23.4 C
Gandia
Dijous, 30 juny, 2022

Entrega dels Premis AISSA en l’Hospital de Gandia

– Els Premis AISSA presenten per primera vegada estudis multicèntrics del departament de salut
– Aborden l’asma, la malaltia inflamatòria intestinal i la leucèmia limfocítica crònica
– L’Associació per a la Investigació Sanitària a la Safor reconeix treballs d’Anàlisis Clíniques, Salut Mental, Farmàcia, Cirurgia i Digestiu

L’hospital Francesc de Borja de Gandia ha acollit hui el lliurament dels XXIII Premis de l’Associació per a la Investigació Sanitària a la Safor (AISSA), que reconeixen els millors treballs científics realitzats per professionals del departament de salut, i, en concret, els millors articles científics mèdics, les millors comunicacions i el millor cas clínic.

A més, com a novetat d’aquesta edició en l’acte de lliurament de premis s’han presentat també cinc estudis multicèntrics. Es tracta de treballs de recerca en fase de desenvolupament realitzats per equips del departament de salut de Gandia juntament amb professionals d’altres centres sanitaris.

En concret, la doctora Concha Pellicer, especialista en Pneumologia, ha presentat tres treballs: efectivitat i anàlisi farmacoeconomic del tractament de l’asma greu amb omalizumab en la pràctica clínica, realitzat al costat d’altres cinc hospitals espanyols; característiques funcionals i clíniques de l’asma en persones majors de 65 anys, amb altres sis centres, i objectius i característiques tractables en una població de pacients amb asma greu no controlada a Espanya, en col·laboració amb 22 hospitals.

Per part seua, la doctora Lidia Martí, cap de secció d’Aparell Digestiu de l’hospital de Gandia, ha presentat ‘EpidemIBD: justificació i disseny d’un estudi epidemiològic a gran escala de la malaltia inflamatòria intestinal a Espanya’, realitzat al costat de professionals de 108 hospitals.

I, finalment, el docte Sebastián Ortiz, hematòleg a l’hospital de Gandia, ha presentat l’anàlisi de l’impacte de la malaltia mínima residual com a marcador subrogat de la supervivència lliure de progressió en pacients amb leucèmia limfocítica crònica tractats amb immunoteràpia i amb un seguiment de tres anys, al costat de 29 hospitals.
Quant als premis, el millor article científic mèdic ha sigut per a l’estudi que planteja la detecció de descompensació en malalties mentals amb una anàlisi sanguínia, dels doctors José Olcina, Julián Díaz i Nieves Orta, del departament de salut de Gandia; Eduardo López-Briz, de la Fe, i Fernando Gómez-Pajares, de l’hospital de Requena.

Descompensació en malalties mentals

El treball obri la possibilitat de detectar la inflamació que provoquen determinades patologies psiquiàtriques greus, com a trastorns esquizofrènic, esquizoafectiu i bipolar, gràcies al quocient neutròfils/limfòcits obtingut mitjançant una senzilla anàlisi de sang realitzada al pacient.

L’accèssit al millor article científic mèdic és per al servei de Farmàcia de l’hospital de Gandia, que analitza la prevalença, previsibilitat i resultats de les admissions a l’hospital relacionades amb drogues: resultats d’un any d’un pla integral de gestió de riscos de drogues i farmacovigilància proactiva. Els autors són els doctors José Luis Marco, Manuel Koninckx, Isabel Pérez, Mª Teresa FausLucrecia Bourgon i Raquel Pérez Mahiques.

Les comunicacions científiques han reconegut els treballs del servei de Cirurgia General de l’hospital de Gandia. El primer premi és per a l’anàlisi de reingressos en menys de 30 dies en Cirurgia General d’un hospital comarcal, dels doctors José CutillasCarmen Montesinos, *Fabián Peiró, Jesús Seguí, M.ª Luisa Martínez, Dietmar ReinaldoAna Fluixà i Ángel Macero.

En aquest estudi s’ha trobat una taxa de reingressos precoços del 3,89%, la majoria dels quals presentaven factors de risc com a hipertensió arterial, diabetis o hàbit tabàquic. Quasi en el 80% la causa està relacionada amb l’hospitalització prèvia, complicacions postquirúrgics o recurrència de la seua malaltia. El tractament ha sigut quirúrgic en el 42% dels casos, per radiologia intervencionista en el 21%, i metge en el 37% dels casos.

Els premiats per la comunicació que ha obtingut l’accèssit són Claudio TusaCarmen Montesinos, Ángel Macero, Jesús Seguí, Dietmar ReinaldoAna Fluixà, José Cutillas i Carmen Martí.

Consisteix en la revisió de resultats de paratiroidectomia per accés mínim en el tractament de l’hiperparatiroïdisme primari, una malaltia deguda a la secreció de parathormona (PTH) per les glàndules endocrines paratiroides que es troben en el coll. Provoca un nivell anormalment elevat de calci en sang, amb efectes perjudicials sobre els sistemes cardiovascular, renal i osteomuscular. El tractament és la resecció de les glàndules.

Per a resoldre la malaltia amb accés cervical “mínim” és necessari sol·licitar ressò i gammagrafia, i quan aquestes són coincidents la taxa d’èxit és del 97%. L’estudi intraoperatori de la PTH confirma la exèresis de la glàndula malalta, donant fiabilitat a aquest accés mínim, amb menors estades, complicacions i un millor resultat estètic.

Cas clínic

Finalment, el cas clínic premiat ha sigut el dels doctors Lidia Martí, Vanesa Martínez, Inmaculada Castelló, Jesús Estellés i José Manuel Querol, de Medicina Interna de l’hospital de Gandia, sota el títol ‘Ablació per radiofreqüència en neoplàsies biliopancreàtica inoperables amb icterícia: experiència en un hospital comarcal’.

El treball reporta els tres primers casos de pacients tractats amb radiofreqüència local en la via biliar per al tractament d’obstrucció biliar maligna en pacients que no tenen cap opció curativa. El procediment és senzill, no augmenta les complicacions de la tècnica perquè es realitza durant la mateixa endoscòpia, i millora la qualitat de vida perquè augmenta la duració de l’efecte de les pròtesis evitant que es torne a obstruir i, amb això, menys reingressos i complicacions.

En l’acte, el president de AISSA, el doctor Manuel Solera, ha remarcat la importància de la investigació en l’àmbit sanitari per a continuar millorant en l’assistència i ha destacat la qualitat dels treballs presentats.

També ha agraït la labor dels membres del jurat, format pels doctors Concha Pellicer Ciscar, especialista en Pneumologia; Francesc Devesa Jordá, especialista de l’aparell digestiu; Francisco Morales, catedràtic de Farmacologia en la Facultat de Medicina de la Universitat de València; José Amancio Peñuelas Ruíz, director del centre de Salut Pública de Gandia, i Tomás Fuster Bellido, subdirector mèdic de l’hospital Francesc de Borja.

Articles relacionats