«En Temps de Pandèmia» entrevista a David González, alcalde d’Oliva

-Vicent Canet-

– “Estem preparant una modificació pressupostària de més de 4 milions d’euros en projectes de modernització de la ciutat”

David González estava cridat a renovar l’alcaldia que ja va tindre durant l’anterior legislatura. Tot i ser el segon partit més votat, Compromís i González tenien la qualitat de poder sumar amb la fórmula del “botànic” o amb aliances locals com en la legislatura anterior. Si bé el pacte va vindre després de ser escollit com a alcalde amb el vot inesperat dels socialistes, González assenyala que el govern està cohesionat i consolidat i es concentra en els projectes de futur per a Oliva.

Com ha afectat la crisi del coronavirus a les prioritats del govern municipal?

Evidentment, va fer que l’agenda política s’alterara. Durant la pandèmia s’han hagut d’impulsar polítiques amb tres eixos principals: mesures sanitàries, benestar social i estímul econòmic. La primera prioritat ha estat la d’impulsar mesures sanitàries per part de l’administració local amb la seua partida pressupostària. Això vol dir que s’han hagut de comprar termòmetres, mascaretes i material sanitari divers. S’han hagut d’adaptar els serveis municipals a la situació: hem fomentat el teletreball del personal funcionari de l’administració a partir de la compra d’ordinadors portàtils. A més, hem adquirit una sèrie de recursos per a que els serveis essencials la policia local, brigada d’obres i serveis pugueren treballar millor. Finalment també ens hem hagut d’implicar per mantenir desinfectats els carrers o destinar tanques a que el mercat dels divendres es puguera dur a terme en condicions de seguretat per controlar l’aforament

En segon lloc, hem dotat econòmicament un paquet d’ajudes d’emergència social i de lloguer social per a gent que està en una clara situació de risc d’exclusió social. Un risc que ha augmentat amb la pandèmia i, per tant, l’Ajuntament li ha destinat més recursos per a augmentar considerablement la partida de benestar social.

En tercer lloc, s’han desplegat mesures d’impuls econòmic amb una campanya de bons de comerç, s’han augmentat els recursos del turisme i s’han impulsat ajudes d’estímul econòmic per a l’hostaleria. Alhora s’han implementat mesures d’exempció fiscal, injeccions directes de diners a l’economia o m canvis del calendari fiscal per facilitar el pagament dels impostos.

S’ha hagut de retallar alguna altra partida pressupostària?

El pressupost de l’Ajuntament d’Oliva està molt ajustat. es paga la despesa de personal i el manteniment dels serveis públics municipals a partir de grans contractes. En aquest sentit tampoc tenim un gran marge de maniobra. Si bé per exemple el pressupost de Festes s’ha vist minorat i s’han fet transferències per a finançar mesures com les que t’he comentat anteriorment: d’impuls econòmic, de compra de material sanitari o per polítiques de benestar social. Amb tot, el finançament de les mesures ha vingut sobretot del romanent que tenia l’Ajuntament d’exercicis anteriors. Amb la crisi del COVID-19, s’ha tret la regla que limitava la despesa i hem pogut fer aquesta acció.

Quina ha estat la situació sanitària a Oliva? Per dos moments s’ha tancat la ciutat perimetralment.

A Oliva la situació ha estat controlada menys en dos moments que sí que van ser més crítics. El pitjor va començar abans de Nadal quan els contagis a Oliva van començar a augmentar per damunt de la mitjana valenciana, i va ser quan vaig demanar a la Generalitat mesures més enllà de les que podíem aplicar des del mateix ajuntament. El govern municipal havia aprovat un protocol propi i l’havíem aplicat al màxim dins de les nostres competències.

Aprovarem mesures com ara la suspensió total d’activitats culturals i d’oci, tancament d’edificis municipals, suspensió d’activitats esportives i malgrat tot això veiem que la situació no millorava. Va ser un moment crític de transmissió comunitària i de desbordament dels centres sanitaris i vam haver de fer un esforç per controlar una situació descontrolada. Per això vam tindre un tancament perimetral dues setmanes abans que la resta del País Valencià i, alhora, el nombre de contagis va descendir dues setmanes abans que la resta de municipis. Va haver un altre moment crític en agost en què vam patir una pujada de contagis, res comparable a la tercera onada. En aquell moment, només aplicant una sèrie de mesures des de l’Ajuntament ho vam poder controlar en dues setmanes.

Com s’han vist afectades les residències de gent major?

Tot i que no són competències nostres, la regidora de benestar social, Yolanda Balaguer, ha portat des del seu departament un control i un seguiment diàriament de forma coordinada amb la conselleria de Sanitat i la de Polítiques Inclusives que són les que tenen les competències. Hem donat suport en tot allò que podíem sobretot en la residència de la Verge Rebollet i en la de Sant Francesc que ha patit molt. La Carrasca ha tingut algun cas puntual però s’ha lliurat, en canvi les altres han estat en una situació prou crítica, especialment pel que fa al nombre d’infectats. Actualment la situació està controlada i la vacunació és una garantia que no tornarem a viure els moments dramàtics de fa uns mesos.

Com s’ha vist afectat el turisme a Oliva després dels tancaments que han patit?

S’ha de dir que l’estiu del 2020, amb totes les circumstàncies que vam viure i sense ser comparable a 2019, no va anar tan malament com s’esperava i va quedar per damunt de les expectatives que sí que és veritat que eren molt baixes. Amb tot, hi ha hagut una afectació important que està generant tancament d’algunes empreses i acomiadaments més enllà dels ERTO. En aquest sentit, nosaltres estem procedint a ingressar les ajudes del pla Resistir i s’està preparant per part del regidor de Turisme una campanya de bons per a l’hostaleria com la que es va fer amb el comerç.

Tenint en compte que encara queda la meitat de la legislatura, quines prioritats es marca el govern municipal d’Oliva per als pròxims dos anys?

Estem reclamant-li a la conselleria de Polítiques Inclusives noves infraestructures, relacionades sobretot amb la dependència i estem en converses que esperem que siguen fructíferes.

En un àmbit més d’infraestructures, les obres d’accés de l’N-332 està en marxa a bon ritme i es finalitzarà cap a la primavera de 2022. En aquests moments s’està fent la cimentació. Enguany s’executaran 16 milions d’euros d’obra i a finals d’any estaran les tres quartes parts de l’obra acabada.

És un projecte del qual em sent especialment orgullós perquè durant la legislatura passada li vaig dedicar moltíssimes energies. A més, tenim altres infraestructures que estan anant endavant i són objectius de legislatura com per exemple la connexió de les platges d’Oliva i Piles, un projecte molt esperat que assumirà la diputació; o en aquesta línia la comunicació entre Oliva i Piles per l’antiga carretera de Natzaret Oliva, la CV 670, que a més tindrà carril bici. Seguim treballant per la nova depuradora, un projecte importantíssim per a la ciutat d’Oliva i pel qual es van fer molts passos durant la legislatura passada i en continuem donant durant aquesta.

D’altra banda, un dels nostres objectius és la regularització dels grans contractes de serveis: neteja viària i recollida de fems i de la neteja de platges cosa que va implicar una clara millora en el dia a dia que viu el ciutadà.

Evidentment, la pandèmia ha suposat un retard en els processos administratius de l’Ajuntament, perquè, a més, ha implicat encetar processos administratius nous i urgents pel que fa a la contractació de totes les mesures impulsades per pal·liar els efectes de la crisi sanitària. Ara estem recuperant una agenda que passa per una modernització dels serveis municipals.

Anem a seguir invertint en la nostra ciutat tant pel que es refereix a zones verdes, a parcs i instal·lacions esportives. Estem treballant també en la millora de l’agilitat de la resposta de l’Ajuntament d’Oliva cap a la ciutadania que sabem que és una assignatura pendent. Com a conseqüència de la crisi sanitària, l’Estat ha llevat el límit de despesa i “Estem preparant una modificació pressupostària de més de 4 milions d’euros en projectes de modernització de la ciutat i dels seus serveis municipals”.

Seguirem treballant en l’acabament d’urbanitzacions i la millora de la ciutat: manteniment de les voreres i millores en la seguretat viària. Continuarem les polítiques de renovació urbana de l’ARRU: tant pel que fa a la part privada d’ajudes a les persones que s’han arreglat la casa com a la part pública en els casos del carrer de Sant Vicent o el carrer Ponent en els quals estem duent a terme operacions de regeneració urbana del nucli antic.

En aquest sentit, estem fent una forta inversió en patrimoni, s’han fet ja dues obres finançades amb fons europeus com la reforma del carrer de l’Enginy, perquè volem posar en valor tot el patrimoni històric i artístic que té Oliva que és moltíssim.

Et Pot Interessar