El regidors no adscrits permeten al PP recuperar l’alcaldia d’Alacant

Luis Barcala, del PP, s’ha convertit aquest dijous en el nou alcalde de la ciutat d’Alacant en el ple d’investidura en no aconseguir cap candidatura la majoria absoluta i quedar-se la socialista Eva Montesinos amb 14 dels 15 vots que necessitava perquè el PSPV seguira al capdavant del consistori. El fet ha provocat tot un seguit de crides a la reflexió i retrets entre els partits de l’esquerra.

Montesinos ha rebut els 14 vots del seu partit i dels seus exsocis en l’equip de govern Compromís i Guanyar Alacant, mentre que la no adscrita i exedil de Podem, Nerea Belmonte, ha votat en blanc i el no adscrit i ex de Cs, Fernando Sepulcre, ha emès un vot nul en votar-se a si mateix escrivint el seu nom.

Barcala ha sumat només els vots dels seus huit edils ‘populars’, i s’ha alçat amb la vara d’alcalde en ser la formació més votada en les passades eleccions de maig de 2015. L’altra candidata a l’Alcaldia, la líder de Ciutadans Yaneth Giraldo, ha obtingut el respatler dels seus cinc companys de formació.

Es produeix així un canvi en el govern local, després de la dimissió el passat 9 d’abril del socialista Gabriel Echávarri, que va dimitir pel seu doble processament per l’acomiadament d’una treballadora temporal de l’Ajuntament -cunyada de Barcala- i pel suposat fraccionament de contractes en la Regidoria de Comerç que va dirigir.

L’edil no adscrita, Nerea Belmonte, ha rebutjat prendre la paraula mentre que el seu company sense partit, Fernando Sepulcre, s’ha postulat en favor dels interessos de la ciutat perquè, segons ha dit, els seus «colors» són «els blanquiblaus», en referència a la bandera de la ciutat.

Des de Compromís, Natxo Bellido, ha defès el seu respatler a Montesinos a qui ha assegurat podia comptar amb la seua formació i a qui ha garantit «fidelitat al canvi progressista», «una confiança crítica i vigilant, després de l’experiència d’aquests anys», ha al·legat perquè no li podien donar «un xec en blanc».

Així mateix, ha plantejat que no podia confiar en Barcala i ha reconegut «molts errors» del tripartit –Compromís i Guanyar van deixar l’equip de Govern arran del processament d’Echávarri–, encara que ara «la ciutat està millor que fa tres anys». A Belmonte li havia reclamat «coherència» i ha sostingut que la seua eixida de l’equip de Govern va ser «una crisi mal resolta».

Miguel Ángel Pavón, de Guanyar Alacant, ha reafirmat que el seu partit no permetria al PP tornar a l’Alcaldia, encara que ha acusat l’equip de Govern socialista d'»inoperant». Ha indicat que durà a terme una oposició contra les polítiques de dretes i ha relatat un conjunt de projectes que, al seu juí, s’han d’executar.

Finalment, la portaveu de Ciutadans, Yaneth Giraldo, s’ha negat a donar «xecs en blanc» al PSPV per estar al costat de partits «radicals» i al PP perquè té «molts culpes que expiar» i ha considerat que els veïns de la ciutat estan «avergonyits» davant el «espectacle».

La que era candidata a l’Alcaldia del PSPV, Eva Montesinos, havia demanat en la seua intervenció no pervertir els resultats de les eleccions de 2015 i evitar «el retorn del PP». «Som conscients dels errors comesos», ha mantingut, però ha sostingut que poden «mirar a la cara» a la ciutadania perquè no els «importa» demanar perdó i perquè els ha costat l’eixida de Gabriel Echávarri.

«El nostre principal error ha sigut no ser capaços d’escapar del soroll», ha dit i ha advertit que «en cap cas» anava a permetre que es comparen «eixos errors amb el passat». «No recolzar el meu candidataura, és recolzar el PP, en una mal cridada coherència», ha al·legat.

A més, ha apel·lat a la ciutadania de qui ha dit que estan en «el centre de la política», i ha exposat una sèrie de projectes en marxa com la Via Parc o el TRAM sota la Serra Grossa i ha proposat un pla per al que queda de mandat per a la modernització de barris» i la dignificació de col·legis.

Finalment ha defès que el seu equip de Govern ha pagat el deute que arrossega l’Ajuntament: «La gent decent pren les decisions correctes, encara que siguen impopulars o no el més facil».

El nou alcalde de la ciutat, Luis Barcala, ha defès la seua candidatura abans de la votació des de la «confiança» que deposita la ciutadania en els regidors. Així, ha opinat que «quan perds la confiança ho perds tot» i ha exigit «treball seriós i honest» en el dia a dia deixant de costat l’interés particular i posant per davant el general.

Ha considerat que la ciutat està en l'»absoluta paralització» i en els «escàndols» d’un tripartit «fallit, trencat des de dins, amb un minigovern i la dimissió d’un alcalde per la presumpta comissió de delictes».

A més, ha atribuït a la candidata socialista, Eva Montesinos, el balanç dels sis mesos del PSPV al capdavant de la corporació en solitari i s’ha qüestionat què s’ha fet en tres anys. «Proposen fer en nou mesos el que no han fet en tres anys. La credibilitat en la seua capacitat l’ha dilapidat en sis mesos», ha afirmat i ha assenyalat que Alacant «està millor perquè Espanya està millor».

«Vosté no és la solució, no poden afrontar un any i recuperar l’any perdut. No poden ser la solució», ha resolt. «Si hem d’assumir la responsabilitat estem preparats, sabem que és la nostra obligació i ho anem a fer», ha dit abans de procedir a la votació en la qual Montesinos no ha aconseguit la majoria absoluta i ell s’ha convertit en nou alcalde amb els huit vots del PP.

Previ a la celebració del ple d’investidura, el nou edil del PSPV, Miguel Castelló, ha pres possessió de l’acta en un ple extraordinari. Castelló ha promès en valencià el càrrec que ocuparà després de l’eixida de Gabriel Echávarri.

Et Pot Interessar