25.3 C
Gandia
Divendres, 20 maig, 2022

“En temps de pandèmia”: entrevista a Josep Montserrat, Alcalde de Rafelcofer

-Vicent Canet-

– Josep Montserrat “Hem intentat fer un repartiment equitatiu de les ajudes entre els negocis afectats per la pandèmia”

Josep Montserrat es va presentar per primera vegada en 2019 com a candidat a l’alcaldia i va guanyar les eleccions. Tot va començar amb la voluntat de tirar una maneta, i finalment va acabar de cap de llista “em sentia en forces i en un molt bon equip que m’acompanyava, vaig decidir tirar avant, sabent que les arrels del poble de Rafelcofer eren molt socialistes”. “Sabíem que podíem lluitar per un tercer regidor, però el quart és el que ens va sorprendre i ens va fer notar que la gent volia un canvi. Va ser un vot de confiança a una llista renovada amb molta gent jove“, diu Montserrat. Va ser una gran satisfacció gran però també “una responsabilitat molt gran“.

Qui nivell d’assoliment heu aconseguit del programa que vau presentar en les últimes eleccions? I com ha afectat la crisi del Covid-19?

Haurem complit un 70% del programa, però he de dir que també estem duent a termes moltes altres iniciatives que han sorgit sobre la marxa a partir de subvencions i escoltant les necessitats del poble. Per exemple, hem convertit en zona de vianants un carrer que era una reivindicació del poble. Al nostre programa electoral no ho contemplàvem, però estàvem oberts i ha estat factible i ho hem fet, així com l’actuació d’ampliació de la plaça de l’Hort Tallat.

I sí, efectivament, el Covid-19 és l’espasa de Dàmocles que està damunt de la nostra legislatura i de tots els ajuntaments perquè ha sigut una cosa inesperada. Evidentment, no hi ha partida contemplada per a fer front a aquesta situació. I moltes coses es precipiten com quan Sanitat i l’Ajuntament decidim que no es fan les festes. Però justament això ens permet poder recórrer a aquesta partida econòmica per comprar material sanitari, contractar una persona més per reforçar la neteja de l’escoleta, l’escola, els edificis municipals i el gimnàs.

També vam decidir comprar una recipient amb capacitat de 600 litres d’aigua que ens ha permés netejar mobiliari urbà i els carrers del poble amb l’objectiu de limitar al màxim les possibilitats de contagi al poble. Són coses que han eixit sobre la marxa i hem hagut d’afrontar en el dia a dia.

Quines polítiques per a pal·liar la situació creada? Com s’ha vist afectat Rafelcofer?

Pel que fa a la situació del sector d’hostaleria, som un poble xicotet, tenim poc més de 1.300 habitants i, per tant, la restauració no està enfocada a restaurant sinó més a bar i tenim quatre o cinc. Aquests negocis sí que s’han vist afectats. Per ajudar-los durant aquest any l’impost de terrasses no es cobra i també hem concedit ampliació de la terrassa perquè puguen obrir seguint les mesures de seguretat i mantenint la distància necessària per a evitar el contagi.

A partir del pla Resistir hem ajudat els negocis afectats seguint les pautes marcades per la Generalitat. Aquest pla ha estat l’única font directa d’ingressos destinada per a pal·liar la situació econòmica i social generada per la crisi sanitària del Covid-19. En una primera convocatòria estava enfocat cap a la restauració, però també hem intentat fer un repartiment equitatiu de les ajudes entre els negocis afectats per la pandèmia. Després de fer el primer repartiment, si sobren diners, tenim la idea de fer un repartiment equitatiu entre tots els autònoms que tenim al poble.

Amb ocupació pública hem pogut pal·liar la situació d’alguns casos però no molts. En realitat des dels Ajuntaments tan xicotets com el nostre només podem generar-ne mitjançant subvencions. Ara tenim a quatre persones de més de trenta anys contractades a través del Labora: es dediquen a la neteja del poble, tasques de manteniment, la desinfecció de la cuba per intentar evitar la transmissió del Covid-19.

Com ha afectat tota aquesta crisi sanitària a la vida social del poble? Tant a les festes però també al teixit associatiu?

Rafelcofer, malgrat ser un poble xicotet, té prou associacions i, per això, des de l’Ajuntament sempre tenim una partida dedicada a la subvenció d’aquestes perquè puguen promoure la vida social del poble i fer comunitat amb activitats culturals o festives. Aquest any passat va ser molt complicat en l’àmbit associatiu: des del mes de març va quedar suspés tot. Al principi tots pensàvem que seria una cosa passatgera, però ja fa un any. En un primer moment els ànims estaven més caldejats, però ara ja s’ha entés que estem davant d’una situació molt greu. Amb tot, hem constatat que és molt necessari tindre les festes populars per fer poble. Enguany no sabem si se suspendran o es podran fer. Siga com siga, serà molt difícil tornar a recuperar com havien estat fins ara, potser un altre model.

En el vostre cas, heu notat la caiguda del turisme?

La visita turística a Rafelcofer és més de pas. Tenim punts d’interés turístic com ara la Muntanya del Rabat o de la Creu, els partidors d’aigua o els edificis modernistes del carrer major. Però tot això no dona per estar d’un dia tot i que podem ser un punt de passada per a les persones que van cap a l’interior. A més, tenim el Museu que pensem que s’ha de fomentar. Està en un edifici molt emblemàtic en el qual hi ha restes del poblat iber que tenim dalt de la muntanya de Rabat. No s’ha donat a conéixer suficientment com a reclam per al visitant, tot i que també és d’una temàtica molt concreta com la dels poblats ibers. Igualment en el nostre cas, el turisme té tant de pes com en altres poblacions i no s’ha notat tant.

En aquesta legislatura també esteu treballant temes socials com igualtat i joves, ens pots explicar una mica més en detall?

La legislatura anterior es va aprovar un pla d’igualtat i està sent molt difícil desenvolupar-lo per les condicions que tenim vinculades a la pandèmia. Amb tot, un dels aspectes que més treballem és l’educació i formació en igualtat tant en els joves com de forma intergeneracional. Estem elaborant un protocol contra l’assetjament per raons de gènere i estem formant els treballadors municipals i els policies perquè estiguen conscienciats i formats en la matèria.

Pel que fa a les polítiques per a joves, les estem impulsant tenint en compte les decisions dels mateixos joves. Ara hi ha un grup de joves molt implicat que tenen iniciativa: han fet alguns vídeos sobre micro masclismes i han impulsat activitats relacionades. De tot aquest moviment, ara estem desenvolupant una petició seua: la creació d’una llar juvenil perquè tinguen un espai de trobada. Clar, la situació actual no és la idònia perquè ara mateix està tot molt restringit per la pandèmia. Haurem d’inaugurar aquest equipament més endavant quan la situació sanitària ens ho permet.

Articles relacionats