moment en què els valencians i les valencianes podran expressar el seu condol eixint als balcons, en silenci, durant tres minuts.

Cinqué
Després d’aquest acte de record enmig de la pandèmia, i una vegada haja sigut superada la crisi sanitària, es decretarà un dol oficial amb un sentit homenatge de record a totes les víctimes i també de suport a les seues famílies, així com per testimoniar l’agraïment de la Generalitat Valenciana a totes les persones que han ajudat a mitigar els efectes de la pandèmia de la Covid-19.

Aquesta declaració institucional es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 17 d’abril de 2020

El president de la Generalitat,
XIMO PUIG I FERRER

La consellera secretaria,
MÓNICA OLTRA JARQUE

Articles relacionats