21.1 C
Gandia
Dimecres, 27 setembre, 2023

El temps d’espera per a sotmetre’s a una operació quirúrgica en la Comunitat torna a baixar

 

– El temps d’espera se situa en 79 dies de mitjana en la Comunitat, i Gandia en 50 dies

– La demora es redueix en 5 dies en un mes i en 10 dies respecte a l’any anterior

– Les operacions a les vesprades han passat de 2.873 el mes d’abril a 5.001 al maig

– Hi ha 1.590 intervencions pendents menys que el mes passat

El temps d’espera per a ser intervingut d’una operació programada en un hospital públic de la Comunitat Valenciana s’ha acurtat el mes de maig fins a situar-se en 79 dies de mitjana, 5 menys que al maig i 10 dies menys que l’any passat. A més, hi ha en llista d’espera 1.590 sol·licituds actives menys que el mes passat.

La llista d’espera quirúrgica en cap cas afecta intervencions urgents, oncològiques i no demorables, que són ateses de manera preferent.

El temps d’espera per a passar per quiròfan s’ha acurtat pràcticament en tots els departaments de salut. En concret, 16 departaments de salut aconsegueixen un temps d’espera igual o menor que la mitjana general (79 dies): Vinaròs (71 dies de mitjana), Castelló (79), Sagunt (68), Clínic (72), Arnau-Llíria (71), Requena (75), Peset (42), La Ribera (61), Gandia (50), Xàtiva-Ontinyent (74), Vila Joiosa (62), Alacant-Sant Joan (79), Oriola (58), Torrevella (67), Manises (53) i Elx-Crevillent (55).

També s’acurten els temps per a entrar en quiròfan per a una artroscòpia (-9%), cataracta (-2%), colelitiasi (-6%), fimosi (-2%), hàl·lux valgus (-10%), hèrnia inguinal / crural (-11%), hipertròfia benigna de pròstata (-4%), pròtesi de maluc (-22%), pròtesi de genoll (16%), túnel carpià (-5%) i varices (-6%).

Així mateix, també disminueix el nombre d’operacions pendents en pràcticament totes les patologies. Per exemple, al maig hi havia 314 operacions pendents de cataractes menys que a l’abril; 217 menys d’hèrnia inguinal o crural o 128 intervencions pendents menys de colelitiasis (càlculs).

D’altra banda, respecte al mes anterior, la reducció del nombre d’intervencions pendents s’aprecia pràcticament en tots els departaments de salut i és especialment significativa en el departament de salut València-Dr. Peset (432 operacions pendents menys); Arnau-Llíria (-396 sol·licituds actives); Sagunt (-242) i La Plana (-183).

A més, les sol·licituds actives disminueixen o es mantenen percentualment estables en totes les especialitats, incloses Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, Oftalmologia i Cirurgia General, que són les més freqüents.

Quasi el doble d’activitat n’autoconcert

Finalment, quasi s’ha duplicat en l’últim mes l’activitat d’autoconcert, que és la fórmula a través de la qual el personal sanitari i no sanitari, de manera voluntària i retribuïda, allarga la seua jornada per a dur a terme activitats quirúrgiques. De fet, les intervencions per autoconcert han passat de 2.873 el mes d’abril a 5.001 al maig.

Articles relacionats