Representants polítics de diversos ajuntaments del litoral de la Safor s’han reunit hui a Gandia, tot just on s’està extraient arena per solucionar provisionalment les deficiències de les platges afectades pel temporal. Hi han acordat la presentació de moció demanant solucions definitives al problemes que s’estan patint any darrere any.
Papi Robles, síndica de Compromis a les Corts, ha destacat que “Des de Compromís anem a proposar, a la resta de grups parlamentaris del Botànic, l’impuls d’una reforma de l’Estatut d’Autonomia per a ampliar les competències de la Generalitat, com la de costes, entre altres, per tal que puguem gestionar i governar, des d’ací, per a la ciutadania. Complim així el pacte del Botànic, que parla de blindar les competències que exerceix la Generalitat i incorporar-ne de noves”.
MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL COMPROMÍS
Exposició de motius:
Des de fa dècades, la majoria de municipis costaners de la comarca de la Safor-Valldigna estan patint greus problemes de transgressió i regressió de les seues platges.
Els danys ocasionats temporal rere temporal a les infraestructures públiques i a les propietats privades es veuen agreujats a causa de la falta de gestió i manteniment de la costa per part de la Demarcació de Costes de València i del Ministeri de transició ecològica.
La mala planificació en la construcció d’infraestructures portuàries, la falta d’aportació d’àrids transportats pels rius a conseqüència de la construcció d’embassaments i la nul·la implantació de mesures correctores per pal·liar els efectes negatius sobre la costa i la dinàmica litoral que aquestes infraestructures estan causant fan que municipis com Tavernes de la Valldigna, Daimús, Guardamar, Bellreguard, Miramar, Marenys de Rafalcaïd, Piles, Oliva es troben en una situació crítica que fa que siga urgent i peremptòria una actuació per part dels organismes competents en la matèria: Costes i el Ministeri.
Els Ajuntaments dels municipis afectats i els grups polítics municipals fa dècades que estan reclamant de manera unànime una solució definitiva al problema. Són incomptables les reunions fetes amb la Demarcació de Costes, la Delegació del Govern i la Direcció General de la Costa i el Mar així com les mocions, declaracions institucionals, informes tècnics i escrits presentats demanant actuacions d’emergència pels danys ocasionats després dels temporals i que s’executen els plans i projectes de què disposa el Ministeri.
Alhora s’ha cercat suport científic i tècnic per part dels especialistes d’entitats com la Universitat Politècnica de València o enginyeries de camins canals i ports els quals han plantejat possibles solucions que s’han demostrat viables a altres zones costaneres de tot el món demostrant que amb voluntat, un poc d’interés i sobretot amb un finançament adequat els problemes de regressió i transgressió de les nostres platges estarien solucionats de fa temps. D’aquesta manera s’evitaria malbaratar recursos públics amb l’extracció i trasllat d’arena de platges de la nostra comarca com les de Gandia i Xeraco abocant-la en altres platges sense aplicar cap sistema efectiu de retenció per evitar que l’arena abocada siga engolida i desaparega amb el següent temporal marítim.
Resulta evident i notori que la gestió del problema per part de l’Estat ha sigut molt deficient degut en gran mesura a la falta de sensibilitat i accessibilitat per part dels responsables directes del Ministeri. Existeix una gran desconnexió entre l’administració central i el ciutadà, els problemes i necessitats dels municipis sovint no s’atenen. La interlocució és molt complicada si més no pràcticament nul·la amb la qual cosa difícilment es poden donar solucions àgils a les incidències.
És per això que des de Compromís fa temps que estan reclamant la transferència de les competències de Costes a la Generalitat Valenciana així com els recursos necessaris per a exercir-les de manera semblant a Andalusia i Catalunya que les tenen transferides de fa temps o Balears i Canàries les quals ja han iniciat el tràmit perquè es transferisquen.
Per tot això, el Ple de l’Ajuntament de …………………………………… adopta els següents:
ACORDS:
1. Instar al Ministeri per a la transició ecològica i el repte demogràfic que execute a la major brevetat els projectes de regeneració i recuperació de les platges de la Safor-Valldigna implantant mesures correctores als efectes negatius de les infraestructures existents així com sistemes de retenció de l’arena que es pretén aportar per tal que les actuacions siguen més duradores en el temps si més no, definitives.
2. Instar al Govern de l’Estat a què inicie el tràmit i deleguen quan abans les competències de Costes a la Generalitat Valenciana tal com ho tenen Andalusia i Catalunya i ja s’està fent amb les Balears i Canàries juntament amb els recursos necessaris per a poder fer una gestió més propera al ciutadà i als municipis.
3. Instar als organismes de Ports tant de Cullera com Gandia a què efectuen les mesures correctores previstes en les respectives declaracions d’impacte ambiental per tal d’evitar el greu perjudici que pateixen les platges del sud d’aquestes infraestructures a causa de la interrupció del flux de sediments i la dinàmica litoral.
4- Notificar aquests acords al Govern de la Generalitat Valenciana i a les Corts valencianes, a la Demarcació de Costes en València, a la Delegació del Govern, al Ministeri para a la transició ecològica i el repte demogràfic, al Govern d’Espanya, al Congrés dels Diputats i al Senat.